đŸ•”ïžâ€â™€ïž Deckarnominerade (Nyhetsbrev #452)

BĂ€sta deckare. Årets bĂ€sta kriminalroman Ă€r inte bara deckare faktiskt, en av de nominerade titlarna i Ă„r har övernaturliga inslag. Kanske flera av dem, jag har inte lĂ€st alla. Oavsett om det Ă€r Augustpriset eller nĂ„got annat pris avundas jag inte juryns jobb att försöka jĂ€mföra hundratals böcker och vĂ€lja vilka som Ă€r bĂ€st.

NĂ€r vi lĂ€ser depprubriker som ”Varannan man lĂ€ser inte böcker pĂ„ fritiden” (SCB) sĂ„ ska vi komma ihĂ„g att 20,5 % av mĂ€nnen faktiskt lĂ€ste böcker varje vecka förra Ă„ret. Visst, det Ă€r sĂ€mre Ă€n 28,6 % för kvinnor. Men man skulle ju ocksĂ„ kunna sĂ€g att mer Ă€n varannan man (53,6 %) lĂ€ser böcker pĂ„ fritiden. Det Ă€r trots allt fars dag.

En lite mÀrklig vecka blev det dÄ vi publicerade tvÄ utgÄvor av Analysbrevet som egentligen var del 1 och del 2 i ett djuplodande resonemang om att investera i bokutgivning.

LÀngre ner hittar du ocksÄ lÀnkar till oktober mÄnads topplistor. För pappersböcker.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Sölve Dahlgren gÀstar veckans avsnitt av podden Ljudboksklubben och pratar om bÄde sin nya bok och bokbranschen.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


Fler ljudbokslyssnare i London i framtiden? Foto: iStock.

EN TANKE

Ljudboksrevolutionen har bara börjat – i Storbritannien

HÀr hemma Àr vi vana vid att ljudböcker numera utgör den största delen av bokförsÀljningen (i volym rÀknat) medan. Samma sak gÀller stora delar av Norden, Àven om Norge vÀl gör sitt bÀsta för att kvÀva utvecklingen med sina karensregler (som verkligen inte Àr nÄgot att försöka importera till Sverige).

Men i resten av vÀrlden fascineras man nu nÀr Spotify lanserar sitt erbjudande om 15 timmars ljudbokslyssning som en bonus till befintliga Premium-prenumerationer. I veckan fick Àven amerikanerna tillgÄng, efter att UK och Australien tidigare lanserats.

För att ge lite perspektiv pÄ vilken förÀndring detta kan ge, att ljudböcker blir tillgÀngliga via streaming för miljoner britter. The Bookseller skriver i sitt senaste nummer av tidningen att förlagen tror att det kommer att sÀljas 28 miljoner ljudböcker i Storbritannien under 2023. Det lÄter ju rÀtt mycket.

Men i Sverige strömmades det bara under Ärets första nio mÄnader över 28 miljoner ljudböcker (exakt siffra oklar eftersom det finns mÀngder av titlar med okÀnt format). Men dÄ ska man komma ihÄg att Sverige har ca 10,5 miljoner invÄnare, medan Storbritannien har 67,7 miljoner invÄnare.

Streaming tar UK till en kvarts miljard ljudböcker?

Snabb matematik. Om nÄgra Är kanske de brittiska förlagen kan rÀkna in 240 miljoner strömmade ljudböcker per Är. Om de kommer att fÄ sÀmre betalt för de dÀr böckerna? Ja, per exemplar. Men faktiskt inte sÄ mycket sÀmre som de och mÄnga hÀr hemma tror eftersom det Àr Audible som stÄr för det mesta av försÀljningen och dÀr betalar kunden 7,99 pund (106 kr) per mÄnad för en ljudbok. Av detta tar enligt uppgift Audible (Amazon) 60 % medan förlaget och författaren delar pÄ resten (förutsatt att det inte Àven finns en distributör inblandad som mellanhand).

Men kan verkligen den svenska ljudboksmarknaden vÀxa mer? Det ÄterstÄr att se. NÀstan 1,1 miljoner svenskar lyssnade pÄ ljudböcker varje vecka 2022. Men nÀra 2,5 miljoner svenskar lyssnade pÄ ljudbok nÄgon gÄng under Äret. Kan man fÄ nÄgra av dessa 1,4 miljoner att öka sin lyssning och kanske skaffa ett abonnemang sÄ kommer det att mÀrkas. Och dÄ Àr dessutom inte barn under 16 Är inrÀknade.

Hur Àr det med eböcker dÄ? Jo, trots att det saknas en hel del försÀljning via Amazons Kindle Unlimited sÄ uppgick eboksförsÀljningen till 73 miljoner exemplar i UK under 2022 vilket motsvarade 21 % av det totala antalet sÄlda böcker. LÄngt över de svenska siffrorna.

Ska Kobo lyfta svenska eboksmarknaden?

Är det kört för den svenska eboken? Det vet vi inte. Men nu ger sig giganten Rakuten Kobo in i matchen. Deras lĂ€splattor har sĂ„lts i Sverige lĂ€nge, finns hos en rad stora elektronikkedjor. De har Ă€ven en shop dĂ€r det sĂ€ljs bĂ„de eböcker och ljudböcker.

Men nyligen lanserade de Àven Kobo Plus i Sverige, en prenumerationstjÀnst som erbjuder obegrÀnsad lÀsning för 129 kr/mÄn eller obegrÀnsad lyssning för 129 kr/mÄn eller obegrÀnsad lÀsning och lyssning för 159 kr/mÄn. Deras katalog Àr fortfarande betydligt mindre Àn de svenska jÀttarnas framför allt pÄ ljudböcker, men de har en fysisk platta som ska var en av de bÀttre i vÀrlden.

RÀcker det för att sparka igÄng den svenska eboksmarknaden?

Google Ă€r en annan spelare i sammanhanget. NĂ€r de nyligen uppdaterade Android-programvaran i miljoner svenska mobiltelefoner sĂ„ lyfte man fram funktioner i Family Link som gör att förĂ€ldrar kan hĂ„lla koll pĂ„ barnens lĂ€sning i appen Google Play Böcker. Utbudet av svenska titlar Ă€r sĂ€mre Ă€n pĂ„ Kobo, mycket pĂ„ grund av att Google gjort det vĂ€ldigt krĂ„ngligt för svenska förlag att lĂ€gga upp sina titlar dĂ€r. Är detta ett tecken pĂ„ att Google ska börja intressera sig för den svenska digitala bokmarknaden eller Ă€r den fortfarande alldeles för liten?

Vi fÄr se. Som jag brukar sÀga, digitaliseringen av bokbranschen har knappt börjat. Om nu nÄgon trodde nÄgot annat.

/Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Ge ut en bok som en investering (del 1)
Varje bok som ges ut är en investering, både i tid och pengar. Därför gäller det att fundera över vilken avkastning och tidshorisont man har med investeringen. Oavsett om man…
Ge ut en bok som en investering (del 1)
Varje bok som ges ut är en investering, både i tid och pengar. Därför gäller det att fundera över vilken avkastning och tidshorisont man har med investeringen. Oavsett om man…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris (83,25 kr/mĂ„n). Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.


UPPSNAPPAT

📚 Quattro Reacher. Författarduon Lee Child och hans yngre bror Andrew Child, Ă€ven kĂ€nd under pseudonymen Andrew Grant, har skrivit ett nytt avtal med PRH-imprintet Delacorte Press pĂ„ fyra nya Jack Reacher-thrillers. Den första, Ă€nnu ej namngivna boken, i det nya avtalet planeras att publiceras nĂ„gon gĂ„ng under 2024. Det blir den 29:e boken i serien, som hittills har sĂ„lt över 100 miljoner exemplar vĂ€rlden över. Bok 27 i serien utkom pĂ„ svenska i maj 2023: Konspirationen. Den 15 december Ă€r det för övrigt premiĂ€r för sĂ€song 2 av Reacher (Amazon Prime).

🎧 Spotify. I onsdags fick Ă€ven Spotify Premium-prenumeranter i USA tillgĂ„ng till 15 timmars ljudbokslyssning. Sedan tidigare har kunder i UK och Australien fĂ„tt tillgĂ„ng. De amerikanska lyssnarna kan vĂ€lja bland över 200 000 ljudböcker, bland dem nya titlar som Britney Spears-biografin. I ett pressmedelande skriver Spotify om en undersökning de gjort dĂ€r hela 72 (!) procent av Generation Z och Millennials (18-34 Ă„r) lyssnar pĂ„ ljudböcker samt att 37 % lyssnat pĂ„ samma ljudbok tvĂ„ eller fler gĂ„nger. PopulĂ€raste genrer enligt samma undersökning: humor (31 %, fantasy (28 %), business/ledarskap (28 %), sjĂ€lvhjĂ€lp (27 %) och true crime (27 percent). Hoppsan, inga deckare eller romance?

đŸ›łïž Skeppohoj! Tidningen Icakurien arrangerar 12-13 november sin första Kulturkryssning (ej att förvĂ€xla med Tidningen Vi:s LitteraturbĂ„t som arrangerats i 20 Ă„r) i samarbete med Viking Line, Stockholms Kulturhus och Bokförlaget Polaris. Ombord finns dĂ€rför ett helt gĂ€ng författare: Lena Andersson, Ida Andersen, Maria Grund, Per J Andersson och Kalle Lind.

🎬 Filmstopp. Viaplay har ekonomiska problem och kan spara pengar kortsiktigt genom att skjuta pĂ„ premiĂ€ren för redan inspelade serier. En del av ersĂ€ttningen till produktionsbolaget betalas nĂ€mligen ut först nĂ€r filmen/tv-serien visats, skriver Di. Bland de drabbade finns en ny tv-serie baserad pĂ„ Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter som skulle haft premiĂ€r hösten 2023, rapporterar SVT. Andra aktörer kan komma att ta över, eller köpa, vissa av serierna.
Bland de utannonserade Viaplay-serier under 2023 som Ă€nnu inte dykt upp finns fler filmatiseringar som ”Jana – mĂ€rkta för livet” (Emelie Schlepp-filmatisering av Felix Herngren och Henrik Björn) och ”Slutet pĂ„ sommaren” (thriller baserad pĂ„ Anders de la Motte-roman). Med tĂ€nkt premiĂ€r under 2024 har Viaplay Ă€ven “Paradise city” (Jens Lapidus-filmatisering med Alexander Abdallah) och Ӂremorden” (baserade pĂ„ Viveca Stens deckare).

đŸ§’đŸœ SkĂ€rmtid. BarnlĂ€kareföreningen föregriper FolkhĂ€lsomyndighetens utredning kring skĂ€rmtid och utfĂ€rdar egna riktlinjer till förĂ€ldrar: SkĂ€rmförbud under de tvĂ„ första Ă„ren och för barn 2-5 Ă„r max en timme per dag. Det innebĂ€r att illustrerade sagoböcker pĂ„ paddan konkurrerar med tv (ja, tv-tittande ingĂ„r i skĂ€rmtid). Alla som dyrkar den tryckta boken jublar. Men vad innebĂ€r det för bokbranschen? Ljudböcker kanske Ă€r okej – om förĂ€ldern inte visar skĂ€rmen. Oklart ifall en lĂ€splatta, som i praktiken kan ligga extremt nĂ€ra pappersboken, rĂ€knas in i skĂ€rmar (dĂ€r mobiltelefon sjĂ€lvklart inkluderas).

📚 Äldre YA. Nya studier visar att personer mellan 12 och 44 Ă„r numera lĂ€ser YA (Young Adult), skriver Publishers Weekly. Ursprungligen definierades YA som Ă„ldersgruppen 12-18 Ă„r dĂ€r vi i Sverige anvĂ€nt tonĂ„rsböcker och ibland unga vuxna (16-29 Ă„r). I en undersökning var 51 % av köparna till YA-böckerna i Ă„ldern 30-44 Ă„r och 78 % av dem avsĂ„g att lĂ€sa böckerna sjĂ€lva. Det hĂ€r skapar utmaningar kring hur ”vuxet” innehĂ„llet egentligen kan och fĂ„r vara i YA-böcker.

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Svenska Deckarakademin har nu nominerat fem svenska och fem översatta böcker till priserna ”BĂ€sta svenska kriminalroman 2023” och ”BĂ€sta till svenska översatta kriminalroman 2023”. Det finns mĂ„nga veteraner bland författarna,…

RejĂ€la förĂ€ndringar pĂ„ listan över de mest sĂ„lda barnböckerna i augusti 2023. En ny bok om Sommarskuggan skuttar upp pĂ„ förstaplats liksom tvĂ„ moderna klassiker. Tina Makic har nu skrivit…

Viveca Sten och Pascal Engman gĂ„r direkt in pĂ„ första respektive andra plats pĂ„ listan över de 100 mest sĂ„lda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterĂ€ra böcker i oktober 2023….

PĂ„ topp 100-listan över de mest sĂ„lda pocketböckerna i oktober 2023 lyckas Viveca Sten knuffa ner ValĂ©rie Perrin och Jojo Moyes frĂ„n första och andraplatsen. Att Viveca Sten ligger etta pĂ„…

HĂ€r Ă€r de mest sĂ„lda fackböckerna i oktober 2023. I topp pĂ„ 100-listan hittar vi Clara Lidström före Henrik Berggren och sĂ„ en biografi av Charlotte Kalla. The Book Affair…

John le CarrĂ©s son har inte bara gĂ„tt i faderns fotspĂ„r och blivit författare – nu ska han ocksĂ„ skriva en ny bok om faderns spion George ”Circus” Smiley. Den…

VĂ„ren 2024 slĂ€pper Lina Bengtsdotter den första boken i en ny deckarserie, Korpen, med kriminalinspektör Sakka Pienni i huvudrollen. I samband med det byter hon förlag frĂ„n Forum till Bookmark….

Nu har Meta rullat ut sin betalversion i Sverige. AnvĂ€ndare uppmanas att vĂ€lja mellan att betala 149 kr i mĂ„naden och slippa bli spĂ„rade och se annonser – eller att…

En bokutgivning Ă€r en investering utan nĂ„gra garantier för hur bra avkastningen blir. Men för författaren finns det Ă€ven möjligheter till indirekt avkastning utöver del av bokförsĂ€ljningens intĂ€kter. Detta Ă€r…

I pandemins Los Angeles försöker fotografen Alexander och hans flickvĂ€n Luna försörja sig pĂ„ erotisk konst, men bristen pĂ„ pengar gör dem alltmer desperata.Svenske Kristoffer Viita romandebuterar med en hĂ„rdkokt…

Under lördagen var Göteborgs stadsbibliotek stĂ€ngt pĂ„ grund av allhelgonahelgen. Men en dörr hade av misstag lĂ€mnats olĂ„st och hundratals besökare tog sig in pĂ„ biblioteket – för att lĂ„na…

Viveca Sten skriver om platser som hon Ă€lskar, miljön blir en tredje huvudkaraktĂ€r och hennes miljöbeskrivningar Ă€r nĂ„got som förenar hennes böcker. Hon vill fĂ„ lĂ€sarna att kĂ€nna att de…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.