💰 För billiga böcker? (Nyhetsbrev #414)

VÀrdet pÄ böcker - urholkas det av nÀtbokhandlare och prenumerationstjÀnster eller? Illustration: iStock.

Bokprisambivalens. Hur mycket och hur lite ska en bok fÄ kosta? TÀnkte pÄ det i torsdags nÀr jag besökte Killbergs bokhandel (som ju numera heter Akademibokhandeln i skyltfönstret men inte i folkmun). FörfattarkvÀll med tre lokala kÀndisförfattare: Conny Palmkvist, Anders de la Motte och Caroline SÀfstrand.

Fullsatt i bokhandeln med drygt femtio gÀster. Det sÄldes och signerades en del böcker sÄklart. Den fysiska bokhandeln har fortfarande vissa fördelar gentemot nÀtet nÀr det gÀller mötet med författare och personal.

FrÄgan Àr hur mycket den fördelen Àr vÀrd i konkurrens med nÀtbokhandelns lÀgre pris? Förmodligen ligger framtiden för fysisk bokhandel i den kundgrupp som inte jÀmför priser och inte tittar pÄ prislappar. Det gÀller helt enkelt att attrahera rÀtt kunder.

Samtidigt marknadsför sig digitala prenumerationstjĂ€nster för böcker med budskapet ”lyssna gratis i 30 dagar” i sin jakt pĂ„ nya kunder – ibland lockade frĂ„n konkurrenten. NĂ€r vi jĂ€mför med streamingtjĂ€nsterna för film och tv sĂ„ marknadsförs dessa inte med gratis prova pĂ„ lĂ€ngre. Och inte i samma grad med priset som argument. DĂ€r Ă€r innehĂ„llet i fokus.

Vilket Àr naturligt dÄ varje videotjÀnst har sina exklusiva serier och filmer som gör dem unika.

Samtidigt tar nu Bookbeat steget Àven i Storbritannien att införa tak för lyssningen (och lÀsningen) i tjÀnsten. Det Àr förmodligen oundvikligt. Jag tÀnker pÄ ett inlÀgg i flödet i en av ljudboksgrupperna pÄ Facebook frÄn en person som hade lyssnat pÄ 200 böcker de första elva mÄnaderna i Är och uppskattade att dessa var pÄ 13-15 timmar i snitt. Det ger ett pris pÄ under 10 kr per bok inklusive moms.

Det förstĂ„r alla att det Ă€r ohĂ„llbart Ă€ven om det dĂ„ finns andra kunder som kanske bara lyssnat pĂ„ ett dussin böcker under samma tidsperiod. Även med tak Ă€r digitala boktjĂ€nster en fantastisk produkt för bĂ„de lĂ€sare och förlag.

Men det förÀndrar dynamiken kraftigt dÄ vi gÄr frÄn att fÄ betalt för intentionen till att fÄ betalt för att faktiskt lÀsa eller lyssna.

Urholkar dessa tjÀnster vÀrdet pÄ böcker? Gör det oss mindre benÀgna att betala flera hundralappar för en enda bok som vi inte vet om vi faktiskt kommer att lÀsa? Nej, jag tror inte det gÀller generellt. DÀremot för vissa typer av litteratur, exempelvis den som företrÀdesvis har handlats som pocket.

Författarna har nu fÄtt upp ögonen för Polylino och kommer sÀkert att upptÀcka att Axiell Media har ett liknande erbjudande för skolor och förskolor. De som förfasades över att nÄgon kunde lÀsa obegrÀnsat för 179 kr i mÄnaden lÀr fÄ en chock nÀr de inser att skolbarn fÄr lÀsa obegrÀnsat för 79 kr per Är. Ja, per Är.

Det hĂ€r Ă€r förstĂ„s tveeggat. Å enda sidan, vilket fantastiskt lĂ€sfrĂ€mjande att nyttja tekniken för att tillgĂ€ngliggöra fler titlar till barnen. Å andra sidan, om ett barn under ett Ă„r lĂ€ser en bok i veckan sĂ„ blir det inte ens en krona per bok till förlaget och bara ören till författaren.

Det slÄr allra hÄrdast mot de mest populÀra författarna. Men kanske skapar det en debatt om skolans prioriteringar dÀr mindre Àn 1 procent av budgeten gÄr till lÀromedelsinköp.

Under Black Week lÀr det ha sÄlts rejÀlt med böcker i nÀtbokhandeln. Det skapades ju dessutom en nÀstan perfekt storm med utdelning av Augustpriset under det som kallas Cyber Monday och Àven det Àr en rabatthögtid bland ehandlare.

De nÀrmsta tre veckorna kommer det att sÀljas mycket böcker ute i bokhandeln och mÄnga av dem signerade av författare. Det blir vÀldigt spÀnnande att lÀsa kvartalsrapporten för Q4-2022 och helÄrsstatistiken i februari.

Priset pĂ„ böcker lĂ€r fortsĂ€tta stiga under 2023 nĂ€r höjda hyror, dyrare el och transporter pĂ„verkar bokbranschen. Hur pĂ„verkar det förhĂ„llandet mellan digitala och fysiska böcker? Eller kommer vi att fĂ„ se prishöjningar Ă€ven pĂ„ de digitala formaten – nu nĂ€r allt annat blir dyrare?

Tiden flyger fort de hÀr veckorna. Ha en fortsatt skön helg, skulle jag ha skrivit. Men det blev mÄndag morgon sÄ vi fÄr istÀllet önska en bra start pÄ veckan!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Sponsorloggor förekommer flitigt inom elitidrotten och numera Àven pÄ Boktugg.se dÀr flera företag valt att bli sponsorer. Vill du sponsra? Hör av dig till oss pÄ sales@boktugg.se för bokning eller information. Ett annat sÀtt att stötta Àr att annonsera pÄ Boktugg.

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pĂ„ Bokus: Julklappstips pocketböcker – vĂ€lj 4 för 3! HĂ€r kan du vĂ€lja bland mĂ€ngder av pocketböcker – perfekta julklappar till lĂ€sfantasten.

Just nu pÄ Adlibris: Veckans lucka med prispressade juklappstips. Varje vecka tar vi fram nya julklappstips till riktigt bra pris, spana in vad som döljer sig bakom veckans lucka. Erbjudandet gÀller under respektive vecka eller sÄ lÄngt lagret rÀcker.

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Just nu har vi 20% rabatt pĂ„ coffee table-böcker. Ange koden JULETID i kassan sĂ„ dras rabatten automatiskt. Erbjudandet gĂ€ller endast böckerna som presenteras pĂ„ sidan, endast online 1-5 dec 2022, för dig som Ă€r eller blir medlem i Akademibokhandelns VĂ€nner.

Just nu pÄ Bookbeat: Köp presentkort och ge bort Bookbeat i julklapp frÄn 99 kr per mÄnad.

Just nu pÄ Book Outlet: Black Friday varje dag! Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 37 kr.


Ska författare hÄlla sig till att skriva böcker eller starta och driva förlag? Och Àr hybridförlag en bra modell? Illustration: Dall-E.

ANALYSBREVET. Hybridförlag – hiss eller diss? Ända sedan fenomenet fick ett namn och blev synligt för drygt tio Ă„r sedan har det varit omdebatterat. I veckans analysbrev tittar vi nĂ€rmare pĂ„ hybridförlag som affĂ€rsmodell, bĂ„de styrkor och svagheter. Liksom den hybrid-hybridförlagsmodell som nu gör entrĂ©.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

Historiepris. Tiya Miles fĂ„r Cundill History Prize för boken All That She Carried som Ă€ven belönades med National Book Award 2021, skriver Publishing Perspectives. Det kanadensiska priset Ă€r pĂ„ 75 000 dollar. Hennes böcker Ă€r inte utgivna pĂ„ svenska Ă€nnu.

💰 Simon&Sales. Efter att försĂ€ljningen av Simon & Schuster till Penguin Random House fĂ„tt nej i domstol bestĂ€mde sig Paramount för att avbryta affĂ€ren och istĂ€llet inkassera 200 miljoner dollar frĂ„n den tĂ€nkta köparen. Men förlaget Ă€r fortfarande till salu. Publishers Weekly gĂ„r igenom tĂ€nkbara köpare. Författarföreningen Authors Guild sĂ€ger att de tĂ€nker göra allt för att stoppa affĂ€rer mellan de största fem förlagen (dit PRH och S&S rĂ€knas liksom tĂ€nkbara budgivarna HarperCollins, Hachette och Macmillan).

🚾 BokmĂ€ssan. NĂ€sta Ă„r hĂ€lsar BokmĂ€ssan för första gĂ„ngen Sveriges förskollĂ€rare och barnskötare vĂ€lkomna till en egen scen, inriktad pĂ„ inspiration och kompetensutveckling för pedagoger för de lĂ€gre Ă„ldrarna. Förskolescenen planeras till BokmĂ€ssans första tvĂ„ dagar, torsdag-fredag 28-29 september 2023.

🎄 Julbokmarknad. NĂ€sta torsdag den 8 november hĂ„ller Gamla stans bokförlag och bokhandlar öppet hus och bjuder pĂ„ signeringar, en mugg glögg och extra bra priser pĂ„ vĂ€rldens mest uppskattade julkapp: Böcker! Medverkande förlag: Bokfabriken (Stortorget 1), Carlssons (Stora Nygatan 31), Gamla stans bokhandel & Volante (Stora Nygatan 7), Kaunitz-Olsson, Bokförlaget Langenskiöld (Kindstugatan 16), Ordfront & Galago (Stortorget 1), Sekwa förlag (Tyska brinken 19). LĂ€s mer om evenemanget.

🎧 Miljardlyssning. Harry Potter-serien Ă€r inte bara vĂ€ldigt lĂ„ng som ljudbok (117 timmar pĂ„ engelska) utan Ă€ven flitigt lyssnad. PĂ„ Audible har HP nu passerat 1 miljard (!) lyssnade timmar, skriver The Bookseller. Det inkluderar alla Audibles marknader och sprĂ„ken engelska, tyska, franska, spanska, japanska och italienska. NĂ€r det gĂ€ller ljudboksutgĂ„vorna Ă€r JK Rowling egenutgivare med förlaget Pottermore Publishing – Ă€ven pĂ„ den svenska marknaden.

📕 USA-spanska. Bokhandlare i USA köper in allt fler böcker pĂ„ spanska i USA, rapporterar Publishers Weekly. Inte minst finns det efterfrĂ„gan pĂ„ barnböcker som i vissa fall Ă€r tvĂ„sprĂ„kiga (engelska och spanska) för att underlĂ€tta inlĂ€rning. Spanska Ă€r nĂ€st största sprĂ„k i landet och förstasprĂ„k för drygt 40 (av totalt 332) miljoner invĂ„nare.

đŸ–‹ïž RoboDylan. Det har stormat lite kring Bob Dylan (ni minns sĂ„ngaren som fick Nobelpriset i litteratur 2016 och nu Ă€r aktuell med boken Philosophy of Modern Song (utgiven pĂ„ svenska med titeln LĂ„tskrivarkonsten). Han tvingades be om ursĂ€kt efter att de 900 exemplaren av hans signerade utgĂ„va inte var signerade av honom sjĂ€lv utan en 
 autografmaskin, signeringsrobot eller autopen. Dessa anvĂ€nds ibland för att skriva under diplom i stora mĂ€ngder. The Guardian tittar pĂ„ hur vanligt fenomenet Ă€r. Svenska författare brukar Ă„ka till lagret och signera. John Green dĂ€remot signerade ett ark som sedan bands in av bokbinderiet. Det var 200 000 exemplar och han gjorde det utan robotpenna.

đŸ€‘ Nyemissioner. Storytel klubbade sin senaste nyemission pĂ„ 400 Mkr vid en extra bolagsstĂ€mma den 28 november. Samtidigt gavs styrelsen mandat att göra fler riktade nyemissioner fram till den ordinarie Ă„rsstĂ€mman i april. Dessa kan uppgĂ„ till 10 procent av antalet aktier, alltsĂ„ 7 586 815 stycken, vilket med dagens stĂ€ngningskurs skulle innebĂ€ra att Storytel kan ta in ytterligare ca 324 Mkr till förvĂ€rv. Alternativt anvĂ€nda aktier som betalning vid köp av förlag, ljudboksstudios eller streamingtjĂ€nster.

Textannonser

Vulkandrama i dystopisk ungdomsroman. Ett vulkanutbrott ödelĂ€gger stora delar av jorden. Ungdomarna Abra och Beata i vĂ€stra Indien överlever. Följ deras dramatiska vandring mot vad de hoppas blir rĂ€ddningen i Underjordens Ursinne av Hans Conradson.

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Och sÄ ytterligare lite rubriker

UppehĂ„llstillstĂ„nd – i tvĂ„ Ă„r. Medierna – och snart ocksĂ„ Dramaten – satte ljuset pĂ„ den ryska journalisten och Putinkritikern Liza Alexandrova-Zorinas fall. Nu fĂ„r hon stanna i Sverige hos sin ettĂ„rige son och svenske man – men Ă€n sĂ„ lĂ€nge bara i tvĂ„ Ă„r.

Kommunpoeten ur mediestormen. Knappt hade den nyblivne kommunpoeten i Tranemo börjat arbeta förrÀn medierna gick hÄrt Ät hans tjÀnst.
– Jag hade ingen föraning om att det hĂ€r projektet skulle vara provokativt, sĂ€ger Jimmy Alm som nu har sammanfattat sitt Ă„r i en bok.

BookBeat slopar obegrÀnsad lyssning i UK. BookBeat omvandlar Àven Frankrike till en kÀrnmarknad. Men en nÀstan Ànnu större nyhet Àr att de slopar obegrÀnsad lyssning i Storbritannien och inför sin nya modell med lyssningstak pÄ 20, 50 eller 100 timmar.

Aline Kominsky-Crumb död. Den amerikanska serietecknaren Aline Kominsky-Crumb Ă€r död, skriver DN. Kominsky-Crumb var en förgrundsgestalt inom feministiskt autofiktivt serieskapande och banade vĂ€g för en lĂ„ng rad kvinnliga serieskapare.

Mare Kandre-priset 2022. Andrea Lundgren fĂ„r 2022 Ă„rs Mare Kandre-pris för ”romaner och noveller som samtidigt Ă€r breda och excentriskt egensinniga”.

Annie get your audiobooks. Inte förrÀn i januari 2023 kommer Ärets Nobelpristagare i litteratur Annie Ernaux pÄ svenska i ljudboksformatet. DÄ publicerar Norstedts Ä andra sidan en ny ljudbok av Annie varje vecka.

Annie get your radio. Sveriges Radio förnyar sitt Nobeldrama â€“ de ljuddramer skrivna utifrĂ„n ett verk av Ă„rets Nobelpristagare i litteratur som man har producerat i 20 Ă„r. I Ă„r har regissören och dramatikern Lola Zackow fĂ„tt tolka Nobelpristagaren Annie Ernaux.

Lotten Skeppstedt lÀmnar Sesam. Lotten Skeppstedt lÀmnar Sesamy efter ett Är. Företaget har tagit in nytt kapital men satsar nu enbart pÄ att utveckla nyhetsdelen av verksamheten med styckförsÀljning av nyhetsartiklar.

Mercurio i juryn för tĂ€vlingen Årets kort. Royne Mercurio var en av vinnarna i förra Ă„rets tĂ€vling Årets kort, dĂ€r fem vinnare fĂ„r visa upp sin konst som ett hĂ€lsningskort i Swish-appen. Kortet, med hĂ€lsningen Du Ă€r guld vĂ€rd, har swishats mer Ă€n en miljon gĂ„nger. I Ă„r Ă€r Royne en av de konstnĂ€rer som ska utse vinnarna pĂ„ temat Årets pepp.

Digital trÀff för lÀsfrÀmjande. December inleds med en tvÄ dagars digital trÀff för lÀsfrÀmjande, i Är med temat LÀsandets politik och retorik. Hur har man pratat om lÀsande genom tiderna?

Kraxa förlag vill lyfta fantastiken. Ett nytt förlag inriktat pÄ fantastik slÀpper i höst sina första böcker. Bakom Kraxa förlag stÄr Kristina HÄrd och Henrik Pettersson, bÄda verksamma vid Lunds universitets författarskola.

Augustpriset 2022 – kommentarer frĂ„n pristagarna. Tre kvinnliga författare kammar hem Ă„rets tunga priser pĂ„ Augustgalan. Priset i den skönlitterĂ€ra klassen gĂ„r till Ia Genberg för “Detaljerna”, en roman om relationer som en gĂ„ng betydde allt.

Augustpriset 2022 – hĂ€r Ă€r alla vinnarna. Vid Augustgalan 2022 delades Ă„rets Augustpriser ut pĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen. Vinnare blev Nina van der Brink (fackbok), Ellen Strömberg (barnbok) och Ia Genberg (skönlitteratur). Ali Alonzo fick Lilla Augustpriset.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad. HÀr Àr nÄgra aktuella:


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ny inspirerande resehandbok, med tÄg till Italien och Medelhavet

Den efterlĂ€ngtade uppföljaren till de populĂ€ra ”Rivieran inom rĂ€ckhĂ„ll” och ”Languedoc inom rĂ€ckhĂ„ll” Ă€r Ă€ntligen hĂ€r. Ta del av de bĂ€sta rĂ„den om hur du tar dig till norra Italien pĂ„ det smartaste och mest hĂ„llbara sĂ€ttet att resa: med tĂ„g.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer fÄr det svÄraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rÀdda mÀnskligheten frÄn att dö ut.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplÄnad bondby pÄ Sri Lanka och tvÄ överlevande systrar som inte kÀnner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av hÀndelser och en hel palett av mÀnniskoöden bÄde pÄ den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.