Det kommer många nya trädgårdsböcker varje år. Stockholms Gartnersällskap delar ut pris till Årets Trädgårdsbok och har för 2021 nominerat 11 böcker. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

11 bra böcker om trädgård – de nominerade till Årets Trädgårdsbok 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vilken är årets bästa trädgårdsbok? Juryn bakom Årets Trädgårdsbok 2021 har i alla fall valt ut 11 nominerade som kan vinna priset den 4 oktober.

Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok instiftades 2003 för att visa på den breda utgivningen och lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité. Fackmannajuryn har nu läst och bedömt alla böcker som levererats i år. De har valt ut 11 titlar som nominerats och måndag den 4 oktober får vi veta vilken bok som får utmärkelsen.

Juryn består av yrkesverksamma styrelsemedlemmar i Stockholms Gartnersällskap samt sakkunniga som kompletterar juryn.

”Fackmannajuryn vill med sitt ideella arbete, fokusera på att höja kvalitén på svensk trädgårdslitteratur och bredda insikten om vad som utgör trädgårdslitteratur”, skriver sällskapet på sin hemsida.

Så vilka böcker anser de då vara den bästa startelvan bland 2021 års utgivning? Här är de nominerade utan inbördes ordning:

Den blomstrande köksträdgården: potager på svenska

Fotograf: Monika Norrby

Juryns motivering: En gedigen summering av en odlares erfarenheter i form av personliga reflektioner, tips och handfasta moment ur odlarens vardag. Känslan är att man för en stund bjuds in bakom kulisserna till Anette Nilssons vackra köksträdgård och på ett generöst sätt får ta del av allt repetitionsarbete och alla minnesanteckningar. Genom såkalendrar, lathundar och kompositionsförslag delar författaren frikostigt med sig av vunnen förståelse för växternas behov och karaktär. Det strösslas med sortnamn som leder läsaren rätt ner i närmsta frökatalog. Vid sin sida har Anette Nilsson fotografen Monika Norrby och tillsammans lockar de oss att ta köksodlingen till nya höjder.

Blomster: odla egna snittblommor

Blomster:Odla egna snittblommor

Blomster:Odla egna snittblommor

  • Förlag: Blomstersafari
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-11-14
  • ISBN: 9789151967097

Fotografer: Pernilla Bergdahl och Bjarne Stæhr

Juryns motivering:
Tänk att ha en egen snittblomsrabatt – en plats i solen där man kan odla de vackraste blommorna. Inte en vanlig rabatt, utan mer en produktionsyta för buketter. Stor eller liten, allt beroende på vilka odlingsmöjligheter du har.

Cecilia Wingård förknippas av många med luktärtsodling men denna bok omfattar en stor mängd växter som hon valt att odla för snitt. Boken grundar sig på Cecilias egna växtval, odlingserfarenheter och idéer kring annueller och perenner. Men även lökväxter, buskar och växter som kan torkas till eterneller. En inspirerande bok som doftar kunskap och användbarhet, och dessutom innehåller en uppsjö av bilder på inspirerande buketter. 


ANNONS


Snödroppar: en galantofil kärlekshistoria

Juryns motivering:
Fascineras du av snödroppar som blommar trots vinter och kyla då är du i gott sällskap. I den här boken får du lära känna både nu levande galantrofiler och snödroppsfantaster genom historien. Förutom en skildring av personer som älskar och älskat snödroppen får du historien bakom den, en trevlig presentation av arter och sorter, samt annat värt att veta om denna rara växt. Du får också tips om platser att besöka för att njuta av snödroppsmattor och intressanta samlingar. Boken inspirerar att upptäcka egna favoriter bland de tusentals sorter som finns och skapar minst sagt habegär.

Svensk trädgårdshistoria – Förhistoria och medeltid

Författare: Anna Andréasson Sjögren, Jens Heimdahl, Matti Wiking Leino
Förlag: Kungl. Vitterhetsakademien
Finns endast att köpa hos förlaget.

Juryns motivering:
En nätt historiebok som ger oss 6000 år av den svenska trädgårdsodlingens historia och vår kulturhistoria. Välkommen på en spännande resa där myter avlivas och nya fakta avslöjas. Här speglas trender och influenser under årtusendenas lopp i både slott och koja tillsammans med vackra fotografier och illustrationer. Efter en sammanfattning av 5500 år av förhistoria, leds vi genom medeltidens trädgårdar för att sedan guidas genom kulturväxternas historia fram till 1800-talet. För den som vill läsa mer finns rikligt med noter och referenser likväl som växtregister. Boken avslutas lovande med en riktig cliffhanger om nästa volym: Svensk trädgårdshistoria – från 1800-talet till nutid och mot framtiden.

Blomsterbönder: 25 slow flowers-odlare. Självplock, odlingstips & möten

Foto: Lena Koller

Juryns motivering:
En blomstrande våg sköljer just nu över hela landet. Från norr till söder har småskaliga blomsterodlingar vuxit upp, och gjort det möjligt för oss att göra klimatsmarta val även när det kommer till fredagsbuketten och ge-bort-blomman. ”Blomsterbönder” tar oss med på en inspirerande resa till 25 odlare från Smygehuk till Västerbotten. Läsaren bjuds generöst på kunskap och tips utifrån blomsterodlarnas alldeles egna specialiteter. Den visar även hur olika man kan bygga en blomsterverksamhet – här finns något för alla smaker. Med denna bok lyckas Lisa Ising få oss alla att vilja odla blomster.


ANNONS


Det nya trädgårdslandet: om att odla grönsaker, blommor och sig själv

Juryns motivering:
Även om det kan ta lång tid, så helt plötsligt är man färdig med sin trädgård. Och när trädgården är klar så är det dags för ett nytt projekt. Så kände Hannu Sarenström efter 30 år på Kinnekulle. Han fick tips om en egendom på Langeland och är numera bosatt i Danmark. ”Det nya trädgårdslandet” är mycket innehållsrik, personlig och poetisk – som alltid hos författaren Hannu Sarenström – och bjuder på en mycket rolig resa tillsammans med honom. Många växttips, odlingsråd, ätbarheter och många vackra foton.

Sissinghurst: drömmarnas trädgård

Sissinghurst : Drömmarnas trädgård

Sissinghurst : Drömmarnas trädgård

  • Förlag: Westander Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-02-15
  • ISBN: 9789151930688

Översättare: Per Lennart Månsson
Foto: Jason Ingram

Juryns motivering:
Låt dig inspireras av författaren Vita Sackville-Wests passion för färg och form. Hon ligger bakom idéträdgårdarna vid Sissinghurst som ger något till var och en. Här går erfarenhet, nydaning, tradition och passion hand i hand. Arvet efter skaparen Sackville-West förvaltas utan att bli musealt och såväl trädgårdsälskare som litteraturvänner njuter av parken och de nio idéträdgårdarna. Tack vare öppenheten hos Sissinghursts trädgårdsmästare mot författaren Tim Richardson och fotografen Jason Ingram vandrar du med boken som guide fritt genom årstiderna i denna Arts and Crafts-anläggning. Författare och fotograf samverkar och gräver bokstavligt talat i den magi som Sissinghurst väcker hos besökarna.

Konsten att beskära träd och buskar

Foto: Eva Lie

Juryns motivering:
Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning ger resultat på lång sikt med rätt kunskap och åtgärd. Bokens upplägg i olika kapitel är pedagogisk med instruktiva bilder om hur och varför man ska beskära, och visar även hur resultatet blir kommande säsong. Den innehåller även många bra trädgårdstips genom att guida till rätt plats för rätt växt. Den höga kvaliteten på boken ger den en långt liv, både som uppslagsverk och som inspirationskälla. En pedagogisk vägledning både för proffs och växtintresserade amatörer.

Planteringar vid järnvägen. Funktion och organisation under stambanornas första tid

Författare: Anna Lindgren
Utgivare: Göteborgs universitet
Finns endast på förlagets hemsida.

Juryns motivering:
Anna Lindgrens licentiatuppsats är en trädgårdshistorisk tidsresa tillbaka till
den svenska järnvägens planteringar under åren 1855–1875. Med hjälp av ett tidigare okänt arkivmaterial har Lindgren lyckats fylla en kunskapslucka inom kulturmiljövården. Författaren berättar om ett tidigt organiserat planteringsväsende och hur trädgårdsanläggningarna var gestaltade vid Statens järnvägars stationshus, banvallar och vid de anställdas bostäder. Trots bokens akademiska status gör ett ledigt språk och fängslande bildmaterial att innehållet är tillgängligt för var och en med intresse för såväl trädgårdens som järnvägens kulturhistoria.


ANNONS


Virginia Woolfs trädgård: historien om trädgården vid Monk’s House

Översättare: Per Lennart Månsson

Juryns motivering:
Virginia och Leonard Woolf söker i början av 1900-talet en tillflyktsort för att skriva och njuta av landsbygdens lugn. De hittar Monk’s House där lusten väcks till trädgårdsliv. Makarna skriver och gräver om vartannat; livets förhoppningar, vedermödor och glädjeämnen landar alla i trädgården där de får sin fysiska form och en riklig utdelning. Med tiden uppstår en väv där det blir svårt att se vem som egentligen odlar vem av människan och trädgården. Här finns många stämningsfulla illustrationer och skickliga sammanflätningar av personliga iakttagelser och utdrag från Virginias Woolfs dagbok. Caroline Zoob lärde känna makarna Woolfs trädgård under de tio år hon bodde i Monk’s House som hyresgäst hos National Trust.

Jord

Jord

Jord

Fotografer: Liselotte Roll, Sandra Birgersdotter Ek och Tove Roll

Juryns motivering:
På ett pedagogiskt men samtidigt innehållsrikt sätt skildrar författaren i fyra huvudkapitel odlarens väg till en bördig välmående jord. Här beskrivs allt från mineraler till svampar och bakterier och ges goda råd vid uppkomna problem.
Boken rymmer både en bredd och ett djup – allt du behöver veta om jord i ett estetiskt koncentrat. Boken förmedlar både Liselotte Rolls personliga syn på jordens välmående och ger viktiga kunskaper. Det konstnärliga bildmaterialet har en tydlig enkelhet. Det praktiska take-along-formatet gör att den här kan bli den bok som du både läser och använder.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »