Årets läsupplevelse 2021 – plats 24: ”Europa” av Maxim Grigoriev

Årets läsupplevelse 2021 - plats 24: Europa av Maxim Grigoriev. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Romanen Europa av Maxim Grigoriev kom på plats 24 i Boktuggs omröstning om årets största läsupplevelse. Möt redaktör Lotta Bergqvist från Albert Bonniers förlag.

Europa av Maxim Grigoriev beskrivs som en ny typ av exilroman fylld av nostalgi och stark hemlängtan. Likväl kallar man den också för en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens långa historia. DN kallade den för en storslagen roman med minst tiotalet bottnar.

Europa

Europa

Vi lät Maxim Grigorievs redaktör Lotta Bergqvist från Albert Bonniers förlag svara på några frågor.

Lotta, hur var det att arbeta med Europa?
– Från första läsningen i manusform till sista genomläsningen av tryckfärdigt korrektur har jag varje gång dragits in och fastnat i Nikitas skildringar av Moskva, Bryssel, Nice och Paris och av hans minnen av den excentriska Nina. Jag känner hur rått och kallt det är i Nice om hösten, och jag liksom Nikita, undrar om det är hälsovådligt att andas in möglet som har tagit den ärvda lägenheten i besittning.

Vad är det som lyfter Europa som bok?
– Maxims språkrikedom, med inslag av stycken på kyrilliska, och ett slags topografisk lager på lager-uppbyggnad av romanen gör att jag återvänder, hittar nya lager och lär mig mer om immigranternas Europa.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
– Jag rekommenderar den irländska författaren Claire Keegans två kortromaner Det tredje ljuset/Små ting som dessa. Två språkligt fulländade pärlor som man inte glömmer i första taget. Perfekt julläsning.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,