9 barn- och ungdomsböcker du inte vill missa – kandidater till Augustpriset?

"Räventyr" är en av årets barnböcker som du inte får missa. Pressbild: Joanna Hellgren.

Ett riktigt farligt ”räventyr”, skolgårdsdramatik och aktuella skildringar om att leva under ett krig. Här är nio barn- och ungdomsböcker som borde ha fångat Augustprisjuryns intresse inför årets nomineringar på måndag.

TT har tittat på senaste årets utgivning av barn- och ungdomsböcker

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Såret av Emma Adbåge

Hon har redan tilldelats Augustpriset – och en rad andra priser för sina tidigare böcker. Nu är Emma Adbåge tillbaka i skolgårdens vardagsdramatik. Med egen ton och humor berättar hon hur det känns att få ett sår som blöder. Plötsligt vill alla komma och titta, trösta och bära i kungastol – och det hela blir en överraskande ny erfarenhet av att få en stund i strålkastarljuset.

Pojken, pappan och björnen av Per Gustavsson

En pojke mister sin pappa i denna gåtfulla och sagobetonade berättelse. Bilderna är mer tillbakahållna och avskalade än vad de brukar vara i Gustavssons böcker – och varje sida är sparsmakat stämningsladdad. Oväntad tröst dyker också upp i form av en haj och en skygg björn.

Hur vet man att en hund av Naima Chahboun och Joanna Hellgren

”Hur vet man att en hund är en hund” – det var en fråga som ställdes av författarens då treårige son och som blev utgångspunkten för den här underfundiga boken. Chahboun tog redan i sin barnboksdebut upp existentiella frågor för de minsta. Här handlar det om språkets godtycklighet – för en hund ”skulle lika gärna kunna heta Bjäfs. Eller Grums. Eller Baobab”. Väcker roliga och tankeväckande filosofiska frågor.

Räventyr av Malte Persson och Kristin Lidström

Ett riktigt farligt ”räventyr” bjuder den här boken på – ett lekfullt, rytmiskt rimmande om rävens liv. Med egensinnig berättarglädje och språklust kastas vi in i en vild värld, som står i kontrast mot den inramade vardagen i staden och villaförorterna. Även de suggestiva bilderna fångar rävens väsen och frihetslängtan. De drar in läsarna i både skogs- och fjällmiljöer som andas magisk nordisk saga.

Kitoko av Kayo Mpoyi och Linn Grenbäck

”Hoppet hittar vi alltid”, säger Kitokos pappa – fast hennes mamma har rest i väg och aldrig kommit tillbaka. Men plötsligt orkar han ingenting längre, inte gå till affären och inte ens gå upp ur sängen. Då vet Kitoko vad hon ska göra, hon beger sig till sin egen fantasivärld, en förmåga som hon sedan delar med sig av till sin pappa. Hoppfullt om fantasin och kärlekens kraft.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Manda och Malin cyklar runt i ett litet svenskt samhälle på jakt efter ett äventyr, eller bara något som bryter av mot den vardagliga tristessen. Ellen Strömberg skildrar med tonträff både ledan i att vara tonåring – och de uppblossande starka känslorna. Subtilt berättar hon om vänskap, utanförskap och den kärlek som, kanske bara för en kort stund, får det att kännas som att livet börjar.

Veras krig av Katarina Kuick

Vera bor i Leningrad, som 1941 är omringat av tyska armén. Till en början är det spännande när kriget kommer – hon känner sig viktig när hon får hjälpa till att köpa mat och ställa i ordning förrådet. Men snart kallas hennes pappa in och rädslan växer, för att han inte ska komma tillbaka, för bomberna som börjar falla och för att maten ska ta slut. Det har skrivits mycket om andra världskriget men den här boken leder tankarna till den aktuella politiska situationen i Europa. Något att läsa när barnen undrar om kriget.

Blodspakten av Johan Rundberg

Första delen i denna serie tilldelades Augustpriset för årets bästa barnbok 2021 och tillsammans med del två ”Tjuvdrottningen” fick den Crimetime Award för årets bästa barndeckare. Nu är del fyra här, med en spännande jakt på Mikas ursprung. Böckerna – som nu också ska filmatiseras – är medryckande läsning i stämningsfulla miljöer.

Yani av Nora Khalil

Ständigt övervakade av polisen försöker Rayan, Caspian och Amir ha en vardag, bortom den verklighet som gör unga pojkar till offer för dödsskjutningar. Men vännernas liv förändras bryskt när Amir får besked om att han ska utvisas till Irak. Ungdomarna försöker protestera, de har namninsamlingar i Alby och skriver brev till Migrationsverket. Men samhället lyssnar inte. Den blott 25-åriga Nora Khalil ger röst åt dessa ungdomar och tar deras liv på allvar.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Andra bra böcker

Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter.

Den Augustprisnominerade och egensinniga Humlan är tillbaka.

Familjen Knyckertz och damen med fjäderboan av Anders Sparring och Per Gustavsson.

En humoristisk deckare som utsågs till Årets barndeckare 2022.

Vulkanens barn av Elin Nilsson

Äventyrsberättelse med flickors vänskap i centrum.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.