57 % vet inte vad en läsplatta är

Till vänster läsplattan Storytel Reader och till höger surfplattan iPad. Foto: Boktugg.

En snabbenkät bland Boktuggs läsare bekräftar att okunskapen om begreppet ”läsplatta” är stor. Hela 57 % svarar att de tänker på iPad och liknande tablets när någon nämner läsplatta.

Det var i ett nyhetsbrev för tio dagar sedan som Boktugg gjorde en snabbenkät bland sina läsare för att se om okunskapen om begreppet ”läsplatta” är lika utbredd här som den ser ut att vara i övrigt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Av de drygt 400 som svarade på frågan ”När någon säger läsplatta, tänker du då på iPad (eller motsvarande Android-platta)?” svarade nästan sex av tio (57 %) ”Ja” medan 37 % svarade ”Nej” och hela 6 % var osäkra.

Kanske är begreppet läsplatta otydligt och vi bör istället tala om eboksläsare? Men rätt benämning på iPad och deras Android-kusiner är surfplatta.

En läsplatta har en skärm med eInk-teknik och inte bakgrundsbelyst LCD-skärm som iPad & Co. Det innebär att dessa är mer vilsamma för ögat och ger en känsla som är mer papperslik. Amazons Kindle är den mest kända läsplattan.

Den nya generationen läsplattor (eller eboksläsare) har dessutom alltmer avancerat stöd för att göra anteckningar med penna och förvandlas till rit- och läsplattor. Dessutom ökar skärmstorleken, från tidigare 5-6 tum till 10-13 tum och i vissa fall större.

Hela 75 procent av dem som svarade på vår enkät hade läst en ebok. När det gäller vilka enheter som använts dominerar de vanliga mobila enheterna, mobiltelefoner och surfplattor:

  • Mobiltelefon 59 %
  • iPad eller Android tablet 58 %
  • Laptop 22 %
  • Storytel Reader 16 %
  • Adlibris Letto 15 %
  • Amazon Kindle 11 %
  • eInk-platta av annat märke 9 %
  • Kobo 5 %
  • Desktop (stationär dator) 4 %

Slutsats: Läsplattan har ännu inte slagit igenom i Sverige. En del experter menar att den aldrig kommer att göra det utan att mobiltelefoner (med allt större skärmar) och surfplattor (eller laptops med vikbar pekskärm) gör dem överflödiga. Ingen kan säkert förutspå utvecklingen. Fördelen med läsplattorna är batteritiden och att de är mer skonsamma för ögonen. Och att de är svåra att surfa på vilket gör att man slipper störande aviseringar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.