Höganäs Summer Book Festival är tillbaka – i år med bokhelg och litterär bar

Maria Maunsbach inleder Höganäs Summer Book Festivals bokhelg i ett samtal med Kalle Lind. Bild: Julia Lindemalm

Om ett par veckor är det dags för Höganäs Summer Book Festival 2022 som startar med en bokhelg och fortsätter med författarevent under hösten. Lite mer nedtonat än premiärfestivalen förra året, men inte mindre festligt för det.

I år blir det vad arrangörerna kallar litterär bar, fördelat på en bokhelg i augusti, två event i september och ett eller två senare i höst. Närmast väntar bokhelgen den 19 och 20 augusti med författarsamtal.

– Vi har fått spännande namn och vi är speciellt nöjda med kombinationerna, jag ser själv fram emot det mycket, säger Christoffer Palmer, programansvarig för festivalen.

Events och happenings utspridda på olika lokaler, det var egentligen som det ursprungligen var tänkt. Förra årets mer storslagna festival återkommer nästa år, det är en biennal. Men festivalkänslan, den där som Christoffer Palmer blev så inspirerad av på affischer för Edinburgh Book Festival för många år sedan, den ska infinna sig även i år.

– Det ska vara en uppsluppen stämning runt eventen. Man kan känna sig upplyft även efter ett allvarligt samtal.

Bokhelgen inleds med Maria Maunsbach som på Höganäs museum och konsthall samtalar med Kalle Lind om sin nya roman Lucky Lada.

– Jag tror att det kan bli en himla underhållande stund. De har båda inspirerats av Fritiof Nilsson Piraten och är två stora personligheter.

Till museet kommer också Claes Britton, aktuell med sin biografi om museimannen Pontus Hultén. Han samtalar med Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm och som nästa år nästa år blir ny chef för Höganäs museum och konsthall.

Dagen därpå flyttar baren till Tivolihuset. Dit kommer Suzanne Brøgger, som egentligen dragit sig tillbaka sedan några år, för att prata med Ulf Peter Hallberg. Författaren Lena Andersson, aktuell med boken Koryféerna. En konspirationsroman, medverkar i ett samtal med Karsten Thurfjell, kulturjournalist på Sveriges radio.

Evenemangen fortsätter under hösten. Den 6 september kommer Fredrik Strage till Garage bar för att prata om sin översättning av Lana del Reys diktsamling Violet baklängesböjd över gräset och den 28 september kommer Lisa Nilsson till en såväl litterär som musikalisk bar i Salthallarna.

– Vi vill gärna vara lite otippade. Ingemar Fasth hade bokprat med Lisa Nilsson i Stockholm och vi är väldigt glada över att de nu kommer till Höganäs. Hon har med sig sin gitarrist Mattias Torell, så det blir både prat om böcker och musik.

Ett eller två event till senare i höst är under planering.

Nästa år återkommer festivalen i sin mer storslagna form, och inför det har styrelsen för föreningen bakom festivalen förstärkts med Anna Tillgren och Ingemar Fasth.

– De har båda jättestora kontaktnät i författarvärlden, så vi har högtflygande planer och ambitionen att höja på många ögonbryn. Det ska inte vara förutsägbart.

Mer information och program finns på föreningens sida hsbookfest.se.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL