SmåLits Migrantpris 2020 går till Nora Szentiványi

Nora Szentiványi. Foto: Pernille Marie Walvi

Författaren Nora Szentiványi får SmåLits Migrantpris på 50 000 kronor för romanen Lägenheten. Boken är baserad på författarens familjs erfarenheter av att fly från en diktatur.

– Jag är verkligen otroligt glad, säger Nora Szentiványi i ett pressmeddelande.

Årets pristagare valdes av en jury bestående av författaren Azar Mahloujian, litteraturkritikern Björn Kohlström, kulturredaktör Emilia Söelund och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson. Deras motivering lyder: ”Nora Szentiványi förmedlar med skenbar enkelhet den klaustrofobiska känslan av att leva i en diktatur, samtidigt som hon visar det oåterkalleliga i beslutet att bryta sig fri. Lägenheten är en berörande roman om arvet efter de som lämnade och de som lämnades kvar.”

– Det är en otroligt stark debut. Om det känslomässiga arvet efter en flykt undan en totalitär makt, om att befinna sig både mitt i och vid sidan av den egna familjehistorien. Sammansatt och välskrivet om både familjekärlek och dåligt samvete, liksom sorg och glädje som sträcker sig över generationer, tid och språkgränser, säger Peter Åkesson som har suttit med i juryn.

Nora Szentiványi föddes i Budapest 1969, men är uppväxt i Göteborg. Hon bor numera i Norge. Debutromanen Lägenheten är skriven i en svensk (utgiven av Albert Bonniers förlag) och norsk version. Boken är också utgiven i Ungern.

Smålits Migrantpris delas ut av Smålands litteraturfestival i samarbete med Hall Media. Prisutdelningen sker under SmåLit den 7-9 februari. Nora Szentiványi medverkar i programmet på samtliga orter.

– Vi tror att Nora Szentiványis besök på festivalen kommer att leda till intressanta samtal om en av vår tids viktigaste frågor. Erfarenheten hon skildrar delas av många, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media.

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som arbetar i Vilhelm Mobergs anda genom att skildra de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser. Förra året gick priset till författaren Pooneh Rohi för romanen Araben.

SmåLit 2020 arrangeras av Region Jönköping län, Värnamo kommun, Jönköpings kommun, Tranås kommun och mediehuset Hall Media i samarbete med lokala samarbetspartners. Festivalen flyttar från ort till ort, enligt följande: Värnamo (7/2), Jönköping (8/2) och Tranås (9/2).

Lägenheten

Lägenheten

Budapest 1970. Ett ungt par packar ihop livet i sin lilla lägenhet och flyr från ett land och ett system byggt på rädsla. Allt de får med sig är sin ettåriga dotter och en resväska. Kvar i Ungern blir barnets mormor. Det här är hennes historia, berättad av det nu vuxna barnbarnet. "Lägenheten" är en roman om att leva på avstånd från sina allra närmaste.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Läs mer »
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,