Will Wight drog in 20,4 Mkr på två Kickstarters

Will WIghts första Kickstarter. Nu har han dragit in motsvarande 20,7 Mkr på två kampanjer.

Fantasyförfattaren Will Wight trodde inte Kickstarter var något för honom, men blev övertalad. Nu har han dragit in 1,86 miljoner dollar (20,4 Mkr) på två kampanjer inom loppet av 19 månader.

Det finns en obestridlig kung av Kickstarters när det gäller skönlitterära projekt: Brandon Sanderson. Han har genomfört de två mest inkomstbringande genom tiderna, vilket Boktugg skrivit om tidigare.

På en topplista över de skönlitterära bokprojekt som dragit in mest pengar på Kickstarter finns dock en ny utmanare sedan en knapp vecka tillbaka: Will Wigh.

Även han skriver fantasy, men till skillnad från Brandon Sanderson som varit utgiven på traditionella förlag (som dock inte trodde på det bokprojekt som senare gav honom förstaplatsen nedan) är Will Wigh indieförfattare som släppte sin första bok via Amazons Kindleplattform 2013 (och sålde 5000 ex på en månad!). Därefter har han haft flera förstaplatser på Kindle och dessutom tagit sig in på NY Times Bestseller-listor.

Topp 5 Publishing Fiction most funded

1. Brandon Sanderson (Surprise! Four Secret Novels) 41,8 miljoner dollar (185 341 backare)
2. Brandon Sanderson (The Way of Kings 10th Anniversary Leatherbound Edition) 6,8 miljoner dollar (29 778 backare)
3. Will Wight (Cradle (Books 4-6): Special Editions) 1,1 miljoner dollar (5046 backare)
4. Sherrilyn McQueen (Acheron/Styxx) 1,0 miljoner dollar (4252 backare)
5. Will Wight (Fantasy Novels: Cradle (1-3)) 0,8 miljoner dollar (6021 backare)

De fem kampanjerna på listan har alltså tillsammans dragit in över 50 miljoner dollar, alltså mer än en halv miljard svenska kronor. Det mest anmärkningsvärda är förstås att det krävs relativt få köpare/backare för att det ska bli stora pengar. Exakt hur många går inte riktigt att avgöra, men Will Wight har alltså fått in över 20 Mkr men antalet det totala läsare som bidragit är förmodligen runt 7000-8000 personer med tanke på att flera bör ha backat båda kampanjerna.

Nu har Will en plattform som han byggt upp under tio års tid i form av en hemsida som förutom blogg även har en shop för merchandise, ett nyhetsbrev med över 15 000 prenumeranter och framför allt 22 utgivna böcker. Hur mycket det bidrog till att han i mars 2022 fick in 0,8 miljoner dollar (motsvarande 8,7 Mkr) på sin första Kickstarter?

Som sedan överträffades (i pengar) av en nyligen avslutad Kickstarter på 1,1 miljoner dollar (12 Mkr) där han nådde målet på 100 000 dollar redan efter 8 minuter.

Kul fakta: Flera av Will Wights vänner hade tjatat på honom i åratal att köra en Kickstarter, bland andra Michael J Sullivan som själv har några framgångsrika Kickstarters bakom sig (men på topplistan har han nu fått se sig passerad av Wight). Det var också Sullivans son som hjälpte Wight med logistiken (som är en tung del av en Kickstarter då du ska skicka ut tusentals bokpaket till köpare i flera länder).

Förresten: Will Wight har nu alltså gett ut bok 1-6 i Cradle-serien. Det finns 12 böcker så han har ytterligare två Kickstarter-kampanjer att bygga vidare med.

Vad kan vi lära av detta? En obeservation är att många av projekten i toppen är fantasy. Det finns några enstaka undantag som nr 6 (KNITTING IN THE CITY Annotated Editions & Box of Happiness) av författaren Penny Reid som skriver ”smart romance”. Faktum är att några av projekten är fantasy romance.

Sen ska sägas att beloppen sjunker snabbt lite längre ner på listan. På plats 20 finns Dungeon Crawler Carl – V1 HARDCOVER Editions! på drygt 222 000 dollar (2,4 Mkr) från 2358 backare.

Skulle det vara möjligt att upprepa i Sverige? Tja, Apart förlag genomförde 2020 en Kickstarter för en komplett samling av Kalle & Hobbe-serien som gav drygt 2,5 Mkr och det finns flera projekt inom spel och tecknade serier som dragit in miljonbelopp, inte minst har Fria Ligan varit framgångsrika och dragit in 13,4 Mkr på rollspelet The One Ring.

Tittar man däremot på svenska skönlitterära Kickstarter-projekt så är det novellsamlinge VARSEL I MÖRKRET (Apart förlag) med 200 000 kr som toppar. Inte lika stora belopp alltså.

Men så finns det kanske inte heller några författare med samma typ av plattform och dedikerade fans. Eller?

LÄS ÄVEN: Så drar förlag och författare in miljoner i förskott via Kickstarter.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL