Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Birgitta Gunnarson, debutant. Foto: Severus Tenenbaum

Att jag skulle börja skriva hittepå var lika oväntat för mig själv som det antagligen var för omgivningen, och utan Novellklubben skulle det aldrig ha hänt. Föga anade jag vad som väntade, när jag anslöt mig till den lilla skrivgruppen som tre av mina barn hade startat.

Jag var helt oförberedd på den oerhörda skrivglädje som vaknade. Och växte.

Varje månad ett nytt tema, några ord eller en bild, och sedan skrev vi. Och skickade mellan oss för feedback. Vad jag älskade det!

När Novellklubben dog ut, gick det inte att sluta skriva. I stället började en tanke gro: ”Skulle jag kunna skriva något längre – en hel bok?”

När min första roman nu kommer ut, känns det lite som att ta revansch på mig själv. Det var ju inte alls sjuksköterska jag skulle bli, utan ”något med språk”!

Livet kan ta oväntade vägar, inte bara i feelgoodromaner!

Så länge hjärtat kan slå

Så länge hjärtat kan slå

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-04
  • ISBN: 9789180230575
Debutanten Lena Risberg. Foto: Lena Mannerfelt Holm

Redan i småskolan skrev jag långa berättelser som min fröken läste och hon uppmuntrade mig att fortsätta använda min fantasi. I skuggan av pandemin våren 2020 fick jag så äntligen tiden att skriva boken jag drömt om. En deckare med inslag av humor, historia, anekdoter och lite matinspiration. Och självklart skulle den utspela sig på mitt älskade Södermalm.

Jag är uppväxt i södermiljöer och redan i 5-årsåldern satt jag och åt glass på den anrika söderkrogen Kvarnen. Min pappa, Lennart Risberg var proffsboxare och en tvättäkta söderkis och han tog mig dit före eller efter en Hammarbymatch.

Att göra bokdebut vid 60 års ålder känns fantastiskt. Jag tycker det är ett tydligt bevis på att det aldrig är för sent att uppfylla sina drömmar. Uppföljaren till Mord, det är mord är redan färdigskriven och jag siktar på en trilogi till att börja med.

Mord, det är mord : det som händer i tvättstugan, måste stanna i tvättstugan

Mord, det är mord : det som händer i tvättstugan, måste stanna i tvättstugan

Utanför en tvättstuga i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm i Stockholm hittas en illa omtyckt granne död. Läs mer »

Mats Linde. Foto: Hedda Linde

”Den glade bagarn bakar det bästa bröd som fås.” Så sjunger Cornelis i Den glade bagarn från San Remo. Den sången klingar i mitt huvud när jag tar fram bakbordet hemma i köket på Dunö.

Under många år, ja nästan under hela mitt femtioåriga liv, så har jag bakat bröd. Uppväxt i ett hem där hembakat bröd alltid har funnits, så hade jag kanske inget annat val än att själv fortsätta med brödbakandet. Jag har inte bakandet som huvudintresse, ej heller som yrke, utan jag är en glad vardagsbagare från Kalmar. Jag bakar bröd som familjen äter till vardags, och trots mina försök att variera brödutbudet, återvänder jag till ett antal väl tummade recept.

Som den glade vardagsbagare jag är, har jag en pärm fylld med olika recept. För många år sedan, när jag letade efter ett av recepten, så slog det mig. Varför står jag här och letar, när jag kan sammanställa recepten i en liten bok. Den tanken fick aldrig riktigt fäste, men den var envis, den återkom, om och om igen.

Jag fick i julklapp av min dotter Hedda, att hon skulle fota och formge min envisa tanke. Så fick tanken den nödvändiga knuffen, jag gick från ord till handling och tanken materialiserades till en brödbok.

En liten djävla brödbok

En liten djävla brödbok

15 recept är allt du behöver. Det finns många böcker om bakning. Ofta fyllda med många och långa recept. Som en glad vardagsbagare har jag upptäckt att jag bakar ett fåtal olika bröd, om och om igen. Jag har bakat bröd till mig och min familj i 30 års tid. Summan av mitt bakande är att jag i stort sett bara använder mig av 15 enkla recept. Läs mer »
Ida Fryklund debuterar som författare. Foto: Tilde Fryklund

Jag har ofta fått höra att jag är en drömmare och helt ärligt har jag trivts rätt bra med den beskrivningen. Fantasin har varit både min tillflyktsort och mitt paradis. Jag har drömt, och jag har vågat drömma stort. Därför kändes det, trots rädslan inför det okända, ändå självklart då jag hösten 2019 valde att sluta på mitt jobb inom sociala medier. Äntligen skulle jag skriva den där historien som funnits inom mig så länge. För den hade alltid varit där, även om den under åren sett olika ut.

Min bok utspelar sig i en mindre ort på Västkusten där jag själv växte upp. Allt utom miljön är fiktion. Samtidigt är allt på riktigt. Jag skriver om tvivel, hemligheter, föräldraskap, vänskap och kärlek. Om att våga tro på sig själv och ta det där steget som får magen att pirra till. Om att våga lyssna till sitt hjärta.

Med handen på hjärtat

Med handen på hjärtat

Lina bor i Göteborg, har ett bra jobb, fina vänner och en underbar dotter. Men inom loppet av en vecka får hon sparken, hennes älskade mormor Evy dör och hennes ex berättar att han ska få barn med sin nya flickvän. Läs mer »
Debutanten Maria Strömberg. Foto: Robert Strömberg

Ord har alltid fascinerat mig. Som liten läste jag Pixi-böcker på pottan, serietidningar i sängen och lekte med urklippta bokstäver från mjölkkartonger vid matbordet. Pratade ogärna i klassrummet, men när det stod ”fri skrivning” på schemat hittade orden ut.

I tonåren tappade jag bort berättelserna, när vuxenlivet knackade på. Att bli författare begrundade jag inte ens som en möjlighet. Istället blev jag fritidspedagog.

Lyckligtvis hittade jag skrivandet igen, som ett sätt att handskas med livet och tillvaron. Till en början skrev jag bara för byrålådan, men med tiden växte drömmen om att få dela mina berättelser med andra. Jag sadlade om till språkkonsult för att få arbeta yrkesmässigt med text. Fick ett uppdrag i urbankonstprojektet ”Artscape Saga” (2019), att som skribent arbeta fram den litterära gestaltningen av folksagorna i boken med samma namn. Efter det ville jag inte sluta skriva. Drömmen blev sann. Debutboken är här. 

En önskan, nio liv

En önskan, nio liv

"Du måste anta en utmaning och klara den. Annars är du en loser.  Och losers får inte hänga med. Läs mer »

Debutanten Poonam Dayal. Foto: Model Studio

Jag vill inte på min dödsbädd ångra att jag inte tog tag i min dröm om att få författa en bok, 
så därför tog jag tag i mig själv för att jag vet att jag kan och att jag är klok. 
Jag satte ord på min inre fantasi och skrev som ett flitigt bi. 
Resultatet blev Bubblan som ska påminna liten som stor, 
att vi faktiskt duger som vi är, oavsett vad du tror. 

Till vardags arbetar jag på en statlig myndighet,
men på fritiden ägnar jag mig åt fyndighet.
Bubblan är en bok av flera, 
jag hoppas på fler diktera,
jag är igång med bok nummer två,
som jag hoppas att mina läsare glatt utropar ”men åh”

Bubblan i Staden Bilborg

Bubblan i Staden Bilborg

Bubblan bor i staden Bilborg.

Bilarna i staden Bilborg måste bekräftas av varandra för att fyllas på med energi som de behöver för att överhuvudtaget kunna fungera.Därför ägnar bilarna mycket tid åt bland annat sina utseenden och att ha den senaste trendiga nyheten. Allt detta så att de får höra bra saker om sig själva, få bekräftelser och fyllas på med energi. Läs mer »