Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Malin och Kent Hedlund-Plateryd. Foto Cecilia Thornberg

Vi kommer från skilda världar, den ena från en akademikerfamilj och den andra från en raggar/bikerfamilj. Ingen trodde att vi skulle vara en perfekt match. Tanken att skapa en coffee table bok tillsammans har vi pratat om ett tag. Vi båda har stora bildbanker på våra arbeten, photoshoots, modevisningar och utställningar etc. Det finns en historia bakom varje plagg och motorcykel som vi vill dela med oss av och skapelserna finns endast i en upplaga vilket gör våra kreationer väldigt exklusiva. Vi båda skapar på känsla och ”modellerar” fram våra verk. ”Learning by doing” har varit vår väg genom livet. För oss är boken lite av en nostalgitripp, men i förhoppning om att inspirera andra till kreativitet och tro på sig själva. Vi delar med oss av vår kärlek, hur vi får den att överleva, hur vi tar oss igenom kriser och hur våra olikheter kompletterar varandra. Malins motto: ”Ibland måste man våga vara modig” Kents motto: ”Vad som än händer, stay positive och snäll, även om man inte alltid lyckas”

Fashion & gasoline

Fashion & gasoline

Ingen trodde någonsin att Malin och Kent skulle vara en perfekt match. Hon är klänningsdesignern som kommer från en akademikerfamilj. Han är mc-byggaren som växt upp bland bikers och raggare. Båda två är självlärda och skapar utan regler utifrån inspiration och vision.

I Fashion & gasoline kommer kontrasterna fram. Läs mer »

Krister Johansson. Fotograf: Linn Arthursson, Vänerfoto

Jag är född och uppvuxen i Uddevalla men bor sedan tio år tillbaka i Vänersborg. Intresset för sjukvård väcktes redan som barn. Sedan dess har jag hunnit med att som tonåring bli Sveriges yngste Röda Kors-instruktör, arbeta som sjukvårdsbiträde inom långvården, utbilda mig till sjuksköterska med vidareutbildning i anestesi och intensivvård varefter jag arbetade som narkossköterska på operationen. Men så småningom var det intresset för ambulansverksamheten och akutsjukvård som tog över.

I 35 år arbetade jag i ambulansverksamheten som ambulansföreståndare, lärare och ambulanspersonal. Det var framför allt variationen i arbetsuppgifterna, intresset av att hjälpa personer i svåra akuta situationer och kamratskapen bland kollegorna som fick mig att älska mitt arbete.

Förutom intresset för sjukvård och ambulansverksamheten är jag en nyfiken och uppfinningsrik person med intresse och talang för det mesta. Genom åren har jag på fritiden snickrat, släktforskat, varit husförsäljare och uppfunnit väskor och bälten för katastrofsituationer och till ambulanserna. Att jag nu även har skrivit en bok kan därför tyckas självklart för dem som känner mig.

I ambulansen, bakom kulisserna

I ambulansen, bakom kulisserna

Dramatiska trafikolyckor, plötsliga hjärtstopp och snabba ambulansförlossningar. Så många uppdrag. Många människor. Följ Adam och hans kollegor genom en dråplig, tänkvärd och spännande 35 år lång arbetslivsresa på ambulansen.

Klockan är 08.06. Adam har precis lämnat ambulansstationen för sista gången. Han har varit pensionär i exakt sex minuter. Läs mer »

Agneta Zetterlund.

Jag är en person med stor nyfikenhet på människor, hur vi fungerar och på det som finns bortom det vi ser.

Intresset för andlighet och drömmar har alltid funnits hos mig.

När jag som vuxen studerade på folkhögskola öppnades en helt ny värld upp för mig. Där träffade jag personer som verkade inom olika delar av alternativ medicin och jag läste ämnen inom andlighet och alternativ medicin. Detta satte ord på mycket av det jag drömt om och tänkt tidigare i mitt liv.

Tankar på hur det här kan hjälpa oss må bättre och skapa en bättre värld, började gro.

2019 började jag få budskap från andra dimensioner. Budskap som kan hjälpa oss att få nya perspektiv, påminna oss om glömd och gömd kunskap och hjälpa oss framåt. Mot ett bättre mående och en bättre värld fylld av kärlek och glädje. 

Budskapen ledde mig också vidare till att skriva en bok.

Idag driver jag eget företag inom personlig utveckling. Mitt mål är att göra oss själva och vår värld lite bättre-med kärlek som utgångspunkt.

Örnens budskap

Örnens budskap

Är du nöjd med hur du lever ditt liv, med hur vi byggt upp vårt samhälle och hur vi tar hand om oss själva, varandra och miljön? Ja, då behöver du förmodligen inte denna bok.

Med kärlek och nyfikenhet som utgångspunkt utforskas i boken nya sätt att leva, vara och samexistera. Du får följa med på en spännande färd bortom det vi ser, både inom dig själv och i universum. Läs mer »

Alice Valentin. Fotograf: Emma Rosas Hott

Jag är född 1984 och uppvuxen i Farsta i Stockholm. Är utbildad socionom och  arbetar som skolkurator på ett gymnasium – ett jobb som jag älskar. Skrivandet har alltid funnits med på en kant, främst som hobby och uttrycksform.

Efter flera sommarsemestrar i Åhus drog min fantasi igång och skapade en historia jag inte kunde släppa taget om. Samtidigt letade jag runt bland böckerna på ungdomshyllan, efter en bok till min egen tonåring, och slogs av att utbudet av kortare böcker med en åldersadekvat story hade kunnat vara större. Det resulterade i min ungdomsroman om sjuttonåriga Emilia som, förutom att brottas med familje- och kärleksproblem, kommer över en gammal dagbok som hon börjar nysta i. Jag hoppas att boken, med sin snabba story på enbart 124 sidor, även kan locka ovana läsare. Jag har själv haft svårt med läsningen som ung och vet vilken gåva det är att lära sig att tycka om att läsa. Böcker får idag konkurrera med den snabbare underhållning som våra mobiler kan ge oss och därför tror jag att tröskeln in till böckernas härliga värld ibland behöver sänkas. Jag hoppas att ”Det sista spåret” kan bidra till det och att jag får möjlighet att fortsätta skriva. För de som föredrar det, kommer boken även som ljudbok med fantastiska Tova Leining som inläsare. 

När jag inte skriver hittar ni mig i skogen på en hundpromenad, i en hängmatta med en bok, målandes på en vägg eller stånkandes i löpspåret. Alltid on eller off, precis som livet levs bäst enligt mig!

Det sista spåret

Det sista spåret

Olyckligt kär, lämnad av sin bästa vän och med föräldrar som ska skilja sig blir sjuttonåriga Emilia tvungen att följa med sin mamma till ett strandhus i Åhus hela sommaren.

En upphittad dagbok skriven av en ung tjej, en kärlekshistoria som tar sin början bland sidorna men som får ett abrupt slut, väcker både en dålig magkänsla och en lust att ta reda på mer. Läs mer »

Elin Östberg. Fotograf: Sofia Svensson Hagnell

Jag heter Elin Östberg och är utbildad socionom och bibliotekarie. Nu debuterar jag som författare. Jag är uppvuxen i södra Sverige men bor sedan 20 år tillbaka i Jämtland. Jag är gift och har två barn och två Jämthundar.

Sedan jag flyttade till Jämtland har miljön här med höga berg och djupa skogar varit en inspiration. Jag har alltid tyckt om att läsa och har länge varit intresserad av litteratur för barn och ungdomar, framför allt fantasy. Deltagande i kurser på folkhögskola i folkmusik och skrivande har lett till att jag har börjat skapa egna låtar och berättelser. Mitt skrivande utvecklades när jag studerade litteraturvetenskap. Det förfinades när jag tog stöd av en redaktör på det förlag som nu ger ut min debutroman.

För några år sedan inspirerade min släkting Linnea mig till att börja skriva min debutroman. Jag ville skriva en berättelse som visar henne och andra barn som drabbas av sjukdom, mobbning eller andra svårigheter, att de är starkare än de kanske tror.

Linnéa och Heliangänget : kristallstaven

Linnéa och Heliangänget : kristallstaven

I den lilla staden Snöberga bor Linnéa med sina föräldrar. Våren då hon går ut fjärde klass börjar spännande saker att hända. Linnéas kristallhalsband skiftar färg och hon får komma med i Heliangänget. Linnéa flyttar in i Besthuset, ett enormt hus som ser ut som en förvuxen trädkoja och med en mängd spännande rum. Läs mer »

Lucy Elizabeth Cajliden. Fotograf: Mathilda Henriksson

Mitt namn är Lucy Elizabeth Cajliden. Jag är född 1966 i England och flyttade till Sverige som åttaåring med mamma, pappa och fyra syskon. Flytten som barn påverkade mig en hel del och trots att jag trivdes bra i mitt nya hemland kände jag mig både rotlös och rastlös som tonåring.

Resor och äventyr lockade och mycket har jag hunnit med, bland annat bott på kibbutz i Israel, arbetat på en fårfarm i Australien och backpackat i Asien. Numera har jag rotat mig väl och trivs bra i Halmstad vid havet med de vackra stränderna.

Familjen betyder allt för mig. Jag bor med min man Peter och har tre vuxna barn, Hannah, Tenny och Lucas. Mina intressen och hobbys är många. Att skriva, simma, virka, resa och läsa spanska är några av dem. Målet är att ständigt utvecklas och aldrig stagnera. Och så är det viktigt att njuta av livet. I min profession som sjuksköterska har jag lärt mig att livet kan vara skört och vår tid är begränsad. Utnyttja tiden väl!

Det du önskar ska du få är min debutroman.

Det du önskar ska du få

Det du önskar ska du få

Nina vill ha jobbet som chefredaktör. Erik längtar efter barn. Oscar vill bara att hans älskade systerdotter ska få fortsätta leva. De känner inte varandra, men snart kommer deras liv och öden vävas samman på ett obegripligt och grymt sätt. En sak har de dock gemensamt de har alla ägt samma lyckopeng, ett europeiskt mynt från Belgien, anno 1999. Läs mer »