Recension: Sluta aldrig fly av Harlan Coben

Senaste boken av Harlan Coben på svenska, Sluta aldrig fly, som i original har titeln Win efter huvudpersonen. Montage: Boktugg.

Spänningsmästaren Harlan Coben är tillbaka med en ny roman, Sluta aldrig fly. En spinoff till en serie men lika mycket en fristående berättelse som får högsta betyg av Boktuggs chefredaktör.

Innan vi börjar behöver jag friskriva mig lite. Dels är jag inte litteraturkritiker, bara journalist och författare. Dels är jag en stor fan av Harlan Coben. Så var det sagt.

Det är flera veckor sedan jag fick ett recensionsexemplar av Harlan Cobens nya spänningsroman Sluta aldrig fly (Bookmark förlag) skickat till mig. Före jul var det nog till och med och det har hunnit gå en månad sedan boken släpptes i Sverige.

Numera lyssnar jag mer på ljudböcker än läser böcker. Och även om jag gillar Coben som ljudbok också så ville jag läsa den här för att verkligen njuta av alla nyanser.

Här i Sverige är boken förpackad som en fristående roman. Vilket den är, samtidigt som det är en spinoff till Myron Bolitar-serien. Huvudpersonen är nämligen Windsor Horne Lockwood III eller Win, som hans få vänner (däribland Myron) kallar honom.

Den engelska titeln på boken är just Win (med undertiteln If you loose you die), vilket säkerligen skapade huvudbry för översättare och förlag.

Boken då? Om du inte läst Myron Bolitar-serien tidigare så behöver du veta att Win är en superrik man från en lika rik släkt, han är alltså den tredje med samma namn och heter samma sak som både sin far och farfar. Du behöver inte ha läst Bolitar-böckerna, även om det finns en del referenser till dem.

För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arv­tagaren till familjen Lockwoods förmögenhet, i samband med ett rån på familjegodset. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men varken förövarna eller stöldgodset återfanns. 

Tills nu. På en mordplats på Upper West Side upptäcker polisen en väska och en målning som försvann under det brutala rånet många år tidigare. På väskan är initialerna WHLIII ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet.

Precis som i många andra Harlan Coben-romaner är temat hemligheter som hållits nedtystade i åratal. Sedan händer något som sätter igång en kedjereaktion och plötsligt kommer allt upp till ytan.

Och likt tidigare romaner lyckas Coben mästerligt skapa vändningar och överraskningar in i det sista. Så för den som likt mig gillar denna typ av romaner så är det här en given fullpoängare. Kan tänka mig att läsa fler böcker om Win. Men nästa release av Coben är tydligen boken The Match som släpps på engelska i mars, frågan är hur länge vi får vänta på den i Sverige? Den är en uppföljare till Pojken från skogen.

Harlan Coben är ju för övrigt aktuell på Netflix numera med en rad filmatiseringar av hans böcker. Några av dessa har blivit riktigt lyckade, andra är lite svagare. Men boken är ju alltid bäst.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sluta aldrig fly

Sluta aldrig fly

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-07
  • ISBN: 9789189393110
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.