Fullsatt och festligt i Höganäs Bokhandel. Bokhandlaren (och förläggaren) Christoffer Palmer till vänster och författaren Lennart Rasmusson berättar om hur boken kom till. Foto: Conny Palmkvist.

Christoffer Palmer får Reinhold Hedenblads stipendium 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I samband med Ugglans årsmöte delade Ugglangrundaren (och under 25 år ordförande) Reinhold Hedenblad ut sitt stipendium till Christoffer Palmer.

Reinhold Hedenblad lämnade ordförandeposten i kedjan Ugglans styrelse 2019. Som avskedsgåva fick Reinhold Hedenblad ett stipendium uppkallat efter sig. Det ska delas ut under fem år med 10 000 kronor per år.


ANNONS


I samband med årsmötet delade Reinhold ut 2022 års stipendium till Christoffer Palmer. Hans motivering till valet:

Stipendiet går till en Uggla med verkligt stort engagemang för boken och bokhandeln.
Christoffer Palmer har valt böckerna och bokhandeln som sin livsuppgift, kanske ger hans namn en hint till valet. (person i engelsk barnbok)
Samtidigt är han en bokentreprenör, något som är viktigare och viktigare.
Christoffer ägnar sig åt mycket inom bokvärlden. Driver tre boklådor Höganäs Bokhandel sedan 2005 och sedan 2017 Bjäre Bokhandel och Höganäs Bokoutlet.
Grundare av Höganäs Summer Book Festival och förlägger böcker med lokal anknytning på eget förlag.
Han är också en tydlig bokprofil, inte bara på den egna orten, utan i hela Skåne där han är ordförande i Svenska Bokhandlareföreningens Skånekrets, samt sitter i Svenska Bokhandlareföreningens styrelse.
Glädjande för mig är att i den gamla fina skylten utanför Bjäre bokhandel finns en Uggla.
Skulle stipendiet bli en liten grundplåt till en Cortijo i närheten av Sevilla, är vi nog många som skulle vilja komma förbi Det  har Christoffer i en podd sagt att han kanske skulle vilja göra det någon gång.

Om Reinhold Hedenblads stipendium

Stpendiet ska delas ut till den Ugglanmedlem som visat prov på att utveckla företagets lönsamhet och överlevnadsförmåga. Reinhold utser stipendiaten i samråd med Ugglans styrelse och man kommer att leta efter bokhandlare som arbetar innovativt med idéer och lösningar som stimulerar god lönsamhet över tid, initiativ som utvecklar den lokala bokhandelsverksamheten och arbetar för att sprida det goda ordet och uppmuntra till ökat läsande.

Första året fick Lena Skärdin Mälaröarnas Bokhandel priset.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …