Deckarakademins nominerade till Bästa kriminalroman 2023

Carl-David Pärsons och Camilla Grebes spänningsroman "Lånaren" är nominerad till Årets bästa kriminalroman. Foto: Pontus Höök.

Svenska Deckarakademin har nu nominerat fem svenska och fem översatta böcker till priserna ”Bästa svenska kriminalroman 2023” och ”Bästa till svenska översatta kriminalroman 2023”. Det finns många veteraner bland författarna, men även en del nykomlingar.

Det kommer ut mängder av deckare i Sverige varje år, under 2022 hela 425 svenska och 116 översatta böcker. Numera tvingas därför Deckarakademin ta ut en adminstrativ anmälningsavgift på 600 kr per titel från de förlag som väljet att anmäla sina böcker till tävlingen.

Totalt anmäldes till 2023 års pristävling 187 svenska och 70 översatta kriminalromaner. De har lästs av två läsgrupper som valt ut de fem bästa. Nu ska ytterligare två grupper läsa de nominerade böckerna, innan Svenska Deckarakademin utser de allra bästa kriminalromanerna i år. Vilka det blir offentliggörs på Eskilstuna stadsbibliotek söndagen den 3 december kl 14-15.

Sara Strömberg som tidigare vunnit både debutantpriset och Årets bästa kriminalroman 2022 finns bland de nominerade liksom Camilla Grebe som vann 2017 och 2019. Denna gång är hon nominerad tillsammans med sin son Carl-David Pärson. Även Christoffer Carlsson är en tidigare vinnare (2013) och Håkan Nesser (2007). För Ninni Schulman är det däremot första nomineringen.

Ett väldigt starkt år för Bonnierförlagen då fyra av fem svenska och en av de översatta är utgivna på förlag som ingår i förlagsgruppen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

De nominerade till Bästa svenska kriminalroman 2023

Den fem till svenska översatta:

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.