Yani

Yani
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor150
Vikt388 gr
Utgiven2022-08-08
SABuHc
ISBN 9789127176607

Nominerad till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022

Debutroman som med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet.

En utvecklingsroman om Rayan, i brytningstiden mellan högstadiet och gymnasiet, en kollektivroman om ungdomar i Botkyrka, deras livsvillkor och framtidsdrömmar. En stor berättelse som bjuder på såväl skratt som tårar och som stannar kvar i läsaren länge.

Till den här boken finns en gratis lärarhandledning.

"Yani" nominerades till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022, belönades med Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsroman 2022 och nominerades till debutantpriset Slangbellan som delas ut av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund.

Sagt om boken:

"...få har lyckats levandegöra ungdomars liv i orten som Nora Khalil "

Shora Esmailian, Helsingborgs Dagblad

"Nora Khalil underskattar inte ungdomen, hon vågar ge utrymme till berättelserna som bränner. Hon tror på sin läsares förmåga att hantera det svårsmälta, och i bästa fall hitta en tröst och redskap för motstånd och överlevnad"

Nioosha Shams, Aftonbladet

"Egensinnig debut där förortsspråket sprakar uttrycksfullt"

Dagens Nyheter

"Jag kommer att minnas Nora Khalils debutroman för att jag hör killarnas röster i huvudet långt efter att boken är slut"

Vi läser

Nora Khalil är född 1997 och arbetar som lärare. Hon har varit finalist i Ortens bästa poet och har även tilldelats Tensta Konsthalls textpris.