Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Niklas Svidén. Foto: Henrik Kindgren

Att debutromanen handlar om en medelålders man med bräcklig självkänsla är mindre slump än jag vill erkänna, även om huvudpersonen Gustavs namn vittnar om viss självinsikt hos mig. Gustav Niklas Svidén, tilltalsnamn Niklas.

Jag är född 1973 och uppvuxen i Stockholm (förutom en period i Kumla i barndomen). Min nyfikenhet och mitt behov av nya hobbyer har lett mig till den oundvikliga punkten där den senaste och mest intensiva av dem till slut behövde uttryckas i mer än kåseriform på sociala medier och efter många års omskrivningar ledde det fram till debutromanen ”Jag springer inte, jag flyr”.

Jag är en engagerad långdistansidrottare och hoppas att mitt pannben och min förmåga att kunna kissa medan jag springer någon gång leder mig till framgång, utöver att jag under en period ståtade med den bästa sämsta tiden på VM i Swimrun. Detta till trots är inte träningen fokuset i mitt författande, utan mer en bifigur för att möjliggöra de vardagliga reflektionerna som präglar historierna.

Jag springer inte, jag flyr

Jag springer inte, jag flyr

Jag springer inte, jag flyr är en roman som handlar om Gustav Lindström. En medelålders man med bräcklig självkänsla som inte riktigt får livet att gå ihop. I ren panik får han för sig att börja springa, trots att det är astöntigt. Läs mer »

Daniel Olsson. Foto: Johan Karlsson

Daniel Olsson heter jag, även om jag sällan kallar mig det i kreativa sammanhang. Som tonåring började jag med graffiti och sedan dess har mycket av mitt skapande utgått ifrån den persona som graffitin handlar om att bygga. Mitt alter ego blev Sälen och senare Seal of Sweden.

Gränserna har suddats ut lite genom åren, men jag tycker att det är skönt att kunna distansera mig ibland. Speciellt de senaste åren då jag har jobbat mycket med självbiografiska serier, det ger liksom ett ökat utrymme att ta ut svängarna. Sälen tänker och säger saker som Daniel skulle skämmas för.

Jag gillar att utforska mina tankar om relationer och dess komplexitet, vilket återspeglas i ”Bättre lycka”, som min serieroman heter. Den säger något om min syn på livet, att livet är ett sökande. Och i sökandet efter något, oavsett vad det är, så står du inför en massa val. Vägval. Varje väg du väljer handlar också om att välja bort, allt det där andra. Det är en tanke som känns skrämmande tycker jag. 

Bättre lycka

Bättre lycka

Han vill ha en relation, men är detta verkligen rätt? Han tvekar. Grubblar. Känner en stark längtan efter Relationen med stort R. Gäller det bara att hitta rätt eller måste man bara hänga kvar och bygga relationen? Vilka är i så fall förutsättningarna som krävs för att kunna bygga förhållandet han drömmer om? Det handlar om att åldras, om att åldras i dejtandet. Läs mer »
Kristian Hägglund. Foto: Privat

Jag jobbar som frilansande illustratör och serieskapare sedan 17 år tillbaka och har en högskoleexamen i serie- och bildberättande. Barnböcker har länge varit ett kärt medium och jag har sedan tidigare illustrerat fyra böcker i den prisbelönta bokserien DjurdeckarnaDu är speciell är första barnboken som jag både skrivit och illustrerat.

Tecknandet har följt mig sedan barnsben med det har inte varit min enda sysselsättning. Jag har även ett starkt intresse för samhälls- och miljöfrågor samt djurvälfärd och har högskoleutbildning inom miljö- och hållbarhetsfrågor. Oundvikligen har detta påverkat mig i mitt skapande.

För mig är det viktigt att inte bara underhålla utan också förmedla något djupare, att beröra och stärka och lyfta nya tankar och perspektiv. Du är speciell är mitt sätt att uppmuntra till djupare samtal kring självkänsla och egenvärde, att vi alla är unika och värdefulla precis som vi är. Det tror jag vi alla behöver höra oftare.

Du är speciell

Du är speciell

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-11-15
Du vet väl om att du är väldigt, väldigt speciell?

"Du är speciell" är en poetisk liten barnbok om det unika i varje människa och om varje individs orubbliga värde. Boken syftar till att stärka och inspirera läsaren genom att på ett enkelt och lustfyllt sätt lyfta annars svårgreppbara ämnen kring självkänsla och egenvärde. Läs mer »
Hillevi Torell. Foto: Pressbild

Vem är jag som skrivit Myten om Luna? Jag bor i Uppsala men vistas en hel del på Gotland och i Småland då jag är ledig. I den småländska myllan har jag gamla rötter och där känns det härligt att vara. Jag tycker om berättelser och tänker att de finns överallt. I ett ansikte. I en händelse i naturen. I ett spår i skogen som något djur just lämnat. Alla människor bär på en berättelse. Historien om vårt liv finns där hela tiden och skapas kontinuerligt genom det vi är med om. Just skrivandet kan fånga in berättelserna om livet och göra det till något som stannar kvar. Ett musikstycke kan också berätta, men då musiken tystnat finns det bara som ett minne. Skrivandet befäster våra minnen och kommunicerar dem vidare. Jag arbetar som musikterapeut, leg. psykoterapeut och handledare. Det är väldigt roligt att kunna ge ut en bok, men egentligen är det mest spännande att få veta vad Myten om Luna väcker hos läsaren. Jag hoppas att jag får vara med om många sådana samtal nu när boken kommer ut.

Myten om Luna

Myten om Luna

Sommaren 1969 är en händelserik sommar: människan har precis satt sitt första fotavtryck på månen, och Isa har nyss fyllt tolv år. Läs mer »
Debutanten Linnea af Kleen. Foto: Privat

Som barn besökte jag den franska Lascaux-grottan med över 15 000 år gamla grottmålningar. Jag minns nästan ingenting från resan – en karusell på ett torg som jag av någon anledning inte ville åka, och så grottan där det hade levt människor som var våra förfäder.

Som vuxen har jag både i arbetet och privat grävt mig allt djupare ned i de evolutionära mekanismerna för att förstå hur arter bildas och utvecklas. På vilket sätt evolutionen formar vår livsstil och kultur, och hur vår civilisation påverkar vår egen evolutionära utveckling.

Jag tycker om friheten att blanda naturvetenskap med fiktion. Ett romanbygge är ett dockhus för vuxna där karaktärerna är dockor att böja och bända som författaren vill. En fantasibubbla som är ett form av rus att befinna sig i.

Jag vill egentligen inte skriva romanen, jag vill vara i den. Men fantasin och textdokumentet är så nära jag kan komma.

Expedition Himlersson–Tufte

Expedition Himlersson–Tufte

Orsa finnmark. I de öde frusna myrmarkerna har ett fotografi fångat ett fotavtryck – för människolikt för att komma från ett djur, men inte tillräckligt likt en nutida människas. Tore Himlersson är en ung evolutionsforskare som drömmer om de stora äventyren. Han befinner sig i Asien för att söka efter den mytomspunna varelsen Ebu gogo. Läs mer »
Debutanten Kristoffer Eriksson. Foto: Privat

Mitt namn är Kristoffer Eriksson och jag är född 1996, uppvuxen i Lessebo och bor numera i Växjö. Efter gymnasiet var jag minst sagt osäker på vad jag ville göra med mitt liv, och av en slump hamnade jag på en lokal högstadieskola. Redan efter några dagar insåg jag att jag hamnat precis rätt. Läraryrket är mitt kall, och jag tar examen från ämneslärarprogrammet sommaren 2022. Genom en kombination av författarskapet och lärarprofessionen önskar jag göra allt i min makt för att stärka ungdomars läslust och litteracitet i en tid där det sistnämnda är viktigare än någonsin. I det skrivna ordet finns oändligt mycket att uppleva, men mitt bidrag till mina läsare är inte enbart att bjuda med dem på en spännande och fartfylld resa, utan även att rikta blickar mot de samhällsfrågor som vi inte bör vända blicken från. Vi är här och nu, men vilka blir kvar? Min debutroman De som blev kvar ger ett dystopiskt svar på den frågan.

De som blev kvar

De som blev kvar

Ana bor i en by i skogen, långt bort från De oförändrades ljusväggar, teknologi och hänsynslöshet. När Anas farmor förlorar sin långa kamp mot cancern, en kamp alla överlevare förr eller senare måste utkämpa, finns det inte längre någon anledning för Ana att stanna kvar i byn där hon aldrig passat in. Läs mer »