🏃 TĂ€vlingshets – Boktuggs nyhetsbrev #371

TĂ€vla i litteratur? Foto: iStock.

BetalvĂ€ggstrend: De senaste Ă„ren har en betalvĂ€ggstrend spridit sig bland i stort sett alla medier. NĂ€r Dagens Nyheter och andra tidningar redovisar förbĂ€ttrade resultat 2021 sĂ„ Ă€r det betalande prenumeranter som stĂ„r i fokus. Samma sak i USA, men Ă€ven bland mer nischade tidskrifter.

I grund och botten tycker jag betalvÀggar Àr trÄkigt och jobbigt. Men för den nischade delen av Boktugg finns inget alternativ, dÀr kommer inte annonsintÀkter att rÀcka. Du kanske har mÀrkt att vi flyttat de mer nördiga branschartiklarna till Insider-sajten medan vanliga Boktugg som vanligt har en mix av intervjuer och Boktips och artiklar för mer allmÀnt bokintresserade.

Även pĂ„ Insider Ă€r en stor del av artiklarna helt öppna. I veckan har vi dessutom gjort sĂ„ att vissa artiklar gĂ„r att lĂ€sa Ă€ven med Supporter Flex-prenumerationen för att ge stödprenumeranter nĂ„got extra. Analysbrevet och en hel del andra artiklar krĂ€ver fortfarande en Insider-prenumeration.

De senaste 30 dagarna har Boktugg haft över 200 000 unika besökare pĂ„ sajten. Det Ă€r rĂ€tt maffigt. Ifall du funderar pĂ„ att marknadsföra nĂ„got till bokfolk sĂ„ …

Som vanligt har vi Àven lite platsannonser. Till och med en egen. Se lÀngre ner.

En skön helg önskar vi!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

🍿 Inget korrfel. ”En man som heter Otto”  blir titeln pĂ„ filmatiseringen av Fredrik Backmans roman om en man som heter Ove. Tom Hanks ska spela huvudrollen.

đŸ’„ Aktuella erbjudanden (sponsrade lĂ€nkar)
Bokus: Förboka dina favoriter idag! Den officiella reastarten Ă€r tisdag 22 februari. Böckerna du förbokar skickas frĂ„n vĂ„rt lager i samband med reastart.
Adlibris: Nu Ă€r det bokrea – förboka dina rea-titlar redan idag sĂ„ skickar vi dem den 22 februari
Akademibokhandeln: Nu Ă€r det bokrea och du kan förboka online eller i butik.


TÄVLINGSHETS

Lava och Adlibris i samarbete om stor manustÀvling

En halv miljon och ett treboksavtal i förstapris. Det Àr vad Lava förlag lockar med i en manustÀvling tillsammans med Adlibris som partner.

ManustÀvlingar har alltid varit ett populÀrt sÀtt för förlag att fÄ in bra manus och sjÀlva sÀtta riktlinjerna pÄ ett eller annat sÀtt. Ju större prispengar desto mer prestige.

DÀrför Àr det ocksÄ ett sÀtt för utmanare att synas. Förra Äret var det Saga Egmont som genomförde en manustÀvling för att hitta Sveriges nÀsta internationella deckarstjÀrna. DÀr ska en vinnare snart presenteras. Vinnaren dÀr blir översatt till tio sprÄk och utgiven globalt och fÄr ett förlagskontrakt vÀrt 100 000 kr.

I somras var det Bokförlaget Nona som utlyste manustĂ€vling och sökte nĂ€sta ljudboksstjĂ€rna.

Och nu Ă€r det Lava förlag som slĂ„r pĂ„ stora trumman och lockar med en prissumma pĂ„ upp till 500 000 kronor och ett treboksavtal. Man kan skriva antingen feelgood eller deckare. Förskottet Ă€r dock ”bara” pĂ„ 50 000 kronor och resterande utgörs av marknadsföring och PR. Genom ett samarbete med nĂ€tbokhandeln Adlibris utlovas bra exponering för vinnarboken.

LÀs mer om Lavas tÀvling och hur det gÄr för hela Vulkan >>



ANNONS



UPPSNAPPAT

đŸ‘©â€đŸł Förlagsbyte. The Book Affair lockar till sig Ă€nnu en tidigare Bonnier-författare – vĂ€lkĂ€nda tv-kocken Tina Nordström slĂ€pper hösten 2022 en ny kokbok pĂ„ förlaget.

🎧 Ljudboksfinalister. Omröstningen stĂ€ngdes vid midnatt och nu har svenska folket röstat fram tre finalister i de sex kategorierna. En tredjedel av de nominerade titlarna Ă€r inlĂ€sta av författarna sjĂ€lva.

🧾 PĂ„skPaddington. En nyupptĂ€ckt berĂ€ttelse om björnen Paddington av Michael Bond ges ut av HarperCollins: Paddington’s Easter Egg Hunt under vĂ„ren 2022.

💰 Krisstöd. Sveriges författarfond fĂ„r 30 miljoner kr i krisstöd att fördela till författare, översĂ€ttare och kulturjournalister. Det Ă€r en del av de 200 Mkr som regeringen avsatt för enskilda kulturskapare.

📗 Boktips. I novellsamlingen Annikas förrĂ„d har Florence Wetzel samlat 13 berĂ€ttelser som kittlar fantasin och fĂ„r det att krypa under skinnet. LĂ€s intervju med författaren >> *

💡 NyttFörlag. Ett passionsprojekt som vi hoppas kunna leva pĂ„ i framtiden. SĂ„ beskriver Zara SzekĂ©r och Jessika Nord sitt nystartade förlag Divinamedia Publishing som tror pĂ„ medfinansiering frĂ„n författare.

📩 AdlibrisVĂ€xt. Adlibrisgruppen ökade omsĂ€ttningen med 3 procent till 2,789 miljarder kronor under 2021 jĂ€mfört med 2020. Även resultatet ökade, med 22 Mkr, till 72 Mkr pĂ„ EBITA-nivĂ„, enligt ett pressmeddelande. Hur mycket som Ă€r böcker har Adlibris inte svarat pĂ„. Ännu.

📉 StorytelRas. Ny styrelseordförande har nu klubbats i Storytel. Men aktien faller pĂ„ börsen. Vi tittar pĂ„ varför och hur mycket storĂ€garnas innehav minskat i vĂ€rde sedan i höstas. Det Ă€r miljarder.

* sponsrat inlÀgg


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


JOBBA I BOKBRANSCHEN

Vill du jobba i bokbranschen? Eller söker du medarbetare? Kolla in vĂ„r sida för lediga jobb.

Tips: Insider-prenumeranter kan lĂ€gga upp platsannonser utan kostnad.


VILSE I NYHETERNA

Det hÀnder mycket i bokbranschen och ibland hinner vi inte göra en egen eller ens en rewrite pÄ allt. SÄ hÀr Àr nÄgra lÀsvÀrda artiklar hos kollegor.

📚 Skolbibliotek. ”God lĂ€sförstĂ„else och kunskap om kĂ€llkritik Ă€r viktigt för att klara utbildning, jobb och fĂ„ en bra framtid. Att regeringen inte vill lagstifta om bemannade skolbibliotek Ă€r dĂ€rför en stor besvikelse”, skriver Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening och Josefine FĂ€lth, ordförande för Sveriges elevkĂ„rer. (Sydsvenskan)

⚖ FörtalsĂ„tal. Författaren och debattören Katerina Janouch Ă„talas för grovt förtal. Det efter att hon skrivit att elever pĂ„ en skola i Tierps kommun tvingats bekĂ€nna sig till islam av en lĂ€rare. Inte sant, enligt Ă„klagaren som menar att uppgifterna som spreds lett till hat och hot mot lĂ€raren. (SVT)

đŸ“± WebToBook. Tapas Media (som i maj 2021 sĂ„ldes till Sydkoreanska Kakao för 4,25 miljarder kr) Ă€r en av vĂ€rldens ledande plattformar för webcomics. Genom ett avtal med Andrews McMeel Publishing ska nu flera av de mest populĂ€ra tecknade serierna ges ut i tryckt format. (Comics Beat)

đŸŽȘ InstĂ€lldMĂ€ssa. BokmĂ€ssan i Leipzig (17-20 mars) stĂ€lls in trots att Europa öppnar upp. Det Ă€r tredje gĂ„ngen Leipzig stĂ€lls in, nu siktar man pĂ„ 2023. Utdelning av Leipzig Book Fair Prize Ă€ger rum via stream. DĂ€remot laddar arrangörerna i London, Paris och Bologna för att genomföra Ă„rets mĂ€ssor. (Publishing Perspectives)

🍎 AppleBokklubb. MobiljĂ€tten Apple lanserar sin egen bokklubb (USA, Kanada och Australien) för att presentera utvalda titlar (bĂ„de skönlitteratur och fackböcker) till lĂ€sare i Apple Books-appen. Bokklubben fĂ„r namnet Strombo’s Lit efter kanadensiska mediaveteranen George ”Strombo” Stroumboulopoulos som Ă€ven Ă€r programledare för Apple Music Hits. (TechCrunch)

📈 DanskRekord. Den danska nĂ€tbokhandeln Saxo hade ett rekordĂ„r under 2021. OmsĂ€ttningen ökade till 449 (394,5) milj DKK och vinsten (EBITDA) till 15,6 (10,1) milj DKK. Saxo firade Ă€ven 20-Ă„rsjubileum förra Ă„ret. BĂ„de styckförsĂ€ljning och abonnemang (streaming) ökade. Totalt ”levererades över 23 miljoner lĂ€supplevelser”. (Bogmarkedet)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, exempelvis 25 kr/mĂ„nad eller 275 kr/Ă„r.  
Det gÄr Àven att swisha eller betala engÄngsbelopp.


MÅNADSTOPPLISTAN

SĂ„ började Ă„ret – titlarna som sĂ„lde mest i januari 2021 

Kokböcker, lagboken och hjÀrnböcker Àr nÄgot av det som trendade i januari nÀr vi studerar de sex topplistorna.

Att januari Àr en mÄnad dÄ vi reflekterar och ger vÄra liv en nystart Àr kÀnt sedan lÀnge. Det pÄstÄs Àven vara den fattigaste mÄnaden efter att vi spenderat under december pÄ julfirande. Men med tanke pÄ pandemins restriktioner Àr det frÄgan om det Àr sant, om man inte bor i eluppvÀrmd villa med rörligt elpris förstÄs.

Januari Ă€r ocksĂ„ en konstig bokförsĂ€ljningsmĂ„nad, inklĂ€md mellan julhandel och bokrea. Barnen ville helst lĂ€sa (eller sĂ„ ville deras förĂ€ldrar att de skulle lĂ€sa) SkĂ€rmhjĂ€rnan junior av Mats WĂ€nblad och Anders Hansen som ligger etta pĂ„ barnbokstoppen.

Kanske var det för att förĂ€ldrarna samtidigt köpte DepphjĂ€rnan : Varför mĂ„r vi sĂ„ dĂ„ligt nĂ€r vi har det sĂ„ bra? av Anders Hansen? Resten av fackbokstoppen domineras av kokböcker med hĂ€lsotema. Och en del andra hĂ€lsoböcker.

Bland skönlitteraturen dominerades inköpen av Nora Roberts (inbundet) och Alla ljuger av Camilla Grebe (pocket).

Det Àr fredag, vi mÄste fÄ ut nyhetsbrevet. HÀr kan du sjÀlv göra dina analyser av topplistorna. VÀrt att notera Àr att frÄn och med denna mÄnad omfattar alltsÄ statistiken Àven bokklubbarnas försÀljning.


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL