Författaren Mazim Grigoriev
Författaren Mazim Grigoriev. Foto: Miguel Ribeiro Fernandes.

Maxim Grigoriev får SmåLits Migrantpris 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Maxim Grigoriev får SmåLits Migrantpris 2022 för romanen ”Europa”. Prissumman är 50 000 kronor och priset delas ut under Smålands litteraturfestival den 5 februari.

– Det är en stor ära. Jag ser mig själv som en ganska teknisk författare. Att nå ut till så många andra känns både oväntat och fint, säger författaren Maxim Grigoriev.


ANNONS


Juryn för Smålits Migrantpris 2022 skriver i sin motivering:
Maxim Grigoriev har skrivit en exilroman som visar lockelsen i att tillhöra Europa, men också hur skör och förgänglig tillvaron blir för den som lämnar sitt hemland. Med sin idédrivna roman ”Europa” har han på ett formidabelt sätt förmedlat förlust, främlingskap och huvudpersonens rotlöshet, både i samtiden och i det inre själslivet.

Årets jury bestod av författaren Kayo Mpoyi och litteraturkritikern Björn Kohlström, samt av Jönköpings-Postens kulturredaktör Peter Feurst och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson.

ANNONS

Maxim Grigoriev föddes i Moskva 1980 och flyttade 13 år gammal med sin mamma till Sverige. Senare flyttade han till Berlin för att översätta från ryska och kom i kontakt med stadens historia som ett av Europas två centrum för ryska migranter. Det andra var Paris. Där bor han nu och det var där idén till romanen Europa föddes för flera år sedan. Romanen gavs ut 2021 och blev snabbt uppmärksammad med EU:s litteraturpris. Den har även tilldelats SvD:s litteraturpris.

I romanen Europa befinner sig karaktärerna i olika stadier av exil i Paris. Huvudpersonerna är ryska migranter och omger sig med hemlandets litteratur, men är i grunden hänvisade till varandra. Maxim Grigoriev låter romanens berättare leta efter nycklar till sin självvalda exil i litteraturen, i sitt liv och i sin döda beskyddares efterlämnade anteckningsböcker. I romanens idédrivna form är berättarens tankevärld vidöppen och flyter mellan intryck och känslor genom åren.

Maxim Grigoriev kommer att få ta emot Migrantpriset vid årets Smålit som pågår 3-5 februari. Han kommer att delta i författarsamtal i Tranås den 3 februari och i Värnamo den 4 februari. Prisutdelningen sker den 5 februari på Jönköpings stadsbibliotek.

– Det ska bli roligt. Det här intresset är en ny upplevelse för mig, säger Maxim Grigoriev.

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar vår tids migration. Tidigare pristagare är Balsam Karam, Nora Szentiványi och Pooneh Rohi.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL