En universell putsduk för både fysiska och digitala böcker. Bild: iStock. Montage: Boktugg.

Boktuggs putsduk – håller både böcker och skärmar rena

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Boktugg har tagit fram ett designkoncept på en helt ny produkt – en putsduk för böcker. Det unika är att den fungerar för både pappersböcker och digitala böcker.

Kanske kan bokbranschen lära av Apple när det gäller att ta rejält betalt. De säljer en putsduk (som ”rengör alla typer av Apple-skärmar effektivt och säkert”) för 19 dollar styck i USA. Redan det hutlöst dyrt. Men i Sverige kostar den 250 kr. Den är säkert bättre än hushållspapper, men …


ANNONS


Så vilka enkla tillbehör kan vi tänka oss att sälja i bokbranschen? De flesta fysiska bokhandlare säljer givetvis bokmärken. Vi författare är dock duktiga på att dumpa priset på dem genom att skänka bort bokmärken med reklamtryck under signeringar. Det kostar visserligen inte ens en krona att trycka ett enkelt bokmärke – men nog borde vi ta 10 kr för det i alla fall? När böcker är så billiga.

På Akademibokhandelns sajt ser vi potential att höja priset rejält på bokmärken som är lite mer avancerade då de har exempelvis band eller magneter. 39 kr för ett redskap som hjälper dig att hålla reda på var du är i boken? Det är alldeles för billigt när du kan använda den för alla typer av böcker.

Men Boktugg har nu patenterat en helt ny typ av produkt som är det ultimata tillbehöret: Boktuggs putsduk. Eller för att låta lite coolare – The Boktugg Cloth.

Det här är en putsduk som inte repar och som är kompatibel med alla typer av böcker:

ANNONS
  • pappersböcker mjukband
  • pappersböcker inbundna
  • pappersböcker kartonnage
  • läsplattor
  • CD-skivor för ljudböcker
  • surfplattor (både iOS och Android)
  • mobiltelefoner (både iOS och Android)

Den magiska duken fungerar alltså på både pappersböcker och digitala böcker (eböcker eller ljudböcker). Den kan till och med användas för att torka av hörlurar och bokhyllor.

Så hur mycket ska vi ta betalt? Vi tror ju att det är en produkt som ska finnas i alla välsorterade bokhandlar och att den ska kunna säljas med rejäl marginal.

Rekommenderat utpris blir därför 299 kr. Tyvärr kommer vi troligen inte att kunna leverera före jul om vi inte hittar en bra leverantör och får rejäla förhandsordrar.

Bonus: The Boktugg Cloth kan även användas för att rengöra läsglasögon!

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #352 som skickades ut till läsarna idag. För att inte missa nyheter från bokbranschen prenumerera idag. Är du mer intresserad av boktips – testa Boktipsbrevet.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …