ANNONS

SmåLits Migrantpris 2021 till Balsam Karam – litteraturfestivalen blir digital i år

Författaren Balsam Karam får Smålits Migrantpris 2021. Foto: Carla Orrego Veliz

Författaren Balsam Karam belönas med SmåLits Migrantpris 2021 på 50 000 kr för romanen ”Händelsehorisonten”. Samtidigt bekräftas att Smålands litteraturfestival blir digital i år.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Händelsehorisonten är ett första steg till ett storartat författarskap. Det är en djärv och ambitiös roman, säger författaren Kayo Mpoyi, som satt med i årets jury, i ett pressmeddelande.

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar vår tids migration.

SmåLits migrantpris delas ut under Smålands litteraturfestival den 6 februari och har tidigare gått till Pooneh Rohi för romanen ”Araben” och till Nora Szentiványi för ”Lägenheten”.

ANNONS

Juryn: Karam uppfinner stundtals ett helt eget språk

Juryns motivering: Balsam Karam uppfinner stundtals ett helt eget språk för att kunna skildra en tillvaro i Utkanterna, en plats eller ett tillstånd där grundläggande rättigheter saknas. Händelsehorisonten är en djärv och tankeväckande roman som låter människor som förpassats till periferin vara i centrum.

Årets jury bestod av författaren Kayo Mpoyi och litteraturkritikern Björn Kohlström, samt av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson.

– Idag lever nästan 80 miljoner människor i världen på flykt. Det är en snabbt ökande siffra som rymmer en stor tragik. Med priset vill vi lyfta fram litteratur som fördjupar vår förståelse av de enskilda människoöden som ligger bakom statistiken. Balsam Karam är en författare som bidrar med sådana insikter, säger Emilia Söelund.

Smålit 2021 blir helt digital festival

I februari 2021 är det uteslutet med en fysisk festival i Småland. För att skapa en säker festival fenomförs årets SmåLit därför digitalt. Alla programpunkter kan ses gratis via smalit.se. Bland de medverkande finns förutom Balsam Karam även andra kända författare som Håkan Nesser, Bodil Jönsson, Patrik Lundberg, Mian Lodalen, Ida Therén, Roland Paulsen och Sara Lövestam.

– Det känns fantastiskt fint att kunna bjuda på inspiration och fördjupning mitt i pandemin. Vi behöver få reflektera tillsammans och föra samtalen vidare. Genom att det är digitalt kan festivalen kanske också hitta till nya människor, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén.

Om SmåLit (Smålands litteraturfestival) 2021

Smålands litteraturfestival arrangeras den 1-6 februari 2021. Festivalen är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och de fyra kommunerna Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping, samt av lokaltidningarna på respektive ort, det vill säga Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten. Årets tema är ”Paus” och hela programmet finns på smalit.se.

Fakta om Balsam Karam

Balsam Karam, född 1983, är kurd med rötter i Iran och Irak, men bor sedan barnsben i Stockholmsområdet. Hon är författare och bibliotekarie och debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen Händelsehorisonten

I mars kommer hennes nya roman, Singulariteten, på Norstedts.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL