Nyupptäckt Paddington-berättelse av Michael Bond ges ut som bilderbok till påsk

Björnen Paddington och författaren Michael Bond. Foto: Felicity McCabe (pressbild via Modernista).

En nyupptäckt berättelse om björnen Paddington av Michael Bond ges ut av HarperCollins: Paddington’s Easter Egg Hunt under våren 2022.

Författaren Michael Bond avled 2017 vid 91 års ålder. Under sin långa karriär skrev han en rad barnböcker, förutom Paddington-serien även två andra långa serier: Olga da Polga och Monsieur Pamplemousse.

Intresset för Paddington fick ett uppsving genom de två långfilmer som släpptes 2014 och 2017 där den lilla björnen animerades både med 3D-grafik och dockor.

Före sin död sålde han 2016 alla kommersiella rättigheter kring karaktären Paddington till det franska filmbolaget StudioCanal men behöll bokrättigheterna som sedan licensierades till HarperCollins 2017 i ett sexårigt avtal.

Den nyupptäckta berättelsen Paddington’s Easter Egg Hunt skrevs ursprungligen för ett nyhetsbrev åt en välgörenhet av Bond tillsammans med hans dotter Karen Jankel, skriver The Bookseller. Den kommer nu att ges ut som en påskbilderbok illustrerad av R W Alley och även släppas som ljudbok inläst av skådespelaren Jim Broadbent.

– Det var en underbar överraskning när Michael Bonds agent presenterade denna dolda juvel till berättelse. Det har varit en glädje att arbeta med Karen och illustratören R W Alley med att förvandla detta till en strålande bilderbok. HarperCollins Children’s Books ser fram emot att få publicera detta briljant roliga Paddington-påskgodis denna vår, säger Kate Hayler på HarperCollins som köpt världsrättigheterna till boken.

Bond började arbeta som skribent 1945. Under en tid då han arbetade som kameraman på BBC skrev han 1958 boken Kalla mig Paddington (A Bear called Paddington) om björnen som kom från ”mörkaste Peru” och som togs om hand av en familj på järnvägsstationen Paddington Station i London.

Böckerna har översatts till fler än 30 språk och sålt i över 35 miljoner exemplar världen över. Paddington har dessutom både filmatiserats och blivit tv-serie många gånger om. På den engelska Wikipedia-sidan om Bond listas 29 Paddington-böcker. Riktigt så många är inte utgivna på svenska, men den första gavs ut redan 1959 och så sent som i december 2021 kom En björn som heter Paddington i nyutgåva.

Modernista har även gett ut Paddington ordnar allt och Mer om Paddington under 2020. Böckerna är illustrerade av Peggy Fortnum och översatta av Ingrid Warne.

Återstår att se om ett svenskt förlag plockar upp den nya Paddington-boken och i så fall vilket.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,