Annie får sina ljudböcker – i januari släpps Ernaux på svenska

I januari 2023 kommer fem titlar av Annie Ernaux att släppas på svenska som ljudböcker. Foto: Pressbild/Norstedts.

Inte förrän i januari 2023 kommer årets Nobelpristagare i litteratur Annie Ernaux på svenska i ljudboksformatet. Då publicerar Norstedts å andra sidan en ny ljudbok av Annie varje vecka.

– En av Annie Ernaux främsta drivkrafter har varit att inte skriva för eliten, utan att kunna bli läst av de breda lagren. I det hänseendet känns det extra roligt att kunna erbjuda lyssning av böckerna och på så sätt nå ut till ännu fler läsare. Det är ett författarskap som förenar konsten och sociologin, en knivskarp penna som sätter ord på samtiden genom att utforska sina egna erfarenheter, säger Lisa Lindberg, Annie Ernaux svenska förläggare på Norstedts, i ett pressmeddelande.

Ljudböckerna kommer att finnas tillgängliga i alla tjänster som distribuerar Norstedts ljudböcker, vilket i dagsläget inte inkluderar Nextory.

De nya ljudböckerna publiceras i ljud i följande ordning:

  • Åren,  utkommer 5 januari, 2023
  • Min far och Kvinnan,  utkommer 12 januari
  • En flickas memoarer,  utkommer 19 januari
  • Omständigheter, utkommer 26 januari
  • Sinnenas tid,  utkommer 1 februari

Ljudböckerna av Annie Ernaux är inlästa av Irene Lindh och Rebecka Hemse. Översättare är Maria Björkman och Katja Waldén. Samtliga omslag är formgivna av Sara R Acedo.

– Ljudboken har klivit fram som en viktig kanal för litteraturen, men ändå ser vi stora luckor i utgivningen av översatt kvalitetslitteratur. Det gör att utgivningen av flera titlar av årets Nobelpristagare, Annie Ernaux, känns särskilt angelägen, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts Förlag, i samma pressmeddelande.

”Böckerna kommer även senare under våren ges ut i e-bokformatet”, skriver Norstedts. Ni minns kanske att eböckerna drogs tillbaka i höstas i samband med omförhandling av de digitala rättigheterna för hennes titlar. Eböckerna finns dock redan nu tillgängliga som styckköp vid nedladdning hos nätbokhandlarna. Karensen gäller alltså prenumerationstjänsterna.

LÄS ÄVEN: Förlag ser karens som en lösning – läsare och lyssnare som ett problem

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL