De 11 nominerade till Årets trädgårdsbok 2023

Tre av elva nominerade titlar till Årets trädgårdsbok 2023. Bakgrundfoto: iStock. Montage: Boktugg.

20-årsjubilerande utmärkelsen Årets trädgårdsbok har nu presenterat 11 nominerade, utvalda bland 54 anmälda trädgårsböcker. Ett par av dem speglar klimatets påverkan på trädgården.

”Fackmannajuryn har läst, bedömt och valt att nominerat 11 st trädgårdsböcker detta år då utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 20-årsjubilerar. 54 titlar som inkommit för bedömning. I fackmannajuryn ingår ledamöter för Stockholms Gartnersällskap samt ett antal experter”, skriver sällskapet i ett pressmeddelande.

Priset instiftades 2003 för att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité och fokusera på att höja kvalitén på svensk trädgårdslitteratur.

Vinnare och hedersomnämnande offentliggörs den 21 okt, i samband med Stockholms Gartnersällskap 175 års jubileum.

Alla nomineringar 2023

Växthuspraktikan
Författare: Karin Eliasson
Foto: Helena Kaasik
Förlag: Sweden Green House

För oss som länge gått och drömt om ett eget växthus blir Karin Eliassons bok ”Växthuspraktikan” en trygg hand att hålla i! Genom en kombination av djup, bredd och måttfullhet guidar Eliasson oss genom allt vi behöver veta om hur vi väljer plats för växthuset, vad vi ska tänka på vid växthusodling, om jord och om gödsling. ”Växthuspraktikan” hjälper oss när vi ska välja mellan olika växthustyper såväl som växter att odla. Eliasson har lyckats skriva en bok som inte bara ger nybörjaren vad den behöver, utan också den erfarne odlaren mycket nytt att fördjupa sig i.


Stilla trädgård i stormigt landskap
Författare: Mona Wembling
Foto: Lena Koller
Förlag: Bokförlaget Arena

I landskapsarkitekten Mona Wemblings bok ”Stilla trädgård i stormigt landskap” får vi följa hur en leråker förvandlas till en prunkande trädgård. Vi får vara med om en personlig resa i en trädgård som aldrig blir helt klar – en trädgård som samtidigt är en testyta för nya växter och idéer och vars resultat används i författarens yrkesutövning. Samtidigt som boken är en personlig berättelse, fylld med vackra bilder, ger den även förslag på växter till olika miljöer och handfasta råd. Det är en bok för många av oss att hämta inspiration i.


Trädgården : Konst och natur under sex sekler

Författare: Magnus Olausson (red.)
Förlag: Nationalmuseum

”Trädgården – konst och natur under sex sekler” är en katalog till den pågående utställningen på Nationalmuseum med samma namn. Boken ger oss även en inblick i tillkomsten och skapandet av våra svenska historiska parker och trädgårdar med förebilder (främst i Europa). Den samtida konsten spelar en central roll, och boken är rikt illustrerad med målningar som beskriver växtmaterialet i parker, trädgårdar och naturen i dess både vilda eller anlagda och tuktade form. Utställningens kurator och katalogens huvudförfattare Magnus Olausson har tillsammans med åtta andra specialister ställt samman boken.


Sagan om saffran

Författare: Gunnel Carlson
Förlag: Polaris Fakta

Gunnel Carlsons bok ”Sagan om saffran” är en resa i tid och rum, kantad av lyx, pengar, förförelse, bedrägeri, smak och doft. Denna mytomspunna höstblommande krokus har åtråtts av människan i tusentals år och idag odlas den framförallt i Mellanöstern. Men den finaste i Spanien. Numera plockas den med fingertoppskänsla även i Sverige. Många odlare från när och fjärran berättar i boken om sin väg till saffransodlandet, sina erfarenheter, odlingskunskaper och en mängd recept. Saffran – mer än bara lussebullar.


Ett år av liv i trädgården

Författare: Jenny Strömstedt & Victoria Skoglund
Foto: Linda Prieditis
Illustrationer: Katy Kimbell
Förlag: Polaris Fakta

”Ett år av liv i trädgården” är en livsbejakande bok som handlar lika mycket om vänskapen mellan två vänner som vänskapen till trädgården. Under ett år får man följa Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt. Genom bokens tolv kapitel delar de med sig av upplevelser och aktiviteter under året, liksom ett och annat recept på något gott att avnjuta. Och visst finns det i boken många kloka råd om växter, odling och trädgård. Men råden skrivs på ett så härligt sätt att det blir en del av vänskapsberättelsen. När man kommer till bokens och årets sista del, december, känns det som att man som läsare fått två nya trädgårdsvänner som man inte vill skiljas från.


Trädgårdar : Genom årstider och ett förändrat klimat

Författare: Ulf Nordfjell
Foto: Jason Ingram
Förlag: Norstedts

I Ulf Nordfjells ”Trädgårdar – genom årstider och ett förändrat klimat” tar mästaren med oss i tillblivelsen av tio unika trädgårds- och parkprojekt där gränsen mellan vision och verklighet har upplösts. Gestaltningen är genomtänkt in i minsta detalj och med ett gehör för platsens förutsättningar, karaktär och historia. Här betonas även vikten av en hantverksmässig grund som ska hålla över tid. De stämningsfulla bilderna – av Jason Ingram – tillsammans med ett personligt tilltal gör att vi känner oss inbjudna, trots objektens exklusiva kundkrets. Det är en bok vi gärna återvänder till – som inspiration, kunskapskälla och för dess hyllning till trädgårdskonstens stilideal och förfining av omgivande natur, tolkat med en omisskännligt Nordfjellskt hand och öga.


Staten som trädgårdsmästare : Järnvägens planteringar från naturförsköningskonst till testamente

Författare: Anna Lindgren
Förlag: Acta Universitatis Gothoburgensis

Naturförsköningskonst var kanske ett vanligare ord under 1800-talet än idag. I Anna Lindgrens doktorsavhandling med titeln ”Staten som trädgårdsmästare” bjuds vi in i delar av vår svenska trädgårdshistoria. Åren när järnvägens expansion var stark fanns det en självklarhet att planteringar var en integrerad komponent i utvecklingen av stambanan samt vilken nytta planteringarna hade. Kontrasten blev stor under efterkrigstidens moderniserings ideal, ”kasta det gamla och förespråka det nya”.

Trädgårdsmästarinnor : hundra år av kamp för jämställd trädgårdsutbildning
Författare: Inger Olausson & Boel Nordgren
Förlag: Bokförlaget Arena

Skildringen i ”Trädgårdsmästarinnor” inleds på 1860-talet då frågan om kvinnor inte bara skulle kunna ägna sig åt trädgårdssysslor utan utbildas inom trädgårdsyrket började diskuteras. De första utbildningarna startades först kring sekelskiftet 1900. Boken följer utvecklingen in på 1960-talet. Ett stort antal trädgårdskvinnor och deras insatser lyfts fram, liksom de olika faktorer i samhället som påverkade utvecklingen på utbildningsområdet och kvinnornas professionella villkor. Med personligt engagemang tecknar Inger Olausson och Boel Nordgren utifrån minnen, tidskrifter, fotografier och annat arkivmaterial en ny historia som bidrar med en välkommen och välbehövlig perspektivförskjutning på trädgårdsprofessionens historieskrivning.


Torka blommor : Odla och arrangera året runt

Författare: Carolyn Dunster
Förlag: Polaris Fakta

I en tid då vi alla måste bidra till ett mer hållbart samhälle och när intresset för torkade växter åter ökar känns Carolyn Dunsters ”Torka blommor” särskilt aktuell. Den innehåller allt från att välja rätt sorters växter och vilken teknik man bör använda till att själv kunna arrangera och färga växtmaterial. Boken är snyggt utformad med fantastiska bilder och lärorikt innehåll. Tänk dig vad härligt att kunna föreviga dom flyktiga sommarblommorna och kunna njuta av dessa året runt – med ”Torka blommor” blir det möjligt.


Rosornas klimatutmaning : En österbottnisk rosenträdgård

Författare: Michael Luther
Förlag: eget förlag

Odlaren Michael Luther fick rosfeber för 25 år sedan och har sedan dess utvecklat expertkunskap i rosodlandet ädla konst. I sin egenproducerade bok ”Rosornas klimatutmaning” ges vi en gedigen introduktion i rosornas värld och en djupdykning i rosors vinterhärdighet i den finska österbottniska myllan. Praktisk kunskap presenteras systematiskt, allt testat i författarens egna rosträdgård. Delen som presenterar odlingsvärda rosor blir en kavalkad av inspiration som när rosdrömmar och ger habegär.


Ett liv i Floras tjänst : Knut Bovin – trädgårdsmästare, publicist, idealist

Författare: Göran Holmberg
Förlag: Stockholmia förlag

På ett personligt, finkänsligt och allmängiltigt sätt beskriver Göran Holmberg allkonstnären Knut Bovins långa gärning. Knut Bovin hann verka inom många områden; från den praktiska trädgårdsmästaren som drev upp perenner och utförde anläggningsarbeten till den skicklige stilisten. Knut Bovin var under sin samtid en uppskattad skribent och lärare men också känd som trädgårdsarkitekt vid sekelskiftet 1900. Han blev en drivande medlem av Stockholms Gartnersällskap, och han startade tidskriften Viola då han tyckte att det saknades ett annonsblad för trädgårdstjänster. ”Ett år i Floras tjänst” är vackert formgiven och ger en bild av den mångfacetterade person som Knut Bovin var.

Fotnot: Stockholms Gartnersällskap samlar svenska yrkesutövare inom trädgårdsområdet sedan 1848. Läs mer på
www.gartnersallskapet.se

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL