Maria Maunsbach inleder Höganäs Summer Book Festivals bokhelg i ett samtal med Kalle Lind. Bild: Julia Lindemalm

Höganäs Summer Book Festival är tillbaka – i år med bokhelg och litterär bar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Om ett par veckor är det dags för Höganäs Summer Book Festival 2022 som startar med en bokhelg och fortsätter med författarevent under hösten. Lite mer nedtonat än premiärfestivalen förra året, men inte mindre festligt för det.

I år blir det vad arrangörerna kallar litterär bar, fördelat på en bokhelg i augusti, två event i september och ett eller två senare i höst. Närmast väntar bokhelgen den 19 och 20 augusti med författarsamtal.


ANNONS


– Vi har fått spännande namn och vi är speciellt nöjda med kombinationerna, jag ser själv fram emot det mycket, säger Christoffer Palmer, programansvarig för festivalen.

Events och happenings utspridda på olika lokaler, det var egentligen som det ursprungligen var tänkt. Förra årets mer storslagna festival återkommer nästa år, det är en biennal. Men festivalkänslan, den där som Christoffer Palmer blev så inspirerad av på affischer för Edinburgh Book Festival för många år sedan, den ska infinna sig även i år.

– Det ska vara en uppsluppen stämning runt eventen. Man kan känna sig upplyft även efter ett allvarligt samtal.

Bokhelgen inleds med Maria Maunsbach som på Höganäs museum och konsthall samtalar med Kalle Lind om sin nya roman Lucky Lada.

ANNONS

– Jag tror att det kan bli en himla underhållande stund. De har båda inspirerats av Fritiof Nilsson Piraten och är två stora personligheter.

Till museet kommer också Claes Britton, aktuell med sin biografi om museimannen Pontus Hultén. Han samtalar med Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm och som nästa år nästa år blir ny chef för Höganäs museum och konsthall.

Dagen därpå flyttar baren till Tivolihuset. Dit kommer Suzanne Brøgger, som egentligen dragit sig tillbaka sedan några år, för att prata med Ulf Peter Hallberg. Författaren Lena Andersson, aktuell med boken Koryféerna. En konspirationsroman, medverkar i ett samtal med Karsten Thurfjell, kulturjournalist på Sveriges radio.

Evenemangen fortsätter under hösten. Den 6 september kommer Fredrik Strage till Garage bar för att prata om sin översättning av Lana del Reys diktsamling Violet baklängesböjd över gräset och den 28 september kommer Lisa Nilsson till en såväl litterär som musikalisk bar i Salthallarna.

– Vi vill gärna vara lite otippade. Ingemar Fasth hade bokprat med Lisa Nilsson i Stockholm och vi är väldigt glada över att de nu kommer till Höganäs. Hon har med sig sin gitarrist Mattias Torell, så det blir både prat om böcker och musik.

Ett eller två event till senare i höst är under planering.

Nästa år återkommer festivalen i sin mer storslagna form, och inför det har styrelsen för föreningen bakom festivalen förstärkts med Anna Tillgren och Ingemar Fasth.


ANNONS


– De har båda jättestora kontaktnät i författarvärlden, så vi har högtflygande planer och ambitionen att höja på många ögonbryn. Det ska inte vara förutsägbart.

Mer information och program finns på föreningens sida hsbookfest.se.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …