fbpx

Författaren Pooneh Rohi får SmåLits Migrantpris på 50 000 kr

Författaren Pooneh Rohi. Foto: Linda Gren.

Författaren Pooneh Rohi får det nyinstiftade litteraturpriset Smålits Migrantpris på 50 000 kronor för sin debutroman Araben. I juryn ingår bland andra författarna Theodor Kallifatides och Azar Mahloujian.

– Ett kulturliv utan medel eller viljan att uppmuntra unga författare och konstnärer är inte mycket att ha. Jag är glad för det nyinstiftade priset, glad för den första pristagaren och jag väntar mig mycket av henne, säger Theodor Kallifatides i ett pressmeddelande.

Smålits Migrantpris ska enligt statuterna gå till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser. I juryn medverkade även poeten och litteraturvetaren Hanna Hallgren, litteraturkritiker Björn Kohlström och Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

Pooneh Rohi är född 1982 i Iran men uppväxt i Stockholm. Hon är för närvarande doktorand i lingvistik. Hon debuterade 2014 på Ordfront med Araben, en roman om våra livsval och om skulden de för med sig.

ANNONS

Så här skriver juryn i sin motivering:
”Med uppfriskande vrede använder Pooneh Rohi romanformen för att levandegöra en migrantfamiljs resa. Genom att skildra uppbrottet från hemlandet och tillvaron i Sverige ur olika familjemedlemmars perspektiv skapar hon flera identifikationspunkter, samtidigt som hon ökar förståelsen för de motstridiga känslor och identiteter som en flykt kan innebära. ”Araben” är ett angeläget vittnesmål om vår tid.”

Priset delas ut under Smålands litteraturfestival (SmåLit) i Jönköping den 9 februari, då Pooneh Rohi kommer att samtala med Jens Liljestrand, författare till den Augustnominerade Vilhelm Moberg-biografin Mannen i skogen.

Pooneh Rohi deltar också på SmåLits författarscener i Värnamo, Nässjö och Tranås, där även författarna Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Ann Cleeves, Björn Larsson och Tomas Bannerhed medverkar.

– Vi är så glada att vår vinnare kan vara med på alla fyra SmåLit-kvällarna. I Tranås blir det ett intressant möte mellan Pooneh Rohi och Jens Liljestrand, som är aktuell med biografin om Vilhelm Moberg, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén.

I samband med SmåLit 2019 släpper bokförlaget Novellix en specialutgåva av Pooneh Rohis nyskrivna novell Kräftfångst. Novellen publiceras i samarbete med SmåLit och Hall Media. SmåLit 2019 arrangeras gemensamt av Region Jönköpings län, Hall Media och fyra kommuner. Årets festival hålls i Värnamo (8/2), Jönköping (9/2), Nässjö (10/2) och Tranås (11/2).
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny