Digital manifestation för Gui Minhai

För tredje året i rad går förlagsbranschen samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Varje år får en ny konstnär i uppdrag att teckna ett porträtt av Gui Minhai till manifestationen. Serietecknaren Mats Jonsson har gjort årets bild. Pressbild.

För tredje året uppmanar den svenska förlagsbranschen till en digital manifestation för den svenske förläggaren Gui Minhai, på årsdagen av hans frihetsberövande.

Varje år får en ny konstnär uppdraget att teckna ett porträtt av förläggaren till manifestationen. Årets porträtt är gjord av serietecknaren Mats Jonsson. Svenska Förläggareföreningen uppmanar sina medlemmar att publicera bilden i sina sociala kanaler.

”De som förtrycker och fängslar förläggare har bara ett mål: tystnad. Vi som jobbar på svenska förlag måste påminna världen och de repressiva regimerna om att vi inte har glömt bort Gui Minhai och alla andra förläggare som arbetar under svåra omständigheter”, säger Olle Lidbom i Svenska Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté.

Gui Minhai bodde under många år i Sverige och blev svensk medborgare 1992. Han har skrivit flera böcker och även drivit förlag och bokhandel i Hongkong.

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai försvann under en semesterresa i Thailand. Han dök sedermera upp i Kina där han enligt sin familj hade hållits kvar mot sin vilja.

I februari 2020 kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse för att ha ”försett utländsk makt med underrättelser”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.