Årets läsupplevelse 2021 - plats 24: Europa av Maxim Grigoriev. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Årets läsupplevelse 2021 – plats 24: ”Europa” av Maxim Grigoriev

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Romanen Europa av Maxim Grigoriev kom på plats 24 i Boktuggs omröstning om årets största läsupplevelse. Möt redaktör Lotta Bergqvist från Albert Bonniers förlag.

Europa av Maxim Grigoriev beskrivs som en ny typ av exilroman fylld av nostalgi och stark hemlängtan. Likväl kallar man den också för en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens långa historia. DN kallade den för en storslagen roman med minst tiotalet bottnar.


ANNONS


Europa

Europa

Vi lät Maxim Grigorievs redaktör Lotta Bergqvist från Albert Bonniers förlag svara på några frågor.

Lotta, hur var det att arbeta med Europa?
– Från första läsningen i manusform till sista genomläsningen av tryckfärdigt korrektur har jag varje gång dragits in och fastnat i Nikitas skildringar av Moskva, Bryssel, Nice och Paris och av hans minnen av den excentriska Nina. Jag känner hur rått och kallt det är i Nice om hösten, och jag liksom Nikita, undrar om det är hälsovådligt att andas in möglet som har tagit den ärvda lägenheten i besittning.

Vad är det som lyfter Europa som bok?
– Maxims språkrikedom, med inslag av stycken på kyrilliska, och ett slags topografisk lager på lager-uppbyggnad av romanen gör att jag återvänder, hittar nya lager och lär mig mer om immigranternas Europa.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
– Jag rekommenderar den irländska författaren Claire Keegans två kortromaner Det tredje ljuset/Små ting som dessa. Två språkligt fulländade pärlor som man inte glömmer i första taget. Perfekt julläsning.

ANNONS

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.