Ny rekordstor upplaga av Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall

Svenska Deckarfestivalen äger rum 9 – 12 november 2022 i Sundsvall med hela 34 författare från Sverige och utlandet på plats.

2012 arrangerades den första deckarfestivalen i Sundsvall med sex författare på Stadshusets scen. När den 11:e upplagan öppnar 9 november kan Sveriges äldsta deckarfestival skylta med hela 34 författare, vilket är rekord för festivalen. Främst kommer författarna från olika platser i Sverige men även från Kanada, USA och Storbritannien. Författare från Sundsvall, Ragunda, Ljusdal, Härnösand, Hudiksvall och Nordanstig uppmärksammas också.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Svenska Deckarfestivalen klarade sig genom två pandemiår genom att direktsända intervjuer och seminarier i sociala medier och ett begränsad fysiskt erbjudande. I år är festivalen tillbaka i den stora lokalen Aveny på Quality Hotel, helt utan restriktioner.

Det blir författarsamtal och djupdykningar i spänningslitteraturen, seminarier, prisutdelning och även presentation av en egen deckarfestivalcocktail, Viveca Stens Sandhamn Spritz. Ett för året helt nytt koncept är det också plats till; Cozy Crime på festivalens sista dag, lördag 12 november. Då löser man först en deckargåta i Hotel Knausts skrymslen och vrån, för att sedan avrunda dagen med Afternoon tea medan man lyssnar till (och pratar med) några av Sveriges främsta mysdeckarförfattare, bland dem Sundsvalls egen deckardrottning, Susanne Fellbrink.

– Kanske var det pandemin som sporrade många att skriva sin första roman, för vågen av debutanter är fortfarande stor och många skriver riktigt bra. Några debutanter vi ser fram emot er Ulf Kvensler vars thriller Sarek handlar om fjällvandring i Norra Sverige, Victor Pavic Lundberg som tar avstamp i en flygkrasch på Medborgarplatsen i Stockholm, och Victoria Larm som inspirerades till en historisk deckare av Dante, kvantfysik och mysticism. Deckare famnar allt bredare, säger Svenska Deckarfestivalens projektledare, Birgitta Gillgren.

Synnerligen etablerade är deremot  David Lagercrantz, Malin Persson Giolito, Anders Roslund och Viveca Sten, som alla är aktuella med nya deckare och som kommer till Sundsvall och deckarfestivalen. Nyare storsäljare som Pascal Engman och Karin Smirnoff finns också med, sistnämnda är känd för bland annat Jag for ner till bror (2018) men kommer att prata mest om sin kommande Millennium-bok Havsörnens skrik, som utspelar sig i Norrbotten.

Ett annat resultat av pandemin var experiment med internetsändningar och videolänkar. Det var en positiv utveckling för Svenska Deckarfestivalen, som i år kan bjuda på internationella toppnamn som Louise Penny (Kanada), Peter May (Skottland) och Diana Gabaldon (USA) som intervjuas på länk. Dock blir det inga direktsändingar på nätet från själva festivalen i år. Vill man uppleva atmosfären och träffa författarna är det Quality Hotel på Esplanaden i Sundsvall som gäller.

Svenska Deckarfestivalen har också ett program för barn och ungdom, bland annat novelltävlingen Lilla Sherlockpriset som även den har satt nytt rekord i antal deltagare, 102 ungdomar från Medelpads högstadieskolor har skickat in skumma och spännande noveller. Yngre barn får författarbesök ute i skolorna. Kulturmagasinet har frågeslingor och Kreativa klubben med deckarinspiration.

Biljetterna säljs nu och kan köpas antingen i Vängåvans bokhandel i Sundsvall eller på tickster.se

Mer om programmets tider och detaljer finns på hemsidan www.svenskadeckarfestivalen.se

Årets 34 medverkande författare:

Diana Gabaldon, Peter May, Louise Penny, Hans Anderson, Katarina Bivald, Anna Breitholtz Monsén, Susan Casserfelt, Lisa Bjerre, Kent Klint Engman, Pascal Engman, Johannes Selåker, Susanne Fellbrink, Olle Håkansson, Ulf Kvensler, David Lagercrantz, Lotta Luxenburg, Olle Lönnaeus, Erik Nilshammar, Veronica Palm, Victor Pavic Lundberg, Malin Persson Giolito, Britt Peruzzi, Anders Roslund, Kicki Sehlstedt, Annika Sjögren, Gustaf Skördeman, Karin Smirnoff, Viveca Sten, Erik Axl Sund, Malin Thunberg Schunke, Gabriella Ullberg Westin, Kerstin Bergman, Hans-Olov Öberg

Läs mer om festivalen

Svenska Deckarfestivalen äger rum 9 – 12 november 2022.

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall arrangeras av en ideell förening i samarbete med förlag, författare, institutioner, studieforbund och Sundsvalls kommun.

www.svenskadeckarfestivalen.se
Programmet i detalj
www.facebook.com/svenskadeckarfestivalen
www.bit.ly/svdf22 (biljettlänk)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.