Lotten Skeppstedt lämnar Sesamy – internationell expansion pausas

Lotten Skeppstedt
Lotten Skeppstedt. Foto: Mattias Barda.

Lotten Skeppstedt lämnar Sesamy efter ett år. Företaget har tagit in nytt kapital men satsar nu enbart på att utveckla nyhetsdelen av verksamheten med styckförsäljning av nyhetsartiklar.

För drygt ett år sedan lämnade Lotten Skeppstedt Storytel för att bli ansvarig för affärsområdet böcker och podcasts hos Sesamy som vill ersätta prenumerationstjänster med engångsförsäljning. På senare tid har företaget utvecklats mot en styckförsäljning även av nyhetsartiklar. Företaget grundandes av Måns Ulvestam och Karl Rosander och lanserades 2021.

Nyligen kom beskedet att Sesamy tagit in 3,3 miljoner euro av externa investerare för att satsa på just utvecklingen av nyhetsdelen av verksamheten.

– Sesamy har tagit in nytt kapital men man satsar allt på nyhetsvertikalen. Det gör att det jag anställdes för att göra sätts på paus. Det har varit enormt spännande och utvecklande att jobba i det här startup-skedet, men nu har man valt en annan inriktning, säger Lotten Skeppstedt, som alltså lämnar företaget.

Den digitala bokhandeln kommer att finnas kvar i Sverige och Danmark, men den internationella expansion som Lotten Skeppstedt anställdes för att etablera stoppas tills vidare. Det är hård konkurrens på bokförsäljningsmarknaden, men Sesamys vd Måns Ulvestam tror fortsatt på affärsmodellen.

– En grej som har gått bra är att vi har hög andel återkommande kunder. Det är grunden till en lyckad bokaffär för det är dyrt att driva trafik. Den delen är jag nöjd med. Men det är hård konkurrens, i Danmark finns det sju, åtta streamingtjänster och alla erbjuder en gratis månad så kunderna flyttar runt. Långsiktigt tror jag på vår modell, säger han.

Huruvida den internationella expansionen kommer att återupptas i framtiden är inte klart, men kommer i så fall att dröja. Den trots allt begränsade budgeten fokuseras på nyhetsdelen.

– Vi byggde bokdelen av vår affär under ett par år och min gissning är att det tar lika lång tid för newsdelen, som vi kallar den. Men det är kul att vi fått fart på artikelförsäljningen, säger Måns Ulvestam.

Lotten Skeppstedt har femton års erfarenhet från bokbranschen, bland annat från Bonnier och Storytel. Vad hennes nästa roll kommer att bli är inte klart.

– Jag planerar ett arbetsuppehåll under ett par månader för att landa i vad som blir nästa naturliga steg för mig, inom eller utanför bokbranschen. Min bakgrund har gett mig en oerhört bred erfarenhet av branschen och den digitalisering som innehållsbranschen i vid bemärkelse går igenom globalt. Det sammantaget med mitt stora nätverk inom entreprenörskap, styrelsearbete med mera gör att jag tror att jag kommer att fortsätta mitt engagemang inom startups och scaleups, med andra ord bolag i ett relativt tidigt skede.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL