Ia, Ellen, Nina och Ali är vinnare av Augustpriset 2022

Vinnare Augustpriset 2022: Nina van der Brink, Ia Genberg, Ellen Strömberg och Ali Alonzo. Foto: Andreas Sundbom.

Vid Augustgalan 2022 delades årets Augustpriser ut på måndagskvällen. Vinnare blev Nina van der Brink (fackbok), Ellen Strömberg (barnbok) och Ia Genberg (skönlitteratur). Ali Alonzo fick Lilla Augustpriset.

Årets Augustpris delades ut vid Augustgalan i Konserthuset i Stockholm på måndagskvällen i de tre kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

Ikväll har också Lilla Augustpriset och Svenska Förläggareföreningens Hederspris delats ut (till Bokmässans grundare Bertil Falck). Augustgalan leddes av Sissela Kyle. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels.

Författaren Ia Genberg. Foto: Andreas Sundbom.

Årets svenska skönlitterära bok

Detaljerna, Ia Genberg, Weyler förlag
I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.

Detaljerna

Detaljerna

  • Förlag: Weyler Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk:
  • Utgiven: 2022-01-07
  • ISBN: 9789127175549
Författaren Nina van der Brink. Foto: Andreas Sundbom.

Årets svenska fackbok

Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf, Nina van den Brink, Norstedts
Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del.

Författaren Ellen Strömberg. Foto: Andreas Sundbom.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Vi ska ju bara cykla förbi, Ellen Strömberg, Rabén & Sjögren och Schildts & Söderströms
Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.

Vi ska ju bara cykla förbi

Vi ska ju bara cykla förbi

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-04-29
  • ISBN: 9789129736892

Lilla Augustpriset
Döden i rom, Ali Alonzo, Stockholm
Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text.

Augustprisets jurygrupper 2022

Årets svenska skönlitterära bok
Mia Strandell (ordförande), Mattias Eklöf, Kristina Lindquist, Sorin Masifi och Carl Åkerlund.

Årets svenska fackbok
Joanna Rose (ordförande), Magnus Bremmer, Nino Dawod, Kalle Lind och Devrim Mavi.

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Salomon Hellman (ordförande), Stina Nylén, Hanna Ottersten,
Maria Lassén-Seger och Lydia Wistisen.

Lilla Augustpriset
John Häggblom (ordförande), Eva Boström, Maria Frensborg,
Alex Haridi och Anna Nordlund.

Artikeln uppdateras.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL