Salman Rushdie har mist synen på ena ögat efter attacken

Salman Rushdie. Arkivbild: Evan Agostini/AP/TT.

Salman Rushdie har mist synen på ena ögat efter knivattacken mot honom i augusti i år. Rushdies litterära agent Andrew Wylie säger till El País att författaren även har förlorat rörligheten i ena handen sedan nervtrådarna i armen slets av i attacken.

– Han fick tre allvarliga hugg i nacken, och ytterligare femton i bröstet och överkroppen. Så det var en brutal attack, säger Wylie.

Wylie vill dock inte svara på frågan om huruvida Rushdie fortfarande befinner sig på sjukhus:

– Jag kan inte ge någon information kring var han befinner sig. Han kommer att överleva, det är det enda viktiga.

Det var under ett framträdande i Chautauqua i delstaten New York som Salman Rushdie plötsligt attackerades på scenen av en man i publiken. Mannen greps av polis och är nu åtalad, men brottsutredningen i fallet involverar så mycket material att åklagaren i början av september begärde mer tid.

Den åtalade har tidigare i en intervju från fängelset med The New York Post sagt att han ogillade Rushdie och ”var förvånad över att författaren överlevde”.

Rushdie har under mer än 30 år levt under dödshot sedan landets dåvarande andlige ledare, ayatollah Khomeini, 1989 utfärdade en fatwa mot honom efter publiceringen av romanen Satansverserna (som för två veckor sedan släpptes i nyutgåva av Albert Bonniers förlag). I nio år tvingades Rushdie leva under ständigt beskydd.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.