Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Ulf Stjernefeldt.

Jag följer nu upp min författardebut, sakprosan ”Smärta i allmänhet – Diskbråck i synnerhet” med en roman i finansmiljö: Vargarna på Kungsträdgårdsgatan.

Jag är född 1952 och uppväxt i Jämtland, men flyttade i början på 1990-talet till Stockholm och Uppsala för arbete inom finansbranschen. Arbetet innebar mycket resande och många kontakter med människor, kontakter som gett inspiration till skrivandet.

Vargarna på Kungsträdgårdsgatan

Vargarna på Kungsträdgårdsgatan

1990-talets Sverige. Trots en galopperande finanskris flödar pengarna in på börsen och börsmäklarna skär guld med täljkniv. Nya placeringsinstrument och en snabb teknisk utvecklingen försvårar övervakningen och oseriösa aktörer ser möjligheter att göra snabba klipp. Mitt i detta kaos försöker två män få ordning på sina liv. Läs mer »
Matilda Waldner.

Har du någonsin undrat över vad som sker bakom stängda dörrar i svenskt näringsliv? Vad unga kvinnor med diplom från elitskolor diskuterar över en flaska vin efter en händelserik vecka? Jag vet, och jag kan berätta det för dig.

Efter avslutad examen vid Handelshögskolan i Stockholm, chefsjobb och ett antal år inom startupvärlden bestämde jag mig för att skriva ner det jag upplevt, hört och sett. Historierna blev helt enkelt för många och för intressanta för att samla damm i minnet. Resultatet blev en debutroman som jag hoppas ska väcka tankar, skratt och slukas i ett nafs! 

Mamma betalar

Mamma betalar

Barndomsvännerna Niki, Amalia, Melinda och Helen är alla i startgroparna för sina karriärer. Utrustade med tunga diplom från juristprogrammet och Handelshögskolan tar deras nya liv fart och fylls snabbt med äventyr som sträcker sig från Stockholm till London och Dubai, i en värld där alla lever efter principen work hard, play hard. Läs mer »

Marie Metso. Foto: Philip Olofsson.

Mitt namn är Marie Metso. Jag är författare och poet med en dragning till fantastiken. Till allt det där som gömmer sig på andra sidan garderoben eller i mörkret under sängen.

När jag skriver tycker jag om att variera mig, att prova på olika genrer och stilar – att hitta rätt röst för varje ny historia är det som väcker min skrivlust. För mig är skrivandet också ett sätt att skapa förståelse och identifikation. Min övertygelse är att berättelser i både text och bild föder vår empati. De får oss att upptäcka och se varandra.

Att alla ska få vara sig själva borde vara en självklarhet idag. Det är det tyvärr inte. Inte än. Men med hjälp av fiktionen kan vi ge alla som saknat en spegelbild den åter. Bokstav för bokstav, sångrad för sångrad eller en illustration i taget.

I grund och botten handlar det om rätten att få bryta de normer du vill bryta. Om friheten att kunna berätta – och läsa – om det du brinner för.

Och det är detta som jag strävar efter i mitt skrivande.

Medförfattare: Anna-Karin Tellgren

Gynnaren

Gynnaren

Elsa hittar till allt inom cykelavstånd i Malmö med förbundna ögon. Men hon hatar sitt jobb. Som matbud på Feedonista är hon den som alla kunder tar ut sina frustrationer på. Ibland får hon lust att kasta budväskan i marken och bara gå. Men hon behöver pengarna. Den enda ljuspunkten i tillvaron är hennes lillasyster. Hilma tycker synd om sin storasyster och vill hjälpa henne. Läs mer »
Inge Sehlin.

Solförmörkelse var ett oavslutat manus som dök upp ur byrålådan under pandemin. Grundintrigen, det etiska dilemma huvudpersonen ställs inför, hade däremot gnagt i mig länge. När jag hittade det igen tyckte jag om språket och bestämde mig för att skriva färdigt. Jag har alltid skrivit mycket, allt från dagboksformat till oavslutade romanförsök. En kort period publicerade jag noveller på ett internetforum. Det var spännande att lämna ifrån sig material så, att få kommentarer. På nittiotalet deltog jag i kvällskurser för skrivande. Andra utbildningar är en webbaserad kurs, ett internat i Skrivhälsans regi samt två terminer på Nordiska Folkhögskolan. Att kunna ge och få respons är det viktigaste jag lärt av utbildningarna. Det fick mig på allvar att inse att text kan uppfattas så olika. Och är det inte bara för dig själv du skriver, är det viktigt att få andras synpunkter. Manuset har lektörslästs i omgångar och duktiga testläsare har hjälpt till.

Jag är pensionär och bor i Göteborg.

Solförmörkelse

Solförmörkelse

Anna har som mycket ung lämnat sin dysfunktionella familj bakom sig, men skuggorna från det förflutna förföljer henne. När hennes far drabbas av en allvarlig sjukdom tvingas hon konfrontera det som har hänt i ungdomen och ställs inför ett hjärtskärande beslut.

Samtidigt börjar en händelse som involverar Annas yngre bror att dra till sig socialtjänstens uppmärksamhet. Läs mer »

Theres Strand. Fotograf Henrik De Vries

Mitt namn är Theres Strand. Jag är född och uppvuxen strax utanför Kalmar i ett litet samhälle som heter Alsterbro. Mitt stora djurintresse har präglat mina livsval och min relation till både hästar och hundar startade tidigt i livet. Numera jobbar jag som djurhälso- och djurvälfärdschef på en veterinär- och rådgivningsorganisation. Jag har tidigare arbetat i en mansdominerad bransch, i drygt tjugofem år. Under större delen av karriären har jag befunnit mig i ledande positioner och mitt stora intresse, för människors drivkrafter och interaktioner med varandra, har bidragit med inspiration till bokserien. Min övertygelse, att hunden är människans bästa vän får en stor plats i mitt författarskap.

Serien om De sju dödssynderna ger läsaren inblick i hur de sju dödssynderna kan gestaltas i nutidens människor. Idag gör vi fria val och behöver sällan gå hungriga. Men är vi bättre människor med en starkare moralisk kompass? Romanserien känns igen som nutidsromaner med typiskt drag av feelgood. Starka karaktärer bygger upp storyn och varje berättelse har ett orubbligt driv.

Första romanen, Högmod går före fall, bjuder läsaren på en resa som startar mitt i karriären och slutar på absoluta botten. Den snygge Henrik Ljungdahl får erfara att högmod går före fall när han går för långt i sin jakt på framgång. Hans mål är att bli den mest framgångsrike säljaren i hela Sverige. Karriären går strålande och kvinnorna faller som käglor, livet kunde inte vara bättre. På Henriks arbetsplats finns tre kvinnor som alla har fått känna på hans burdusa sätt. Omedvetna om varandra börjar deras hämnd. Till en början är det några mindre irritationsmoment, efter hand eskalerar allt och till slut är Henriks liv förstört.

Högmod går före fall

Högmod går före fall

Henrik stod i badrummet och rättade till den klarblå bröstnäsduken framför spegeln. Jösses, vad snygg han var! Den svarta kostymen satt som klistrad och tillsammans med den eleganta slipsen såg han ut som en miljon dollar. Även om framsidan avslöjade en begynnande gubbmage var bakdelen smärt. Han ställde sig i den pose som han hade övat in. Läs mer »
Mirelle Kjellander.

Jag heter Mirelle Kjellander och är bosatt på landet i Skåne med min familj. Jag brinner för skrivande och arbetar som skribentkonsult och frilansjournalist. Genom mitt arbete med textbearbetning är det min stora glädje och ambition att sprida inspiration och kunskap. Jag vill hjälpa människor att utveckla sina färdigheter för att uppnå framgång inom skrivandets värld. Jag är utbildad i textanalys, retorik och språkets byggnad och bruk på universitetsnivå. 

Så länge jag kan minnas har det varit en i raden av mina drömmar att skriva en bok. Jag höll på med ett annat projekt när jag hastigt snubblade in på denna roman via en mardröm, som senare skulle bli katalysatorn i boken. Scenen jag såg framför mig, med pojken på bryggan, gjorde mig nyfiken. Vad hände sen? När jag satte mig ner för att skriva ner drömmen fortsatte pennan vidare. Där tysta ekon ropar är den första boken i serien om De tysta.

Där tysta ekon ropar

Där tysta ekon ropar

Kan en främlings val påverka ditt liv till sista andetaget? Olivia, en medial kvinna på tjugoåtta år, vaknar upp varje morgon med en tom famn. Hon och Alex har lämnat ett stressigt stadsliv bakom sig för att bosätta sig i en villa, belägen vid en sjö. Efter ett år av ofrivillig barnlöshet tickar klockan vidare medan livet, i väntan, står still. Läs mer »