Senaste boken av Harlan Coben på svenska, Sluta aldrig fly, som i original har titeln Win efter huvudpersonen. Montage: Boktugg.

Recension: Sluta aldrig fly av Harlan Coben

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Spänningsmästaren Harlan Coben är tillbaka med en ny roman, Sluta aldrig fly. En spinoff till en serie men lika mycket en fristående berättelse som får högsta betyg av Boktuggs chefredaktör.

Innan vi börjar behöver jag friskriva mig lite. Dels är jag inte litteraturkritiker, bara journalist och författare. Dels är jag en stor fan av Harlan Coben. Så var det sagt.


ANNONS


Det är flera veckor sedan jag fick ett recensionsexemplar av Harlan Cobens nya spänningsroman Sluta aldrig fly (Bookmark förlag) skickat till mig. Före jul var det nog till och med och det har hunnit gå en månad sedan boken släpptes i Sverige.

Numera lyssnar jag mer på ljudböcker än läser böcker. Och även om jag gillar Coben som ljudbok också så ville jag läsa den här för att verkligen njuta av alla nyanser.

Här i Sverige är boken förpackad som en fristående roman. Vilket den är, samtidigt som det är en spinoff till Myron Bolitar-serien. Huvudpersonen är nämligen Windsor Horne Lockwood III eller Win, som hans få vänner (däribland Myron) kallar honom.

Den engelska titeln på boken är just Win (med undertiteln If you loose you die), vilket säkerligen skapade huvudbry för översättare och förlag.

ANNONS

Boken då? Om du inte läst Myron Bolitar-serien tidigare så behöver du veta att Win är en superrik man från en lika rik släkt, han är alltså den tredje med samma namn och heter samma sak som både sin far och farfar. Du behöver inte ha läst Bolitar-böckerna, även om det finns en del referenser till dem.

För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arv­tagaren till familjen Lockwoods förmögenhet, i samband med ett rån på familjegodset. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men varken förövarna eller stöldgodset återfanns. 

Tills nu. På en mordplats på Upper West Side upptäcker polisen en väska och en målning som försvann under det brutala rånet många år tidigare. På väskan är initialerna WHLIII ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet.

Precis som i många andra Harlan Coben-romaner är temat hemligheter som hållits nedtystade i åratal. Sedan händer något som sätter igång en kedjereaktion och plötsligt kommer allt upp till ytan.

Och likt tidigare romaner lyckas Coben mästerligt skapa vändningar och överraskningar in i det sista. Så för den som likt mig gillar denna typ av romaner så är det här en given fullpoängare. Kan tänka mig att läsa fler böcker om Win. Men nästa release av Coben är tydligen boken The Match som släpps på engelska i mars, frågan är hur länge vi får vänta på den i Sverige? Den är en uppföljare till Pojken från skogen.

Harlan Coben är ju för övrigt aktuell på Netflix numera med en rad filmatiseringar av hans böcker. Några av dessa har blivit riktigt lyckade, andra är lite svagare. Men boken är ju alltid bäst.

Sluta aldrig fly

Sluta aldrig fly

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-12
  • ISBN: 9789189393110
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.