fbpx

Apple blockerar köp av eböcker i Amazons Kindle-app

Den som använder Kindle-appen på sin iPhone eller iPad måste ändå logga in på datorn för att köpa eböcker på Amazon. Foto: Fotolia

Du behöver inte äga en Kindle för att läsa och köpa eböcker från Amazon. Men det underlättar att inte använda iPhone-appen eftersom Apple inte tillåter köp. Om de inte får 30 procent av kakan förstås.

Det finns en del svenskar som handlar eböcker på Amazon och som svurit över att det inte går att göra direkt i Kindle-appen på deras iPhone. Varför har inte Amazon löst det problemet?

Svaret är en konflikt om fördelning av intäkter som går många år tillbaka i tiden. Apple har bestämt sig för att de vill ha 30 procent provision på alla köp som görs i appar på deras telefoner.

ANNONS

Det är lätt att förstå Amazon som tycker det är orimligt att köp av eböcker ska belastas med en extra provision som i slutändan drabbar författare och förlag i form av minskad intäkt. Alternativt att böcker skulle vara dyrare om de köps i en iPhone.

Den som har en Androidtelefon har nämligen inte problemet, där går det utmärkt att handla direkt i Kindle-appen. Trots att även Google har en egen shop där de säljer eböcker, precis som Apple.

– Vi skulle gärna erbjuda möjligheten att sälja Kindleböcker direkt genom Kindle för iOS, men vi skulle behöva acceptabla affärsvillkor först, skriver Amazon i ett mejl till Quartz som skrivit om problemet.

Under en period försökte Amazon kringgå och lösa problemet genom att länka till sin egen shop från appen så att kunderna skulle kunna öppna sin webbläsare och genomföra köpet där. Men det satte Apple stopp för.

I villkoren för Appstore stipuleras att apputvecklare inte får, direkt eller indirekt, uppmuntra användare att inte handla i appen.

För den som någon gång försökt publicera eböcker och sälja dessa via Apples iBooks så vet ni att även där försöker Apple upprätthålla sitt monopol så långt det går. Det är nämligen inte tillåtet att länka till någon sida där det säljs böcker inifrån en ebok. Så om din ebok exempelvis innehåller en länk till förlagets hemsida med en lista på författarens andra böcker och förlaget har köpknappar (oavsett om det är en egen shop eller länkar till Adlibris, Bokus och rentav iBooks/iTunes) så kommer Apple att underkänna eboken. Förlaget är då tvunget att radera alla sådana länkar innan den kan säljas.

Däremot har Apple ännu inte slagit ner på abonnemangstjänster. Kunder som är medlemmar på Amazon Prime eller Amazon Kindle Unlimited kan ladda ner böcker direkt i appen även på iPhone.

Adlibris och Bokus har motsvarande problem med sina iOS-appar.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny