fbpx

Apple blockerar även Bokus och Adlibris från försäljning i iOS-appar

Adlibris Letto-app på iPhone funkar bra att läsa i, däremot kan man inte köpa eböcker i appen på grund av Apples krav. Foto: Fotolia, montage: Boktugg

Inte heller de svenska nätbokhandlarna Bokus och Adlibris kan i sina iOS-appar erbjuda direktköp av eböcker eller MP3-böcker på grund av Apples krav. Med Android kan dock Bokuskunder handla i Dito-appen.

Vi skrev i en separat artikel om Amazons problem med Apple i USA där mobiltelefonjätten kräver 30 procent provision på allt som säljs i appar på iOS-plattformen. Amazon tycker det vore orimligt eftersom det skulle sänka ersättningen till förlag och författare – alternativt höja priset på eböcker just för Appleanvändare.

Men hur ser det ut i Sverige? En snabb kontroll av apparna på Apples Appstore och Google Play ger svar.

ANNONS

Den som laddar ner Adlibris Letto-appen kan läsa eböcker och lyssna på ljudböcker. Men köpet måste genomföras på sajten, oavsett om du har en iPhone/iPad eller en Androidtelefon/platta.

– Det beror helt enkelt på att vi tyvärr inte kunnat prioritera utveckling av vår Androidapp. Men det ligger i planen för 2018, säger Johan Kleberg, vd för Adlibris.

För den som väljer Bokus Dito är läget fortfarande hopplöst som Appleanvändare, det är omvägen via webbläsaren som gäller för köp av digitala böcker. Men i Bokus Androidversion erbjuds stöd för köp.

Däremot går det snabbt att konstatera att de svenska nätbokhandlarnas appar inte har fått speciellt mycket kärlek. Bokus Dito har 2,0 i snittbetyg (skala 1–5) hos Google Play och 1,5 i betyg på Appstore. Adlibris Letto når upp till 2,0 på Appstore och 2,1 i betyg på Google Play.

Det här ska jämföras med Amazon Kindle som ligger på 4,1 hos Google och 3,5 hos Apple. Kanske det sistnämnda betyget dras ner lite av det faktum att användarna inte kan handla där…?
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny