Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Stefan Lindgren. Foto Tobias Fischer

​Sedan drygt 30 år har jag delat mitt liv mellan Stockholm, en modern och vacker huvudstad med med honörsord som effektivitet, ordning och rättvisa. Samt Lecce, en antik barockstad med långa heta sandstränder, turkosblått hav, liv och högljudda invånare med anor från tiden före Kristus där passion och kreativitet är viktigare. En fantastisk blandning.

En sång om en ung nigeriansk kvinna som utnyttjades för prostitution längs de italienska landsvägarna och blev fri först genom sin död, gjorde starkt intryck och en följande skrivarkurs i New York, fick mig att börja skissa på en berättelse om maffia, utnyttjande, konflikter och starka känslor, där döden kan bli den yttersta konsekvensen.

I berättelsen får vi träffa sicilianaren Filippo och en lokal syditaliensk maffiafamilj. Vi följer Sophie, en svensk kvinnlig hovrättsfiskal och Daniele, en italiensk åklagare till Stockholm och Oxelösund samt två nyfödda tvillingar som rymmer med sin mor till London.  

Filippo, sicilianaren : en maffiaberättelse

Filippo, sicilianaren : en maffiaberättelse

Året är 1985. På den italienska sydostkusten pågår ett krig mellan flera maffiafamiljer och dödstalen stiger. Filippo, medlem i Cosa Nostra, gör sin första runda i fängelset. Där träffar han Michele, närmaste man till en av de lokala familjernas boss. Den starka Filippo, som har en förmåga att koppla bort sina känslor, blir snart en garanti för Micheles överlevnad i fängelset. Läs mer »

Sune Ågren. Fotograf Cecilia Hedström

Jag heter Sune Ågren, bor i Göteborg och är uppvuxen på ett litet jordbruk i Norrland. På latingymnasiet i lärdomsstaden Härnösand läste jag bl.a. filosofi vilket senare i livet ledde till intresse för vetenskapsmän och filosofer inom kvantfysik. Efter gymnasiet studerade jag ryska på Försvarets Tolkskola och ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm samt vid INSEAD i Fontainbleau utanför Paris. Jag har arbetat som anställd företagsledare inom olika industrier som Nylands Mattfabrik AB, Holmsund Golv och Götaverken Modul AB. För att jobba åt mig själv blev jag serieentreprenör med köp, utveckling och försäljning av egna företag med ett internationellt arbetsfält. Mitt sista företag i kedjan, Vadsbo LightTech AB, avyttrades och såldes in på börsen år 2016 där det fortfarande lever och frodas. Den grekiske filosofen Herakleitos beskrev redan för ca 2 500 år sedan tillvaron som stadd i ständig förändring med uttrycket Panta rhei. Under min livsresa har hans livssyn väglett mig.  

En tankelek : om personlig utveckling utifrån kvantfysiken

En tankelek : om personlig utveckling utifrån kvantfysiken

Alla har vi hört talas om hur arv och miljö formar oss människor. Läs mer »

Nevenka Kronberg. Foto: Anders Kronberg

Jag heter Nevenka Kronberg. Som mitt namn antyder har jag rötter i två länder. Jag har vuxit upp i Malmö och bor med min man strax utanför stan. Bakom mig har jag en lång yrkeskarriär, senast som HR-chef för de nordiska enheterna, i ett multinationellt företag.

Idén om att skriva en självbiografi väcktes för många år sedan. När jag slutade arbeta började den tanken framstå som möjlig. Jag kände att det var angeläget att berätta min familjs historia, hur livet blev i landet i norr. Det var tidigt sextiotal när vi kom till Sverige. Industrin gick på högvarv, och anpassningen till det svenska samhället gick framåt. Framtiden såg ljus ut. Men en dag tog vårt liv en ofattbar vändning, som kom att prägla oss för all framtid.

En skrivarkurs på Folkuniversitet blev startskottet till bokens tillblivelse. För att få ytterligare inspiration till mitt skrivande tog jag en diktkurs på distans. Det öppnade ett fönster till lyrikens värld. Kan hända att min nästa bok blir en poesibok.

Trots allt som hänt

Trots allt som hänt

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2023-10-20

Nevenka Kronbergs självbiografiska bok tar sin början på 60-talet då familjen flyr sitt hemland. Porten till Sverige är välkomnande och arbetsgivarnas dörrar står på vid gavel. Anpassningen till det nya landet genom arbete och skola går framåt. Men en dag förändras livet för alltid. Nevenka är tio år när hon och familjen drabbas av det ofattbara. Läs mer »

Monica Jonsson. Foto Patricia Thern

Min barndom präglades av en känsla av att ha blivit separerad från en tvillingsjäl i livet innan, så min storasyster fick mig att börja läsa Francine Pascals bokserie när jag var nio. Vi plöjde och växlade ungdomsromaner och min fascination för mysterier fick mig snart att gå över till de hundratals Kitty-böcker skrivna under pseudonym. Bokrecensioner var högstadiets höjdpunkter och på litteraturlektionerna i gymnasiet imiterade vi de största författarna, som Kafka och Shakespeare. Läraren undrade hur jag lärt mig stavning, grammatik och interpunktion men för mig var det inga konstigheter – sådant sätter sig i ryggmärgen om man läser mycket, precis som när en förälder introducerar en sport eller ett instrument tidigt. Men allt började långt innan; favoritsysselsättningen var högläsning i kuddrummet på dagis och därefter i klassrummet, medan jag fortfarande berättade historier via teckningar. Jag var förtrollad av Astrid Lindgren, och har nog alltid vetat att jag skulle bli författare en dag.

Ödesbestämda

Ödesbestämda

MADISON är en före detta barnskådespelare som vuxit upp under skakiga omständigheter. Hon har gått vilse i livet och uppsöker mediumet Jenny i hopp om vägledning. Jenny förbereder henne på stora förändringar; kort därefter är ingenting längre som vanligt. Madison flyter fram, tycks få svar på sina existentiella frågor och det känns som att hon drömmer i vaket tillstånd. Läs mer »
Pernilla Elmquist. Foto: Peter Erlandsson

Jag heter Pernilla Elmquist, 60 år och har haft ett spännande liv som fotomodell, journalist med uppdrag för vecko-och-dagspress. Utbildade mig till manusförfattare på Hollywood Script Writing Institut och regisserade kortfilmen Ester. Jag är mamma till två metalmusiker, kom 6: a i Mästerkocken 2011, vann SM-guld i food trucks med min food truck Nordic Street Food 2016 och har gett ut kokboken The Nordic Street food story och kokbok som vann Selmapriset 2022.

Jag bor med min man och min katt i en stuga i mittskåne vid en sjö och gillar utmaningar. 2010 gick min mamma bort i cancer och 2015 drabbades jag av bröstcancer. Då började skriva. Jag fick snälla läsare som tyckte om det jag skrivit, men insåg att det inte var en bok. När jag fick ett stipendium att skriva i Ingmar Bergmans hus vågade jag gå in i texten. Reste till Nice och skrev. Gick två skrivarkurser och när jag under tiden gick i terapi föll allt på plats. 

Hel & ren

Hel & ren

Ellis uppväxt under 60-och 70-talet är perfekt. Prydliga kläder, vackra frisyrer, trendiga möbler och fantastiska maträtter. Men under den polerade ytan befinner hon sig i ett känslomässigt kaos. Otrygghet, försummelse och psykisk stress förvandlar henne till en karaktär i föräldrarnas skådespel och hon tvingas hantera sina traumatiska upplevelser själv. Läs mer »
Josephine Lindqvist

Jag heter Josephine Lindqvist och är född 1989. Jag bor i Stockholm och arbetar till vardags inom säkerhetsbranschen. Drömmen om att bli författare har varit där sedan barnsben. Efter en separation bestämde jag mig för att ägna mig helhjärtat åt skrivandet, vilket resulterade i min debutroman ”Trollbruden”. En bok som är lika personlig som påhittad.  

Folktro och vikingatid har länge varit ett stort intresse vilket avspeglar sig i mitt skrivande. På sociala medier går jag under namnet @thelightelf. 

Trollbruden

Trollbruden

Lilith blir lämnad innan sitt bröllop. För att hantera krisen åker hon till sin farmor i Dalarna. Där visar det sig att märkliga och oförklarliga försvinnanden sker ute i skogarna. En dag träffar hon trollet Ivar och blir bergtagen. Hon hamnar i en ny verklighet där hon får möta olika slags väsen. Läs mer »