Författaren Balsam Karam får Smålits Migrantpris 2021. Foto: Carla Orrego Veliz

SmåLits Migrantpris 2021 till Balsam Karam – litteraturfestivalen blir digital i år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Balsam Karam belönas med SmåLits Migrantpris 2021 på 50 000 kr för romanen ”Händelsehorisonten”. Samtidigt bekräftas att Smålands litteraturfestival blir digital i år.

Händelsehorisonten är ett första steg till ett storartat författarskap. Det är en djärv och ambitiös roman, säger författaren Kayo Mpoyi, som satt med i årets jury, i ett pressmeddelande.


ANNONS


SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar vår tids migration.

SmåLits migrantpris delas ut under Smålands litteraturfestival den 6 februari och har tidigare gått till Pooneh Rohi för romanen ”Araben” och till Nora Szentiványi för ”Lägenheten”.

Juryn: Karam uppfinner stundtals ett helt eget språk

Juryns motivering: Balsam Karam uppfinner stundtals ett helt eget språk för att kunna skildra en tillvaro i Utkanterna, en plats eller ett tillstånd där grundläggande rättigheter saknas. Händelsehorisonten är en djärv och tankeväckande roman som låter människor som förpassats till periferin vara i centrum.

Årets jury bestod av författaren Kayo Mpoyi och litteraturkritikern Björn Kohlström, samt av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson.

ANNONS

– Idag lever nästan 80 miljoner människor i världen på flykt. Det är en snabbt ökande siffra som rymmer en stor tragik. Med priset vill vi lyfta fram litteratur som fördjupar vår förståelse av de enskilda människoöden som ligger bakom statistiken. Balsam Karam är en författare som bidrar med sådana insikter, säger Emilia Söelund.

Smålit 2021 blir helt digital festival

I februari 2021 är det uteslutet med en fysisk festival i Småland. För att skapa en säker festival fenomförs årets SmåLit därför digitalt. Alla programpunkter kan ses gratis via smalit.se. Bland de medverkande finns förutom Balsam Karam även andra kända författare som Håkan Nesser, Bodil Jönsson, Patrik Lundberg, Mian Lodalen, Ida Therén, Roland Paulsen och Sara Lövestam.

– Det känns fantastiskt fint att kunna bjuda på inspiration och fördjupning mitt i pandemin. Vi behöver få reflektera tillsammans och föra samtalen vidare. Genom att det är digitalt kan festivalen kanske också hitta till nya människor, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén.

Om SmåLit (Smålands litteraturfestival) 2021

Smålands litteraturfestival arrangeras den 1-6 februari 2021. Festivalen är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och de fyra kommunerna Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping, samt av lokaltidningarna på respektive ort, det vill säga Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten. Årets tema är ”Paus” och hela programmet finns på smalit.se.

Fakta om Balsam Karam

Balsam Karam, född 1983, är kurd med rötter i Iran och Irak, men bor sedan barnsben i Stockholmsområdet. Hon är författare och bibliotekarie och debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen Händelsehorisonten

I mars kommer hennes nya roman, Singulariteten, på Norstedts.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …