Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Malena Sundström.

I november tog jag mitt första steg som författare, en barndomsdröm som nu blivit verklighet. Så länge jag kan minnas har jag längtat efter att få skriva något som andra kan läsa, redan som barn skapade jag påskbrev fyllda med egna världar och historier. Från tidningar och teaterpjäser till radiomanus, fann jag alltid vägar för mitt berättande. Men det var en livskris som fick mig att ta steget att våga skriva en bok.

Jag sätt där på balkongen hemma i Schweiz, där jag bor sedan 15 år, tittade på de vackra bergstopparna och kände mig bara så misslyckad. Jag var 36 år, uppsagd från jobbet, och kände mig förlorad i småbarnsårens kaos. Inspirerad av ilskan och frustrationen över en tillsynes perfekt värld på sociala medier, började jag skriva. Det blev en terapi, ett sätt att vända kris till kreativitet.

Min fascination för det mänskliga psyket och hur vi framställer oss själva på nätet blev en inspirationskälla. Som kommunikatör på sociala medier reflekterar jag mycket över vårt behov av bekräftelse. Denna insikt, tillsammans med erfarenheter från bergslopp och en livskris, formade grunden för mitt skrivande.

Jag hoppas att mina berättelser ska väcka tankar, skapa igenkänning och kanske även ett skratt eller två. Att dela mina historier med världen är en dröm som nu blir sann.

Kan man få en jävla like?

Kan man få en jävla like?

Kan man få en jävla like? är en satirisk pärla som blandar det bästa av feelgood med en vass blick på samtiden.

Möt Molly, en förvirrad kvinna mitt i Stockholms lyx och flärd. Hon har allt utom det som verkligen räknas äkta glädje. Läs mer »

Jag heter Ellika Shilling och bor i Patterson i staten New York, ungefär 1.5 timme med pendeltåget från NY city. Jag har bott i USA i trettio år, är gift och har två vuxna barn, fyra alpackor, en häst, en katt och sex hundar. Till vardags arbetar jag som akupunktör.

Min stora dröm blev uppfylld den 17 november, då släpptes nämligen min debutroman ”En enkel till Uppsala: Majas resa”. Jag är enormt stolt över allt arbete med boken, för det tog mig närmare fem år att färdigställa den.

Jag har alltid velat skriva åtminstone en bok, men jag har inte haft historien klart för mig. Inte förrän nu. Det var när jag läste ”Käraste Herman” (Maja Hagerman) som jag förstod att det var ju professor Lundborgs älskarinna Maria Isakssons historia som jag skulle återberätta. Jag kände Majas, som hon kallades, närvaro under hela skrivprocessen, och det kanske inte är så konstigt eftersom hon var min mammas faster.

En enkel till Uppsala : Majas resa

En enkel till Uppsala : Majas resa

En gripande historisk roman om kärlek och mod baserad på en sann berättelse om rasbiologen professor Herman Lundborg och hans lappländska älskarinna Maja Isaksson.

Hösten 1926 tar Maja Isaksson det djärva steget att lämna sitt hem och sin trygghet. Med en enkelbiljett till Uppsala i fickan kliver hon på tåget i Nattavaara. Läs mer »

Therése Sandberg.

När jag inte skriver arbetar jag på bibliotek med läsfrämjande och mångspråk, men jag har också en yrkesbakgrund inom kriminologi och psykologi vilket jag använder mig mycket av när jag skriver just spänningslitteratur.

Även om mina texter oftast är fiktiva berättelser som är menat att underhålla läsaren så inkluderar berättelserna ofta teman som utanförskap och hur människor bemöter andra människor som inte agerar som förväntat.

Katarinafallet får vi exempelvis följa en mamma som kämpar med moderskapet och som inte är som andra mammor är. Skrivandet är för mig ingången till förståelse och varför människor begår de val de gör.

Katarinafallet

Katarinafallet

Katarina försvinner spårlöst efter en utekväll i Piteå 1990. Trettio år senare flyttar Talia, som nyss blivit utskriven från en psykiatrisk avdelning, till grannbyn. Hon tar upp kontakten med sin barndomsvän Carla, som har gift sig med sin ungdomskärlek från byn. Läs mer »

Ingegerd Smedensjö. Fotograf Anders Roth.

Parallellt med mitt arbete har jag i sju år varit aktiv i en kvinnojour. Det har varit en ögonöppnande resa om den verklighet många våldsutsatta kvinnor och barn möter. Det råder stor kunskapsbrist om våld i nära relationer. Trots att media lyfter frågan allt mer, finns en tystnadskultur i vardagen som bidrar. 

Jag hade inga planer på att bli ett ansikte utåt för mäns våld mot kvinnor eller ordförande för en kvinnojour. Men min övertygelse att förändring är möjlig tvingar mig ofta ur min komfortzon och att orka lite till. Trots artiklar, informationskampanjer, föreläsningar och intervjuer i radio och tv har utrymmet känts för knappt för att förmedla allt som behöver delas. 

Med I dina kvarter – en bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor delar jag kunskap och erfarenhet av mäns våld i nära relationer för att väcka tankar, motivera och inspirera till förändring.

För två år sedan lämnade jag min tjänst som Business Developer på Hennes & Mauritz för att ägna mig helhjärtat åt min övertygelse att vi tillsammans kan motverka våld i nära relationer och förbättra stödet till våldsutsatta. Jag är idag cert samtalterapeut, föreläsare och handleder verksamheter i det interna arbetet att motverka våldet. 

I dina kvarter : en bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor

I dina kvarter : en bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor

 

I dina kvarter är en lättläst bok om ett svårt ämne mäns våld mot kvinnor, ett av våra största samhällsproblem. Det är en ögonöppnande bok där vi får möta våldet som män utsätter kvinnor och barn för och som pågår varje dag, dygnet runt. Boken ger svar på de frågor många av oss har. Läs mer »

Förra året debuterade jag som skönlitterär författare med spänningsromanen Statisterna. Då visste jag inte att jag 2023 skulle ge ut en guidebok om friluftsliv. Texten växte fram under året och jag hade mycket bildmaterial att komplettera med. Friluftsliv har varit en del av min uppväxt så länge jag kan minnas, och är det även nu. När jag var liten ägnade vi oss åt bland annat segling och skidåkning. Tältet var ofta med på semestrarna. En del har förstås förändrats sedan dess, men min dragning till att vara utomhus och tälta finns kvar, oavsett om jag paddlar, cyklar eller klättrar.

För några år sedan blev barnen en del av min familj. Tältsemestrarna har fortsatt. Jag vet att det inte är så för alla. Friluftsliv är inte alltid enkelt med barn och det krävs mer planering och utrustning. Å andra sidan kan det bli en fantastisk semester. Med guideboken vill jag inspirera till både mindre turer och större äventyr. Jag hoppas att fler kan uppleva naturen i Sverige och övriga Europa!

Res och tälta med barn : en guide till naturupplevelser i Sverige och övriga Europa

Res och tälta med barn : en guide till naturupplevelser i Sverige och övriga Europa

Res och tälta med barn är en inspirerande guidebok om friluftsliv och att komma ut i naturen, från de mindre upplevelserna till det stora äventyret. Här varvas praktisk information med personliga tips om allt från packning till resmål och aktiviteter. Läs mer »

Madelene Thiger. Fotograf: Andreas Gradin

Varje morgon vaknar barn upp i oroliga hem där de inte får uppleva självklarheter som att få kärlek, mat och hjälp med läxorna. Brister i föräldraskapet gör att tusentals barn i Sverige riskerar att fara illa och placeras i familjehem varje år – och det finns ett stort mörkertal. 

Jag hoppas att bilderboken Hedda och Vera flyttar ska komma till nytta för de som har det jobbigt hemma, men också för alla som behöver förstå mer om livets svårigheter i en familj. Därför får man gärna läsa boken tillsammans med sitt barn, eller använda den som diskussionsunderlag i skolan eller på andra arbetsplatser där man arbetar med unga till vardags. 

Någon familjehemsplacering var aldrig aktuell för mig under uppväxten i Västerbottens inland på 80-talet, men det finns annat som gör att jag vurmar särskilt mycket för de utsatta och vill skriva barnböcker som tar upp svåra ämnen på ett lättbegripligt och konstruktivt sätt. 

Vid sidan av skrivandet jobbar jag som kommunikatör på en myndighet, men under större delen av min karriär har jag varit journalist. Erfarenheter som har kommit väl till pass under förarbetet med boken, inte minst genom alla intervjuer med vuxna som i sin barndom varit familjehemsplacerade och andra experter som bidragit med viktig kunskap. 

Drivkraften är att belysa problemet. Om ett enda barn blir hjälpt så är det värt allt arbete!

Hedda och Vera flyttar

Hedda och Vera flyttar

Hedda och Veras föräldrar är nästan  aldrig hemma. Läs mer »