🧡 GuldhjĂ€rta – Boktuggs nyhetsbrev #372

Rapportvecka: Nu lĂ„ter vi nĂ€stan som Dagens Industri eller SvD NĂ€ringsliv. Men just denna vecka Ă€r verkligen en rapportvecka i bokbranschen. PĂ„ onsdag slĂ€pps försĂ€ljningsstatistiken (Ă„terförsĂ€ljarsiffrorna) som ska bli verkligt spĂ€nnande dĂ„ det skvallrats om rekordsiffror. Hur utvecklas skĂ€rm vs hörlur vs papper?

PÄ torsdag rapporterar sedan Bokusgruppen sitt fjÀrde kvartal (samt helÄret 2021) och vi fÄr facit pÄ hur julhandeln gÄtt i butik och pÄ nÀtet.

PÄ fredag Àr det dags för Storytel att rapportera, Àven dÀr Q4 och helÄret 2021. Storytelaktien har slaktats pÄ börsen de senaste veckorna. Kommer rapporten att lugna investerare? Eller Àr nedgÄngen enbart ett resultat av blankares spekulation?

I veckan blir det en del analyser med andra ord. Men idag sammanfattar vi förra veckans rubriker samt stÀller frÄgan: Vad kan författare lÀra av vÀrldens bÀsta skridskoÄkare?

PÄ tal om det börjar sportlovet i vissa delar av landet idag. HÀr nere i SkÄne Àr det dock vecka Ätta som gÀller sÄ vi jobbar som vanligt denna vecka.

Ha en hÀrlig vecka!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

💌 Alla hjĂ€rtans dag: Bokhandlarna och alla andra handlare har i helgen försökt fĂ„ oss att köpa nĂ„got till dem vi bryr oss om. Och finns det nĂ„got bĂ€ttre sĂ€tt att göra det Ă€n med en bok? Om du inte vill ge bort en bok sĂ„ ge bort ett boktips till en vĂ€n idag. BerĂ€tta om den senaste bĂ€sta bok du lĂ€st. SjĂ€lv lĂ€ste jag ut Harlan Cobens nya i helgen och bestĂ€mde mig för att skriva en recension (nĂ„got vi gör alldeles för sĂ€llan pĂ„ Boktugg numera).

Och pÄ tal om Alla hjÀrtans dag sÄ har Betareader och A Nice Noise presenterat vinnaren i sin novelltÀvling, som slÀpps som ljudbok lagom till denna dag!

đŸ’„ Aktuella erbjudanden (sponsrade lĂ€nkar)
Bokus: Förboka dina favoriter idag! Den officiella reastarten Ă€r tisdag 22 februari. Böckerna du förbokar skickas frĂ„n vĂ„rt lager i samband med reastart.
Adlibris: Nu Ă€r det bokrea – förboka dina rea-titlar redan idag sĂ„ skickar vi dem den 22 februari
Akademibokhandeln: Nu Ă€r det bokrea och du kan förboka online eller i butik.


DAGENS ETTA

IstÀllet för OS-ringar blir det fem glassbÀgare. Foto: iStock.

Vad kan författare lÀra av Nils van der Poel och hans trÀningsbok?

Även om du Ă€r helt ointresserad av sport i allmĂ€nhet och OS i synnerhet kan du knappast ha missat att vĂ€rldens bĂ€sta skridskoĂ„kare Ă€r svensk. Nils van der Poel vann OS-guld pĂ„ bĂ„de 5 000 och 10 000 meter. Hans trĂ€ningsbok har laddats ner över 200 000 gĂ„nger pĂ„ nĂ„gra dagar.

Men det verkligt spÀnnande ur ett bokbranschperspektiv var att han efter det andra OS-guldet avslöjade sina hemliga trÀningsmetoder i ett 62 sidor lÄngt dokument. Man skulle kunna kalla det för en ebok med titeln How to skate a 10K.

IstÀllet för att likt alla de dÀr Facebook-annonsörerna som vill sÀlja en kurs sÄ lade han upp den gratis. Vem som helst kan ladda ner eboken via en dedikerad hemsida.

HĂ€r hittar du eboken.

Är det nĂ„gon som laddat ner den dĂ„? Med tanke pĂ„ att skridsko inte Ă€r en jĂ€ttestor sport. JodĂ„, över 200 000 mĂ€nniskor redan.

Vilket förlag köper rÀttigheterna till boken?

Han hade kunnat skriva en bok och garanterat fÄtt den utgiven pÄ ett förlag. Kanske kommer det en sÄdan som en vidareutveckling.

SÄ kan en författare lÀra nÄgot av en skridskoÄkare? Nu har van der Poel gjort en del udda val i sin karriÀr. Bland annat tog han en paus pÄ tvÄ Är frÄn skridskotrÀning men i gengÀld Àgnade han sig dÄ Ät ultralöpning sÄ det var inte direkt sÄ att han var otrÀnad nÀr han i början av 2020 började trÀna igen.

Han skriver i sitt manifest att han nÀstan alltid följer ett 5+2 schema. AlltsÄ fem trÀningsdagar och sedan tvÄ vilodagar, oftast pÄ helgen.

Beroende pÄ vilken del av sÀsongen sÄ kan det vara 6 timmar pÄ motionscykel eller mer skridsko. GÄr det att översÀtta till ett kreativt yrke som författare?

Kanske. Jag vÄgar pÄstÄ att fÄ författare, framför allt inte de som drömmer om att bli det, lÀgger ner lika mÄnga timmar pÄ att faktiskt skriva och redigera som van der Poel. Fokuserat.

Även om vi har mycket bĂ€stsĂ€ljarfokus i bokbranschen sĂ„ Ă€r idrotten mer extrem. Vem minns den som kom fyra i 10 000-metersloppet?

”NĂ€r jag gav mig ut för att slĂ„ ett vĂ€rldsrekord, satsade jag pĂ„ att uppnĂ„ vad ingen annan nĂ„gonsin uppnĂ„tt. Jag förstod att jag inte skulle nĂ„ det mĂ„let genom att göra samma sak som andra redan gjort. Jag fjĂ€rmade mig inte, men jag var nĂ„got av en outsider ibland. Eftersom killen pĂ„ prispallen inte Ă€r som alla andra och dĂ€rför av definition en outsider. Mod var nyckeln”, skriver van der Poel pĂ„ ett stĂ€lle i trĂ€ningsboken.

Den hemliga belöningen

Men för en författare som tycker det lĂ„ter tufft att skriva oavbrutet i sju timmar per dag sĂ„ finns det tröst. Även en OS-mĂ€stare behövde kĂ€mpa. I epilogen skriver van der Poel:

”Det tuffaste med det hĂ€r programmet var att ta sig igenom det med ett leende. NĂ€r jag hittade sĂ€tt att njuta var jag ostoppbar. Ibland, för att ta mig igenom fler timmar, var en glass vad som behövdes. Och ibland flera glassar. Den goda nyheten Ă€r att glass var rĂ€tt billigt. SĂ„ trots att andra Ă„kare hade miljoner euro [investerade] i sina karriĂ€rer kunde jag Ă„ka fortare Ă€n dem alla eftersom jag hittat ett sĂ€tt att förbĂ€ttra mina prestationer med glass. För mig handlade utmaningen inte om att lida, utan att hitta sĂ€tt att uthĂ€rda de tuffa perioderna med lĂ€tthet.”

SĂ„ det Ă€r vĂ€l vad vi tar med oss. NĂ€r du skrivit ett par timmar och behöver ett break – ta en glass. Och sedan fortsĂ€tt skriv.



ANNONS



UPPSNAPPAT

💬 GĂ€stblogg. Under en stor del av sin skoltid blev Jan-Erik Ullström mobbad, och utsattheten bidrog till att han utvecklade en stor kreativitet, livlig fantasi och en innerlig vilja att lyckas. IstĂ€llet för att leka med vĂ€nner skapade han sina egna vĂ€rldar precis som han gör idag som författare.

🏆 LjudboksNominering. The Bucket List (som Det sista livet av Peter Mohlin och Peter Nyström heter pĂ„ engelska) Ă€r en av fem finalister i kategorin Best Mystery vid Audie Awards 2022.

📈 ÖkarVinsten. Bonnier Books sammanfattar ett starkt 2021 dĂ„ omsĂ€ttningen ökade till 6,9 miljarder kr frĂ„n 6,1 miljarder 2020. Vinsten ökar kraftigt till 573 (392) Mkr trots fortsatta investeringar i Bookbeat och förluster i bokhandel.

📈 ÖkarVinsten2. Natur & Kulturs förlagsverksamhet gjorde ett rörelseresultat pĂ„ 68 (50) Mkr under 2021 samtidigt som omsĂ€ttningen ökade till 402 (370) Mkr. LĂ€romedelsmarknaden har fortsatt att vĂ€xa under 2021.

🎧 MestLyssnade. OförĂ€ndrat i toppen pĂ„ Storytels lista över de mest lyssnade ljudböckerna (och lĂ€sta eböckerna) förra veckan. Jan Guillou Ă€r etta igen.


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


VILSE I NYHETERNA

Det hÀnder mycket i bokbranschen och ibland hinner vi inte göra en egen eller ens en rewrite pÄ allt. SÄ hÀr Àr nÄgra lÀsvÀrda artiklar hos kollegor.

📕📕 Lookalike. Tycker du att omslagen pĂ„ feelgoodromaner blir alltmer snarlika? Bokhandeln i Eksjö har tagit fasta pĂ„ att omslagen Ă€r sĂ„ lika och skapat en hel hylla med böcker dĂ€r omslagen visar kvinnor i historiska klĂ€der som vĂ€nder sig bort. (Kulturnytt i P1)

📏 BoklĂ€ngd. Hur lĂ„ng ska en bok vara? Det frĂ„gar sig ofta nybörjare. Experterna vet att det inte finns ett enkelt svar. Det finns succĂ©romaner som Ă€r alltifrĂ„n 35 000 ord till 300 000 ord (eller mer). (Countercraft)

❌ BannedBookClub. Medan vuxna politiker försöker förbjuda böcker som stör dem sĂ„ har ungdomar startat Kutztown Banned Book Club dĂ€r de lĂ€ser böcker som konservativa runtom i USA velat förbjuda. (The Guardian)

đŸ˜„ LitteraturKamp. Det Ă€r tufft för litterĂ€ra magasin i USA. Flera universitet har lagt ner sina litteraturtidskrifter, andra förlitar sig helt pĂ„ volontĂ€rer. The Alaska Quarterly Review dĂ€r författare som Celeste Ng publicerat tidiga verk Ă€r en av de nedlĂ€ggningshotade. (CNN)

đŸŽ” VersTrend. Är poesin pĂ„ vĂ€g in i barn- och ungdomsböckerna? I en artikel lyfts flera exempel pĂ„ amerikanska böcker för yngre lĂ€sare dĂ€r versformat och poesi anvĂ€nds i prisbelönta och bĂ€stsĂ€ljande böcker. En anledning kan vara kopplingen till musik dĂ„ lĂ„ttexter ofta rimmar. (Publishers Weekly)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, exempelvis 25 kr/mĂ„nad eller 275 kr/Ă„r.  
Det gÄr Àven att swisha eller betala engÄngsbelopp.


FÖRRA VECKANS RUBRIKER IDAG

Namn: Finalister i Storytel Awards 2022. Vinnarna koras pÄ galan som sÀnds pÄ awards.storytel.com den 31 mars.

HĂ€r Ă€r alla rubriker vi bjöd pĂ„ förra veckan 

Har du redan glömt vad som hÀnde förra veckan? Eller hade du fullt upp och hann inte lÀsa allt. Lugn, hÀr kommer snabbreprisen som de brukar sÀga i Mello.

Viktigaste nyheterna förra veckan? Det beror pÄ vem du frÄgar. Skumma igenom rubrikerna nedan och klicka och lÀs dem som intresserar dig sÄ Àr du ikapp.

RUBRIKER FRÅN INSIDER


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL