Christoffer Palmer tar över bokhandeln i Laholm – men ska det lugnare

Christoffer Palmer, ägare och eldsjäl i Höganäs Bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

Bokhandeln i Laholm byter ägare. Christoffer Palmer, som driver boklådor i Höganäs och Båstad, är köpare och i samband med expansionen trappar han samtidigt ned på arbetet.

Den 1 november tar Christoffer Palmer över bokhandeln i Laholm från Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist som drivit den sedan 2008. Överlåtelsen har gått fort.

– I augusti ringde Stefan till mig och frågade ”vill du köpa min bokhandel?”

Beslutet var enkelt, även om Christoffer Palmer inte svarade ja alldeles på en gång.

– Men det kändes rätt i magen direkt. Det är en av Sveriges finaste boklådor, den är vacker och vackert belägen i Laholm. Dessutom är vi lite samma andas barn. Böckerna står i centrum och vi har mycket författarkvällar och event. Och Lena Göransson som jag tog över Bjäre bokhandel från har ju också drivit bokhandeln i Laholm.

Även om företaget nu expanderar är tanken att Christoffer Palmer ska ta det lugnare, inte minst för hälsans skull. Målet är en arbetsvecka på 40 till 45 timmar, med tid att koppla av.

– Jag kommer att ändra min roll lite och skriva ut mig ur butiksschemat. Tanken är att jag ska arbeta hemifrån två dagar i veckan och en halv eller hel dag per butik varje vecka. Jag älskar att vara i butikerna, men nu blir det inte lika bundet.

Personalen i Laholm arbetar kvar men en ersättare för Diana Lavesson ska rekryteras.

– Det måste vara en lika bokpassionerad, boktokig person som Diana.

Genom övertaget ger sig Christoffer in i ett nytt landskap, men några andra planer på att erövra Hallands bokmarknad har han inte.

– Det är trevligt att bryta mark i ett nytt landskap, även om Laholm tillhör Skånekretsen i Svenska Bokhandlareföreningen. Men när jag öppnade outlet i Älmhult och drev sommarbokhandel på Gotland lärde jag mig att inte ha butiker mer än en timmes bilväg från Höganäs.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,