Herregud & Co-skaparen Royne Mercurio i juryn för tävlingen Årets kort

Royne Mercurio är mannen bakom Herregud & Co. Bild: Hanna-Maria Mercurio

Royne Mercurio var en av vinnarna i förra årets tävling Årets kort, där fem vinnare får visa upp sin konst som ett hälsningskort i Swish-appen. Kortet, med hälsningen Du är guld värd, har swishats mer än en miljon gånger. I år är Royne en av de konstnärer som ska utse vinnarna på temat Årets pepp.

Royne Mercurio är konstnären bakom Herregud & Co och figurerna med de både uppmuntrande och djupsinniga budskapen. Figurerna föddes när Royne, som till vardags är kommunikatör inom Svenska kyrkan i Linköping, skaffade en Ipad och hittade en rit-app.

– Det började som ren avkoppling för att varva ner på kvällarna. Jag hade en blogg sedan flera år och bestämde mig för att göra om bloggen till en Facebook-sida där jag lade ut bilderna. Den första bilden fick elva likes och en kommentar.

Herregud & Co har vuxit en aning sedan dess. På Instagram har sidan 195 000 följare och på Facebook 193 000. En snittbild får ungefär 10 000 likes på Facebook. Figurerna har blivit såväl vykortsbok som mugg och kalender och fler planer för de äggögda streckfigurerna finns, möjligen gäller en av planerna en bok.

Inspirationen hittar han i vardagen.

– Framför allt genom att lyssna. Vad är det vi pratar om? Ibland är det melodifestivalen, ibland kriget i Ukraina. Jag försöker lyssna, fundera på vad jag själv tycker och när jag har snappat upp något tar jag fram telefonen och skriver ner det.

Förra årets tema var Årets kärlekshälsning. Nu ska Royne Mercurio tillsammans med artisten och konstnären Joy M’Batha och konstnären Linnéa Andersson utse de vinnande bidragen på temat Årets pepp som kommer att finnas i appen nästa år. Som jurymedlem letar han efter något peppigt som kan passa i flera sammanhang.

– När jag gjorde min egen bild tänkte jag, vad är det jag själv vill skicka? Sen vill man ju ha mycket färg också.

Tävlingen är öppen för bidrag fram till 18 december, ingen konstnärlig erfarenhet krävs. Mer information finns här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter