💰 SkĂ€ligt betalt (Nyhetsbrev #449)

Pengaregn. Med hösten kommer stormarna och regnet. HÀr nere i SkÄne regnar det dÄ mest horisontellt. Men under höstens sista halva regnar det ocksÄ pengar över författarna. BiblioteksersÀttningen har redan kommit, en del förlag har royaltyavrÀkning i oktober. Men framför allt Àr det ju nu stipendier och priser fördelas. Samfundet De Nio delade ut 1,1 Mkr. I veckan presenterades de nominerade till Alma-priset (vinnaren fÄr hela 5 Mkr!) och pÄ mÄndag presenteras de nominerade till Augustpriset dÀr vinnarna fÄr vardera 100 000 kr. Och i början av december fördelas Ärets arbetsstipendier som för mÄnga författare Àr det gör att de kan överleva.

För det dÀr med höstregnet Àr ju ocksÄ en effekt av att det Àr rÀtt mycket torka under resten av Äret för de flesta författare och de intensiva pengaregnen kan vara vilseledande för den ekonomiska situationen.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


ANNONS

Bokförlaget Stolpe söker Driven projektledare inom Àmnet hÀlsa
Bokförlaget Stolpe ger ut högkvalitativ facklitteratur under devisen hantverk, bildning och skönhet. Nu söker vi en projektledare inom området hälsa. Om verksamheten Bokförlaget Stolpe ger ut fackböcker av hög kvalitet…
Bokförlaget Stolpe söker Driven projektledare inom Àmnet hÀlsa
Bokförlaget Stolpe ger ut högkvalitativ facklitteratur under devisen hantverk, bildning och skönhet. Nu söker vi en projektledare inom området hälsa. Om verksamheten Bokförlaget Stolpe ger ut fackböcker av hög kvalitet…

”Jag tyckte du pratade om djurböcker?” Vad Ă€r rimligt att betala för att lyssna respektive skriva en timme ljudbok? Foto: iStock.

EN TANKE

Vad Àr skÀligt betalt för en bok?

UpphovsmÀn har rÀtt att fÄ skÀligt betalt för sitt arbete, Àr ett argument som framkommer i debatten om ersÀttningsnivÄerna för ljudböcker. Det lÄter bra, men det Àr lÄngt ifrÄn sÄ enkelt att genomföra som att uttala orden.

SjÀlv skulle jag vilja ha skÀligt betalt för de timmar jag lÀgger pÄ research och skrivande av artiklar och analyser till Boktugg. Man kan förstÄs framföra argumentet att det Àr helt och hÄllet upp till mig sjÀlv att höja priset, alltsÄ att ta betalt för det nyhetsbrev du lÀser just nu, sÄ att jag fÄr skÀligt betalt. LÀgga allt bakom betalvÀgg.

Utmaningen Àr förstÄs att det krÀvs att nÄgon Àr beredd att betala för det Boktugg erbjuder. Hur mycket Àr en utgÄva eller ett Ärs utgÄvor av nyhetsbrevet vÀrt? NÄgon skulle sÀga 100 kr och en annan 2000 kr medan en tredje skruvar pÄ sig och sÀger att Àven om det Àr intressant sÄ Àr jag inte intresserade av att betala för det. Kanske till och med hÀnvisa till att rÀtt mycket av informationen gÄr att hitta pÄ annat hÄll.

Samma utmaning stÀlls vi inför nÀr det gÀller böcker. Som författare kan jag förstÄs argumentera för att en bok som ger tio timmars underhÄllning borde vara vÀrd lika mycket som tio biobiljetter.

Och det Àr den kanske för vissa lÀsare. Men majoriteten skulle skratta rakt ut och skaka pÄ huvudet. De lÄnar hellre boken pÄ biblioteket eller av en kompis, eller vÀntar tills den kommer i pocket Àn att betala hundratals kronor för en bok som ÀndÄ bara kommer att hamna pÄ Myrorna nÀr den Àr utlÀst.

Karens för ljudböcker Àven i Sverige?

Men nu handlar ju debatten om de digitala böckerna i allmÀnhet och de strömmade i synnerhet. Författarförbundet har i ett flertal debattartiklar framfört hur extremt dÄligt betalt det Àr och i viss mÄn fÄtt medhÄll frÄn nÄgra förlag.

NÄgra sneglar mot Norge och tycker att Sverige ocksÄ borde fÄ en boklag och driva fram en karenstid sÄ att en ljudbok under första Äret bara fÄr sÀljas via download innan den fÄr lÀggas upp i en strömningstjÀnst (Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play etc). PÄ det viset ska förlag och författare hinna fÄ ordentligt betalt för sina böcker.

Problemet Àr ju att 70 % av lyssningen Àr backlist, alltsÄ titlar Àldre Àn 12 mÄnader. En karenstid skulle förmodligen bara öka den andelen. Likt alla pappersbokslÀsare som vÀljer biblioteket, pocketutgÄva eller bokrean som lösning pÄ att en ny roman kan kosta nÀrmare 300 kr.

Det andra alternativet Àr att Storytel & Co tvingas betala lika mycket för en strömmad bok som för en nedladdad. AlltsÄ tillbaka till den modell som gÀllde nÀr tjÀnsterna var helt nya och lyssningen var mindre och de fortfarande gick back Àven i Sverige.

För att den tanken ska fungera med exempelvis barnböcker skulle det krÀvas att tjÀnsterna antingen strypte tillgÄngen (max en bok i mÄnaden) eller höjde priset till en nivÄ som hushÄllen inte ens betalar för att livestreama sport.

Skulle du sjÀlv betala 599 kr i mÄnaden för Storytel?

JÀmföra utlÄning med utlÄning

En bekant som lÀst lite debattartiklar nu i höst stÀllde en frÄga som vi kanske borde stÀlla oss Àven i bokbranschen:

”Har jag fattat det rĂ€tt nĂ€r man slĂ„ss för att fĂ„ fler bibliotek dĂ€r folk kan lĂ„na böcker gratis, samtidigt som man slĂ„ss för att hindra ljudboksappar dĂ€r folk kan lĂ„na böcker mot betalning?”

Som författare tycker jag det Àr sjÀlvklart att timersÀttningen borde höjas. Men som företagare kan jag ocksÄ rÀkna och se att vad kunden Àr beredd att betala kommer att styra hur hög timersÀttningen kan bli.

Dessutom mÄste man komma ihÄg att samma sak gÀller för biblioteksutlÄning som för streaming: majoriteten av dem som vÀljer att ta del av en bok den vÀgen hade aldrig betalat fullpris för att göra det. Som förlag och författare kan man förstÄs tvinga lÀsare och lyssnare att göra det genom att inte slÀppa sina böcker för streaming. Lite mer osÀker pÄ om de kan hindra biblioteken frÄn att köpa in dina böcker och lÄna ut dem?

Kickstarter och timpeng

Dessutom gÄr det ju att sÀlja fysiska produkter Àven till konsumenter av digitala böcker. Will Wight har nyss avslutat en Kickstarter-kampanj för samlarutgÄvor av bok 4-6 i hans Fantasyserie som annars frÀmst sÀljs som eböcker via Amazons Kindle Unlimited (dÀr författare fÄr betalt per lÀst sida), i praktiken strömmade eböcker. Tillsammans med motsvarande kampanj för bok 1-3 har han dragit in över 20 Mkr. Och, nej det Àr klart att inte alla författare kan göra det Will gjort eftersom det bygger pÄ hur mÄnga dedikerade lÀsare du har och ifall du har en direktkontakt med dem.

En intressant aspekt Àr dock att ersÀttningsnivÄn per timme Àr 40-50 % högre för ljudböcker i Norge jÀmfört med i Sverige. Detta trots att priset pÄ tjÀnsterna i Norge Àr pÄ samma nivÄ eller i vissa fall lÀgre. Ska vi ta det som ett tecken pÄ att det finns utrymme att höja Àven i Sverige, eller behöver de norska ljudbokstjÀnsterna höja sina konsumentpriser. Kanske det sistnÀmnda med tanke pÄ att pappersböcker Àr mycket dyrare i Norge Àn i Sverige.

Diskussionen om vad som Àr en skÀlig timtaxa kÀnns mer konkret. Dessutom skulle jag önska en transparens och att tjÀnsterna faktiskt betalar alla förlag lika mycket per timme och inte missgynnar mindre förlag. Det Àr vÀl det minsta man kan krÀva, eller hur?

/Sölve Dahlgren
chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer, bÄde stora och smÄ, som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Bokbranschen och varumÀrket
ANALYSBREVET: Författare och fiktiva karaktĂ€rer har av tradition det starkaste varumĂ€rket. Förlag och Ă„terförsĂ€ljare hoppas att det ska förĂ€ndras framöver. Det Ă€r en kombination av strategi och önsketĂ€nkande. Den senaste mĂ„naden

Bokbranschen och varumÀrket
ANALYSBREVET: Författare och fiktiva karaktĂ€rer har av tradition det starkaste varumĂ€rket. Förlag och Ă„terförsĂ€ljare hoppas att det ska förĂ€ndras framöver. Det Ă€r en kombination av strategi och önsketĂ€nkande. Den senaste mĂ„naden


Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer ca 2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

📚 Försvarspris. Maria Gussarsson, docent i militĂ€rhistoria, har utsetts till 2023 Ă„rs mottagare av Hugo Raab-priset, Försvarshögskolans pris för vetenskapliga arbeten av synnerlig kvalitet. Hon fĂ„r priset för boken Kartans makt i krig och fred : fĂ€ltmĂ€tarna, det nya kriget och samhĂ€llelig utveckling 1805-1831 (Nordic Academic Press). Prissumman Ă€r 25 000 kr.
– Jag Ă€r otroligt hedrad. Boken Ă€r resultatet av Ă„tta Ă„rs arbete som började med att jag fick ett stipendium frĂ„n Riksarkivet för att gĂ„ igenom FĂ€ltmĂ€tningskĂ„rens arkiv. Ju mer jag satte mig in i det, desto mer spĂ€nnande insĂ„g jag att det var, sĂ€ger Maria Gussarsson.

đŸ–Œïž Designvinnare. IgĂ„r presenterades vinnarna av Svenska Designpriset pĂ„ en gala pĂ„ Moderna museet i Stockholm. I 25 kategorier delades de tvĂ„ jurypriserna Guld och Silver ut, samt publikpriset Peoples choice. Ur ett bokbranschperspektiv prisades flera.
I kategorin Grafisk Identitet – Redesign Silver till RabĂ©n & Sjögren (Grebban) medan systerförlaget Norstedts kunde fira Guld i kategorin Heldigitalt – Webbsida, Ă€ven det med Grebban som partner.
Slutligen var Redaktionellt – Bok en egen kategori dĂ€r Guld gick till Lynk & Co Design med The Next Day, Silver till Forsman & Bodenfors med The Ultimate Guide to Running medan Peoples choice gick till Jonas Hellström Design med Vulva (Bookmark förlag)

đŸŽ™ïž Techpodd. Svenska Dagbladets nyhetsbrev Tech brief lanserades för tvĂ„ Ă„r sedan och nĂ„r varje vardag över 30 000 lĂ€sare. Nu lanserar journalisterna bakom det populĂ€ra nyhetsbrevet en podd med samma namn. Björn Jeffery Ă€r med i varje poddavsnitt, och har sĂ€llskap i studion av en techreporter frĂ„n SvD. Sophia Sinclair, Erik Wisterberg och Henning Eklund delar pĂ„ uppdraget.

🎂 Förlagsbyte. Sofie Sarenbrant skriver pĂ„ sin Facebooksida att Födelsedagen (Forum), första boken i hennes och Carina Bergfeldts serie, sĂ„lt 90 000 exemplar pĂ„ fem veckor. Samtidigt rapporterar SvB att duon nu byter förlag och att nĂ€sta bok i serien (planerad till mors dag 2024) kommer pĂ„ Bookmark förlag – som ger ut Sarenbrants bĂ€stsĂ€ljande spĂ€nningsserie om Emma Sköld samt hĂ€stserien Mira och MĂ„nen.
– Vi hade en diskussion om villkoren för en nĂ€sta bok men kunde inte riktigt enas. Det Ă€r trĂ„kigt för oss sĂ„ klart men vi önskar dem lycka till med sitt skrivande pĂ„ det andra förlaget, sĂ€ger Forums tillförordade förlagschef Jesper MonthĂĄn till SvB.
LÀs Àven:

⭕ Bokcirkel. I december blir Torbjörn Flygts prisbelönande roman Underdog teaterförestĂ€llning pĂ„ Malmö Stadsteaters scen Hippodromen. Tillsammans med Bokförlaget Polaris och författaren Torbjörn Flygt, bjuder teatern nu in till att bilda Malmös största bokcirkel kring romanen. Deltagarna bjuds in till ett bokmingel den 29 november med författaren dĂ€r de fĂ„r sina böcker signerade. Alla som Ă€r med i bokcirkeln lĂ€ser sedan Underdog inför en specialvisning av förestĂ€llningen den 25 januari.

📩 Lagerbygge. Adlibris har funnits pĂ„ MorgongĂ„va Företagspark i Heby sedan starten för 26 Ă„r sedan och har man skrivit ett 10-Ă„rigt avtal som strĂ€cker sig till 2034, med fastighetsĂ€garen. Adlibris nya logistikanlĂ€ggning planeras stĂ„ fĂ€rdig 2025 och ska rymma runt 17 000 kvadratmeter, varav ca 11 000 utgörs av nybyggnation. Den nya anlĂ€ggningen ska bland annat innehĂ„lla modernare lösningar för sortering med högre automationsgrad Ă€n tidigare. Det gör att flera av Adlibris logistikflöden kan effektiviseras och ger en högre kapacitet, sĂ€rskilt under högsĂ€song, enligt ett pressmeddelande.

🏆 Nominerade. Totalt 245 kandidater frĂ„n 68 lĂ€nder Ă€r nominerade till Astrid Lindgren Memorial Award 2024, varav 66 Ă€r nya frĂ„n föregĂ„ende Ă„r. Vem som vinner fĂ„r vi veta den 9 april 2024.
Tolv svenskar finns pÄ listan: Emma AdbÄge (författare/illustratör), Anna Höglund (författare/illustratör), Jenny JÀgerfeld (författare), Pija Lindenbaum (författare), Sara Lundberg (författare/illustratör), LÀsrörelsen (organisation), Frida Nilsson (författare), Sven Nordqvist (författare/illustratör), Anna-Clara Tidholm (författare/illustratör), Cecilia Torudd (författare/illustratör), Jakob Wegelius (författare/illustratör), Monica Zak (författare/lÀsfrÀmjare/berÀttande).

🐗 BautasĂ€ljare. Med nĂ€stan 400 miljoner sĂ„lda album över hela vĂ€rlden har Asterix cementerat sin plats som den mest framgĂ„ngsrika tecknade serien genom tiderna, skriver Story House Egmont. Nu slĂ€pps det 40:e albumet – Asterix – den vita irisen av Fabcaro (manus) och Didier Conrad (teckningar). Albumet har vĂ€rldspremiĂ€r den 26 oktober och har omgĂ€rdats av hemlighetsmakeri.

📚 Styrelseavhopp. Styrelseledamot Rikki Tholstrup JĂžrgensen, som efter förvĂ€rven av de danska förlagen Superlux och Historia Ă€r nĂ€st största Ă€gare i Hoi Publishing efter VD och grundare Lars Rambe, vĂ€ljer att lĂ€mna styrelsen idag. Rikki ska istĂ€llet fokusera pĂ„ de frĂ„gor dĂ€r han bedömer att han kan göra mest nytta för Hoi Publishing vilket inkluderar att fortsĂ€tta utveckla den danska verksamheten, enligt ett pressmeddelande.

💰 Höstpriser. Samfundet De Nio delar varje höst ut tvĂ„ stora priser till författare av sakprosa. Lotten von KrĂŠmers pris (sedan 1984) pĂ„ 200 000 kr gĂ„r Ă„r till Ingrid Carlberg och Magdalena Gram. Inge Jonssons pris (sedan 2021) Ă€ven det pĂ„ 200 000 kr gĂ„r till Jesper Högström och Jesper Svenbro. Vid höstsammantrĂ€det utdelades Ă€ven tvĂ„ sĂ€rskilda priser ĂĄ 150 000 kr till Carina Burman och Birgitta Holm.
Samfundet De Nio instiftades 1913 efter en stor testamentarisk donation av Lotten von KrÊmer. Dess uppgift Àr frÀmst att frÀmja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar.

🎩 StreamingjĂ€tte. Netflix fortsĂ€tter vĂ€xa trots tuffa tider. Under tredje kvartalet 2023 ökade antalet abonnenter frĂ„n 238 till 247 miljoner abonnenter och intĂ€kterna frĂ„n 8,19 till 8,54 miljarder dollar. Finansiellt har Netflix fortfarande stora lĂ„n (13,9 miljarder dollar i lĂ„ngfristiga skulder) men Ă€ven balanserade vinstmedel pĂ„ 22,1 miljarder dollar. Med en prognos pĂ„ 6,5 miljarder dollar i fritt kassasflöde för helĂ„ret 2023 tĂ€nker Netflix fortsĂ€tta sina Ă„terköp av aktier. Bara under Q3 spenderades 2,5 miljarder dollar pĂ„ detta.
Och sÄ fortsÀtter man investera i film och tv-serier sÄklart. Eftersom en vÀxande andel (idag 70 procent) av abonnenterna finns utanför USA sÄ satsas alltmer pÄ internationella projekt. I fredags (den 13:e!) slÀpptes exempelvis filmatiseringen av Mats Strandbergs Konferensen, som hade 7,6 miljoner views pÄ bara tvÄ dagar och var den femte mest sedda filmen globalt pÄ Netflix under veckan 9-15 oktober.

📚 BĂ€stsĂ€ljare. Författaren Mats Ahlstedt har nu sĂ„lt över 750 000 böcker (alla format), meddelar hans förlag Bokfabriken i samband med utgivningen av Partizanen som Ă€r den sjunde fristĂ„ende delen i hans populĂ€ra serie om profilerare Ella Werner vid Göteborgspolisen.

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Reportern Vera Bergström grĂ€ver i ett 28 Ă„r gammalt yxmord pĂ„ en familj – och fortsĂ€tter att tampas med sina inre demoner. Författaren Sara Strömberg Ă€r tillbaka med sin tredje…

I höst Ă€r konstnĂ€ren Karin Mamma Andersson dubbelt aktuell: med en utstĂ€llning i Paris och en stor intervjubok om sitt konstnĂ€rskap och sina influenser. Det gĂ„r fram nĂ„gra signaler. Sedan…

Fantasyförfattaren Will Wight trodde inte Kickstarter var nĂ„got för honom, men blev övertalad. Nu har han dragit in 1,86 miljoner dollar (20,4 Mkr) pĂ„ tvĂ„ kampanjer inom loppet av 19…

PĂ„ fredag skulle den palestinska författaren Adania Shibli ta emot det tyska litteraturpriset Liberaturpreis pĂ„ bokmĂ€ssan i Frankfurt. Men efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel skjuts prisutdelningen upp pĂ„ obestĂ€md…

Hollywoods korruption och tystnadskultur utforskas i Jordan Harpers nya bĂ€stsĂ€ljare ”Alla vet” – en thriller som Ă€r pĂ„ god vĂ€g att bli bĂ„de boktrilogi och film. Det började med att…

För tredje Ă„ret uppmanar den svenska förlagsbranschen till en digital manifestation för den svenske förlĂ€ggaren Gui Minhai, pĂ„ Ă„rsdagen av hans frihetsberövande. Varje Ă„r fĂ„r en ny konstnĂ€r uppdraget att…

Copywritern Mattias Åkerberg har skrivit och gett ut den 1,3 kilo tunga och 362 sidor lĂ„nga Copyboken som under det första Ă„ret sĂ„lt i ungefĂ€r 3 500 exemplar. PĂ„ Ă„rets BokmĂ€ssa…

Ljudboken förĂ€ndrar litteraturen i grunden. Men ingen var exakt vi Ă€r pĂ„ vĂ€g, enligt litteraturvetaren Karl Berglund. Han spĂ„r att nĂ€sta steg snart Ă€r hĂ€r: AI-genererade inlĂ€sningar. Ljudboksboomen Ă€r ett…

Författare och fiktiva karaktĂ€rer har av tradition det starkaste varumĂ€rket. Förlag och Ă„terförsĂ€ljare hoppas att det ska förĂ€ndras framöver. Det Ă€r en kombination av strategi och önsketĂ€nkande. Den senaste mĂ„naden…

20-Ă„rsjubilerande utmĂ€rkelsen Årets trĂ€dgĂ„rdsbok har nu presenterat 11 nominerade, utvalda bland 54 anmĂ€lda trĂ€dgĂ„rsböcker. Ett par av dem speglar klimatets pĂ„verkan pĂ„ trĂ€dgĂ„rden. ”Fackmannajuryn har lĂ€st, bedömt och valt att…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.