Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall firar 10 år

Ann-Helén Laestadius (foto: Elisabeth Ohlson), Tove Alsterdal (foto: Annika Marklund) och Dick Harrison (foto: Hans Jonsson) är tre av de 31 författare som gästar Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Den 10–13 november 2021 arrangeras för tionde gången Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall och man slår samtidigt rekord med 31 författare.

År 2021 är Svenska Deckarfestivalen, Sveriges äldsta deckarfestival, tillbaka i fysisk form efter att ha kört en digital variant förra året med direktsända intervjuer och seminarier i sociala medier. Den 10–13 november blir det scensamtal och djupdykningar i spänningslitteraturen i Sundsvall.

Hela 31 författare medverkar under de fyra dagarna, vilket är rekord för festivalen. Historiska deckare, dystopier, att bryta genrebarriärer och varför Norrland är det hetaste inom deckare just nu är några av festivalens rubriker. Bland annat kommer en av Sveriges mest kända historiker, Dick Harrison, att prata om gränserna mellan verklighet och fiktion i ett kriminallitterärt sammanhang.

Nyss nominerades Åsa Larsson och Anne Mette Hancock till Svenska Deckarakademins priser Årets deckare och Årets översatta deckare, och båda kommer till Svenska Deckarfestivalen. Det gör också Sara Strömberg som debutantnominerades av akademin för Sly, och Ann-Helén Laestadius vars deckardebut Stöld i höstas utsågs till Årets bok av medlemmarna i Bonniers bokklubbar. 

– Det är ett bevis på att vi väljer rätt när vi bokar författare. Vi går efter samma magkänsla när vi bokar debutanter, lokala författare och deckarlegender som till exempel Arne Dahl och Tove Alsterdal, säger bokningsansvarig Lennart Bergström, som var den som ordnade den första deckarkvällen i Sundsvall 2012, det som senare blev Svenska Deckarfestivalen.

Flera internationella storheter kommer att medverka på videolänk: David Baldacci, Andrew Child (som tar över efter storebror Lee Child), Robert Harris och Alexander McCall Smith.

Har du koll på höstens alla litterära evenemang? Kolla in vår aktuella evenemangsguide.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL