💔 Separationer och samgĂ„enden (Nyhetsbrev #409)

Blir lÀsare och lyssnare mest besvikna pÄ Nextory eller Storytelförlagen? Och kommer de att byta tjÀnst eller bok? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

SeparationsÄngest. I veckan har det varit full fart i bokbranschen. Det mesta har handlat om samarbeten och festligheter. Det Àr klart att presentationen av Augustprisnomineringarna inte bara möttes av glada tillrop, men utÄt sett var det mest glÀdje.

NĂ€r det gĂ€ller nomineringar Ă€r det mest förlag och författare som i chattar och fikarum skakar pĂ„ huvudet och undrar hur i h-e jurgrupperna kunde nominera ”den titeln” men utelĂ€mna ”den boken”. Kanske förundras över den stora nomineringskoncentrationen dĂ€r fem förlagsgrupper delade pĂ„ 18 nomineringar (okej, en nominering delades av tvĂ„ förlag sĂ„ man kan sĂ€ga att det var sex).

Men de flesta kan Ă€ndĂ„ hĂ„lla med om att alla nominerade Ă€r potentiella vĂ€rdiga vinnare. Det finns helt enkelt fler vĂ€rdiga vinnare Ă€n det finns platser pĂ„ korta listan. Vilket Ă€r en anledning till att, precis som Daniel Åberg föreslagit, utöka antalet kategorier till fem – eller kanske fler?

Andra nyheter i veckan handlar om nya sambos och en separation. Det som redan ryktats tidigare bekrĂ€ftades officielllt idag och Adlbris kan nu uppdatera sin Facebook-status till ”i ett förhĂ„llande med Pocket Shop”. De blir sambos eller rentav gifta vid Ă„rsskiftet.

Mer smÀrtsam Àr den stora separationen som skedde i veckan: Storytel Books lÀmnar Nextory som dÀrmed tappar runt 10 000 ljud- och eböcker i sin katalog pÄ ett par hundra tusen titlar. De bÄda har inte lyckats komma överens om vem som ska gÄ ut med soporna, ta hand om disken och hur mycket det ska kosta att streama en bok. SÄ förlag som Norstedts, Rabén & Sjögren, Brombergs och Printz flyttar ut och tar böckerna med sig.

Pia Printz förresten sÄlde ju sitt förlag till Storytel och gick till Piratförlaget. Nu ska hon jobba Ät StorytelÀgda Lind & Co, avslöjades i Förlagspodden i mÄndags.

Vi analyserade Nextory-Storytel-separationen i en artikel. Utan att ha lÀst avtalsförslagen frÄn de bÄda parterna sÄ finns det en omedelbar och uppenbar förlorare: författarna pÄ de StorytelÀgda förlagen.

”Det hĂ€r Ă€r lite som att mitt förlag skulle meddela mig att de bestĂ€mt sig för att plocka bort alla mina böcker frĂ„n Bokus”, skrev en författare i en chatt.

En del av författarnas lĂ€sare kommer dĂ„ att klicka vidare till Adlibris eller gĂ„ ner till den lokala bokhandeln. Men en del av dem kommer bara att tĂ€nka ”jaha, den boken fanns inte dĂ„ vĂ€ljer jag vĂ€l en annan”.

Men förmodligen kommer vi att fÄ vÀnja oss vid den hÀr typen av konflikter och förhandlingar Àven framöver. DÀr stora förlag anvÀnder hotet att slÀcka ner sina titlar som ett strejkvapen. NÀsta gÄng Àr det kanske Bookbeat som drabbas, eller Storytel sjÀlva.

PÄ tal om analyser sÄ fick alla prenumeranter pÄ Analysbrevet igÄr en sÄdan av statistiken över bokförsÀljningen jan-sept 2022.

Veckans skvaller? Kanske Topplistor: Böckerna som drog in mest pengar under Q3-2022. Även om det tyvĂ€rr bara Ă€r placeringarn och fördelning mellan digitalt och pappersböcker och inte hur mĂ„nga miljoner det innebĂ€r.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS – tack till alla företag som valt att bli sponsorer och dĂ€rmed stötta Boktugg sĂ„ att vi kan fortsĂ€tta skildra bokbranschens utveckling och kanske förstĂ€rka vĂ„r lilla redaktion. Vill du synas dĂ€r nĂ€sta vecka? Hör av dig till oss pĂ„ sales@boktugg.se och givetvis gĂ„r det bra att ge ett litet bidrag sjĂ€lv.


De nominerade till Augustpriset 2022.
Nominerade till Augustpriset 2022. Bakre raden frÄn vÀnster: Andreas Cervenka, Claes Britton, Nina van den Brink, Emma AdBÄge, Ellen Strömberg, Elisabet Ericson, Lina Wolff, Marie Norin, Hans-Gunnar Axberger, Jenny Tunedal, Amat Levin. Mellersta raden frÄn vÀnster: Iman Mohammed, Erik Svetoft, Henrik WallnÀs, Nora Khalil, Anneli Jordahl. FrÀmre raden frÄn vÀnster: Ia Genberg, Maja Larsson, Johannes Anyuru. Ej nÀrvarande: Eva Lindström. Foto: Andreas Sundbom.

Och de nominerade Ă€r …

I veckan har Augustprisjuryerna presenterat sina val och arton nominerade fördelat pÄ tre klasse. Och Svenska Deckarakademin listade fyra deckardebutanter.


đŸ§© Korsord. Du har vĂ€l inte missat att vi har bĂ„de korsord och orduko pĂ„ sajten numera? In och lös Litteraturkrysset nu.


Hur har bokförsÀljningen i de olika kanalerna utvecklats under de senaste Ären? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

ANALYSBREVET. Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet.

I veckan kom rapporten med försÀljningsstatistiken för tredje kvartalet 2022. Vi gjorde en djupdykning i de siffrorna för att hitta mönster och vad som ligger framför oss. LÀs Analys av statistiken över bokförsÀljningen jan-sept 2022.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pĂ„ Bokus: Köp boken Skymning som inbunden bok, e-bok eller ljudbok pĂ„ Bokus och tĂ€vla om en elsparkcykel (vĂ€rde 3999 kr). Senast 7 november. Årets alla julkalendrar! Massor med varianter för alla intressen som rĂ€cker hela vĂ€gen fram till jul.

Just nu pĂ„ Adlibris: LĂ€slov – 2 för 99 kr. HĂ€r hittar du populĂ€ra bilderböcker. Erbjudandet 2 barnböcker för 99 kr gĂ€ller böckerna pĂ„ den hĂ€r sidan och t.o.m. 7/11 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker. Fynda billiga pocket! 59 kr! Relationsromaner, gripande kĂ€rlekshistorier och historiska romaner. Passa pĂ„ att handla redan idag! Erbjudandet gĂ€ller t.o.m. 31/10 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker.

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Köp 4 pocket – betala för 3 â€“ Vi bjuder pĂ„ den billigaste!

Just nu pÄ Book Outlet: Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 42 kr.


UPPSNAPPAT

📉 Bokminskning. Svenskarna tĂ€nker minska sina inköp av böcker det kommande kvartalet, enligt Prisjakts Konsumentkompass Q4-2023. Det Ă€r 22 % av de tillfrĂ„gade som svarar att de planerar inköp i kategorin Böcker & media, vilket Ă€r en minskning med 2 % jĂ€mfört med Q3. Vi kan hoppas att de prioriterar böcker framför andra medier? Andelen som tĂ€nker handla i fysisk butik ökar dock. Andra kategorier har dock Ă€nnu större minskningar, som renoveringar & bygg -9 %. Black Friday vĂ€ntas tappa i betydelse detta Ă„r.

🌍 Franska i Afrika. YouScribe mĂ„ ha ett engelskt namn men profilerar sig som ett fransksprĂ„kigt digitalt bibliotek som fokuserar pĂ„ Afrika. Under mĂ„nga Ă„r kĂ€mpade grundaren med att övertyga franska förlag att streaming var framtiden men det var inte förrĂ€n han bytte spĂ„r som förlagen vĂ„gade. Idag har YouScribe 1 mijon abonnenter i 11 afrikanska lĂ€nder, skriver Publishing Perspectives. TjĂ€nsten erbjuder eböcker, ljudböcker, tecknade serier och tidningar för 9,99 euro i mĂ„naden.

🍎 Bad Apple. NĂ€r Spotify ger sig in pĂ„ ljudböcker och vĂ€ljer styckförsĂ€ljning upptĂ€cker de samma sak som Amazon och mĂ„nga andra gjort före dem: lika mycket som de Ă€lskar Apple för iPhone och app-store, lika mycket hatar de Apple för dess girighet. Apple vill nĂ€mligen har 30 procent pĂ„ all försĂ€ljning som görs via en app – nĂ„got som gör att Spotify (och andra som sĂ€ljer böcker styckvis) mĂ„ste höja priset med 43 procent (ja, du lĂ€ste rĂ€tt) för att inte tappa marginal. Eller flytta köpet till sin egen sajt. Men dĂ„ förbjuder Apple dem att lĂ€nka dit. Det hĂ€r var egentligen ingen överraskning, Spotify har samma problem med sina abonnemang men det Ă€r lite jobbigare för kunderna att gĂ„ ur appen varje gĂ„ng de ska köpa en bok. Audible har löst det genom att arbeta med krediter – som abonnemang.

đŸ„łÂ MillenniumslĂ€pp. Ett av de bokslĂ€pp som förlaget hoppas ska aspirera pĂ„ â€Ă„rets slĂ€pp” Ă€r givetvis Havsörnens skrik av Karin Smirnoff – den sjunde delen i Millennium-serien (vars ursprungstrilogi skrevs av Stieg Larsson och sedan följdes med en trilogi av David Lagercrantz och sĂ„lts i över 100 miljoner exemplar). Fredagen den 4 november klockan 00.00 Àr det officiella slĂ€ppdatumet och fĂ€rdigpackade pallar med skyltmaterial Ă€r pĂ„ vĂ€g ut i butik. Författaren Ă€r inplanerad i tv-soffor och intervjuer med stora tidningar. GĂ„r det att Ă„terskapa hypen frĂ„n Millennium 4 och 5 med midnattsöppna butiker – och kommer boken att motsvara förvĂ€ntningarna?

🏆 Utöka August. Augustpriset borde utökas med tvĂ„ kategorier/klasser, menar Daniel Åberg i VK. Som det Ă€r nu stĂ€lls diktsamlingar mot romaner i den skönlitterĂ€ra klassen medan bilderböcker ska bedömas i konkurrens med ungdomsromaner i barn- och ungdomsklassen. Inför tvĂ„ nya klasser för bilderböcker respektive poesi för att ge utrymme för fler pristagare och nominerade, föreslĂ„r Åberg.

đŸ•”ïžâ€â™€ïž Deckarfestival. Svenska Deckarfestivalen Ă€ger rum 9 – 12 november 2022 i Sundsvall med hela 34 författare frĂ„n Sverige och utlandet pĂ„ plats. Svenska Deckarfestivalen klarade sig genom tvĂ„ pandemiĂ„r genom att direktsĂ€nda intervjuer och seminarier i sociala medier och ett begrĂ€nsad fysiskt erbjudande. I Ă„r Ă€r festivalen tillbaka i den stora lokalen Aveny pĂ„ Quality Hotel, helt utan restriktioner.

📉 FörsĂ€ljningstapp. BokförsĂ€ljningen minskade under det de första nio mĂ„naderna 2022 jĂ€mfört med samma period förra Ă„ret, enligt en ny rapport frĂ„n FörlĂ€ggareföreningen och Bokhandlareföreningen. Som tidigare Ă€r det digitala böcker via prenumerationstjĂ€nsterna som vĂ€xer och den tryckta boken minskar. Totalt sĂ„ldes böcker för 3,48 miljarder kronor januari-september (- 1,7 %). JĂ€mfört med för fem Ă„r sedan Ă€r det dock fortfarande en ökning med 15 %.

🎧 Augustljud. Idag presenterades de nominerade till Augustpriset 2022 och Daniel Åberg har som vanligt gĂ„tt igenom hur det stĂ„r till med ljudboksutgĂ„vorna. Idag finns 5 av 18 titlar utgivna som ljudböcker. ”Det rör sig om tvĂ„ i den skönlitterĂ€ra klassen genom Ia Genberg och Lina Wolff, tvĂ„ i fackboksklassen genom Hans-Gunnar Axberger och Andreas Cervenka samt en i barn- och ungdomsklassen genom Nora Khalil. Det Ă€r tvĂ„ bĂ€ttre Ă€n katastrofen i fjol (dĂ„ bara tre av de nominerade fanns i ljudboksform), men lĂ„ngtifrĂ„n toppĂ„ret 2020 dĂ„ hela Ă„tta (!) titlar Ă„terfanns som ljudbok”, skriver Daniel pĂ„ sin blogg

đŸŽȘ Frankfurtsiffror. BokmĂ€ssan i Frankfurt förra veckan har summerat besökssiffrorna som var bĂ€ttre Ă€n 2021 (inom parentes) men fortfarande lĂ€gre Ă€n före pandemin. 93 000 (36 000) fackbesökare frĂ„n över 100 lĂ€nder samt allmĂ€nheten 87 000 (37 500) besökare, rapporterar flera medier. Totaltsiffran 180 000 besökare kan jĂ€mföras med 2019 Ă„rs rekordsiffra 302 267 personer.

🎧 Storyteltopp. Mest lyssnat (och lĂ€st) förra veckan (vecka 42, 17-23 oktober) pĂ„ Storytel var Ă„terigen Viveca Stens Botgöraren (upplĂ€st av Gunilla Leining). Ny tvĂ„a Ă€r Spindeln av Lars Kepler (Jonas Malmsjö) och Camilla LĂ€ckbergs Gökungen (Katarina Ewerlöf) petas dĂ€rmed ned till en tredjeplats. Resten av listan:
4. 100 procent, Anders Roslund, upplĂ€st av Thomas Hanzon, Albert Bonniers förlag
5. Som jag Ă€r, Loui Sand & Marie-Anne Knutas, upplĂ€st av Loui Sand, Storytel Original
6. Bortbytaren, Anders De La Motte, upplĂ€st av Gunilla Leining, Bokförlaget Forum
7. Ă–gonblicket, Anne-Lise Boge, upplĂ€st av Maria Lyckow, Bonnier Audio
8. Vargtimmen, Bente Pedersen, upplĂ€st av Kajsa Linderholm, Storyside
9. Vakthundarna, Olle Lönnaeus, upplĂ€st av Jonas Malmsjö, Bokfabriken
10. Nattrov, Jeanette Bergenstav, upplĂ€st av Sofia Berntson, Norstedts

Debutanter. Du missar vÀl inte alla nya debutantportrÀtt? Och Àr du författare som nyligen debuterat eller ska göra det sÄ se till att skicka in. Vi har inte ens krav pÄ att du mÄste köpa en annons för att bli publicerad. HÀr Àr nÄgra aktuella:

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Linn Ullmanns sin omöjliga roman. Romanen Flicka, 1983 bygger pĂ„ författaren Linn Ullmanns minnen av att som tonĂ„ring bli utnyttjad av en mycket Ă€ldre fotograf. Det Ă€r romanen som hon alltid har velat skriva men som varit helt omöjlig att fĂ„ ur sig – fram till nu.

Ny digital studieplattform. Studenlitteratur lanserar den nya digitala studieplattformen Studora och hoppas samla branschens aktörer för att erbjuda studenterna en helhetslösning. Inledningsvis erbjuds 200 e-böcker och sex specifika kurser.

Sagostundens vĂ€ktare. Malmö stadsbibliotek har anlitat vĂ€ktare som en extra sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rd inför den Ă„terkommande sagostunden ”Drag story hour”, med dragshowartister, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Ny bok av Salman Rushdie. Författaren Salman Rushdies nya bok Segerstaden kommer pÄ svenska i april nÀsta Är.

Hennes kungliga höglĂ€sning. Fem kĂ€nda förĂ€ldrar lĂ€ser högt ur sina favoritböcker i Sveriges Radios lĂ€slovsspecial. Bland dem finns prinsessan Sofia, som lĂ€ser Viktors nya tröja av Camilla Gunnarsson.

Bokusgruppen Q3-2022: Ökade kostnader och minskad försĂ€ljning. Kostnaderna ökar och försĂ€ljningen sjunker nĂ„got. Det framgĂ„r av Bokusgruppens kvartalsrapport för jul-sep 2022.

Prins Harrys memoarer. Prins Harrys sjĂ€lvbiografi har fĂ„tt en titel och ett omslag, skriver Expressen. Titeln Spare syftar pĂ„ det engelska uttrycket ”heir and spare”, vilket betyder att i en kungafamilj bör finnas bĂ„de en tronarvinge och en ”reserv”. PĂ„ svenska kommer den att heta Den andre.

Totala topplistor Q3-2022. Den mest lönsamma boken under tredje kvartalet 2022? Gökungen av Camilla LĂ€ckberg sĂ„lde mest i kronor, alla format sammanrĂ€knade. HĂ€r Ă€r topplistorna pĂ„ böckerna som drog in mest pengar under Q3-2022.

KĂ€ndiskatt död. Katten Kerstin har somnat in. Den tioĂ„riga Devon Rex-katten tillhörde familjen Strömstedt och var nyligen föremĂ„l för boken ”Vid regnbĂ„gens slut finns en katt”, med bilder av Lars Lerin.

BokförsĂ€ljningsstatistik Q3. Bokmarknaden Ă€r fortsatt stark trots viss tillbakagĂ„ng frĂ„n rekordĂ„ret 2021. Trenden frĂ„n första halvĂ„ret höll i sig, meden tillvĂ€xt för fysisk bokhandel och strömningstjĂ€nster och en minskande försĂ€ljning för internetbokhandeln. Tryckta böcker minskade mer Ă€n marknaden totalt. 

Rushdie har mist synen pĂ„ ena ögat efter knivattacken mot honom i augusti i Ă„r. Rushdies litterĂ€ra agent Andrew Wylie sĂ€ger till El PaĂ­s att författaren Ă€ven har förlorat rörligheten i ena handen sedan nervtrĂ„darna i armen slets av i attacken.

Palmer tar över i Laholm. Bokhandeln i Laholm byter Àgare. Christoffer Palmer, som driver boklÄdor i HöganÀs och BÄstad, Àr köpare och i samband med expansionen trappar han samtidigt ned pÄ arbetet.

Bok om Lasse Brandeby. NÀr komikern och journalisten Lasse Brandeby gick bort 2011 började hans dotter Anna Brandeby Harström formulera sina tankar om sin pappa.

9 barn- och ungdomsböcker du inte vill missa. Ett riktigt farligt ”rĂ€ventyr”, skolgĂ„rdsdramatik och aktuella skildringar om att leva under ett krig. HĂ€r Ă€r nio barn- och ungdomsböcker som borde ha fĂ„ngat Augustprisjuryns intresse.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …


Textannonser

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Supporters

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu slÀpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den hÀr berÀttelsen innehÄller husdjurslÀngtan, en avliden slÀkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i pÄsen,