Maxim Grigoriev får SmåLits Migrantpris 2022

Författaren Mazim Grigoriev
Författaren Mazim Grigoriev. Foto: Miguel Ribeiro Fernandes.

Författaren Maxim Grigoriev får SmåLits Migrantpris 2022 för romanen ”Europa”. Prissumman är 50 000 kronor och priset delas ut under Smålands litteraturfestival den 5 februari.

– Det är en stor ära. Jag ser mig själv som en ganska teknisk författare. Att nå ut till så många andra känns både oväntat och fint, säger författaren Maxim Grigoriev.

Juryn för Smålits Migrantpris 2022 skriver i sin motivering:
Maxim Grigoriev har skrivit en exilroman som visar lockelsen i att tillhöra Europa, men också hur skör och förgänglig tillvaron blir för den som lämnar sitt hemland. Med sin idédrivna roman ”Europa” har han på ett formidabelt sätt förmedlat förlust, främlingskap och huvudpersonens rotlöshet, både i samtiden och i det inre själslivet.

Årets jury bestod av författaren Kayo Mpoyi och litteraturkritikern Björn Kohlström, samt av Jönköpings-Postens kulturredaktör Peter Feurst och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson.

Maxim Grigoriev föddes i Moskva 1980 och flyttade 13 år gammal med sin mamma till Sverige. Senare flyttade han till Berlin för att översätta från ryska och kom i kontakt med stadens historia som ett av Europas två centrum för ryska migranter. Det andra var Paris. Där bor han nu och det var där idén till romanen Europa föddes för flera år sedan. Romanen gavs ut 2021 och blev snabbt uppmärksammad med EU:s litteraturpris. Den har även tilldelats SvD:s litteraturpris.

I romanen Europa befinner sig karaktärerna i olika stadier av exil i Paris. Huvudpersonerna är ryska migranter och omger sig med hemlandets litteratur, men är i grunden hänvisade till varandra. Maxim Grigoriev låter romanens berättare leta efter nycklar till sin självvalda exil i litteraturen, i sitt liv och i sin döda beskyddares efterlämnade anteckningsböcker. I romanens idédrivna form är berättarens tankevärld vidöppen och flyter mellan intryck och känslor genom åren.

Maxim Grigoriev kommer att få ta emot Migrantpriset vid årets Smålit som pågår 3-5 februari. Han kommer att delta i författarsamtal i Tranås den 3 februari och i Värnamo den 4 februari. Prisutdelningen sker den 5 februari på Jönköpings stadsbibliotek.

– Det ska bli roligt. Det här intresset är en ny upplevelse för mig, säger Maxim Grigoriev.

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar vår tids migration. Tidigare pristagare är Balsam Karam, Nora Szentiványi och Pooneh Rohi.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL