Här är alla finalisterna i Storytel Awards 2022 – rösterna är räknade

Storytel Awards 2022 finalister
Jonas Gardell (foto: Thron Ullberg), Bianca Kronlöf (foto: Thron Ullberg) och Sammy Jeridi (foto: Lisa Jabar) är tre av arton finalister till Storytel Awards 2022.

Omröstningen stängdes vid midnatt och nu har svenska folket röstat fram tre finalister i de sex kategorierna. En tredjedel av de nominerade titlarna är inlästa av författarna själva.

Svenska folket har sagt sitt. Finalisterna i årets Storytel Awards är klara. Nu är det upp till juryn att utse vinnarna bland folkets favoriter i de sex kategorierna Roman, Spänning, Feelgood, Barn, Ungdom och Fakta. Årets bästa ljudböcker presenteras på Storytel Awards-galan den 31 mars.

Vid midnatt den 9 februari stängde omröstningen i årets Storytel Awards. Engagemanget har varit enormt, och totalt inkom 60 000 röster under den två veckor långa röstningsperioden.

– Vi vill rikta ett stort och varmt tack till ljudbokslyssnarna, förlagen, författarna och uppläsarna för det överväldigande engagemanget i årets Storytel Awards. Det är fantastiskt att se hur priset och den folkfest det har blivit växer för varje år, och vi ser fram emot att få hylla och prisa finalisterna för deras gärning. Vi vill också önska juryn lycka till med det tuffa arbetet att kora vinnare bland dessa starka titlar, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel, i ett pressmeddelande. 

Bland finalisterna finns Sammy Jeridis deckare Ghettobröder, den fristående uppföljaren till debuten Ghettokungen, familjehemsmamman Melinda Jacobs uppmärksammade biografi om Lilla hjärtat, Hon hette EsmeraldaJonas Gardells roman Ett lyckligare år och feelgoodromanen Den saknade systern, den sjunde delen i serien De sju systrarna av Lucinda Riley som avled sommaren 2021.

Sex av arton finalister är författarinläsningar

En del menar att författare inte funkar som inläsare. Men faktum är att sex av finalisterna i år har författaren själv som uppläsare (eller inläsare som man ibland säger). Förutom redan nämnda Jonas Gardell är det Bianca Kronlöf (Brev till mannen), Åsa Larsson (Fädernas missgärningar), Carl Hedin (Hästpojken), Emma Hamberg (Je m’appelle Agneta) samt givetvis humortrion IJustWantToBeCool (Skattjakten).

Vi känner igen en del finalister från topplistorna för tryckta böcker, men det finns även en del författare som definitivt fått störst genomslag bland ljudbokslyssnare, exempelvis Dag Öhrlund.

I ungdomskategorin hittar vi fjolårets vinnare Nils-Petter Löf med Alicia Månstjärna – Fängelsedirektören och det hemliga sällskapet, och i barnkategorin återfinns humorgruppen IJustWantToBeCool med Skattjakten.

Vi kan även konstatera att berättelsen i Handbok för superhjältar fungerar även utan illustrationer – eller är det så att barn väljer att lyssna på ljudboken samtidigt som de bläddrar i den tryckta boken?

Nu är det upp till juryn att utse en vinnare i varje kategori. Juryn består av Tara MoshiziJonas EklöfKerstin Särneö (Roman), Jenny LindhSören BondesonKerstin Bergman (Spänning), Stefan HolmSofia YménPekka Heino (Feelgood), Lina ThomsgårdMartin WicklinGöran Everdahl (Fakta) och Alle ErikssonMarcus Barbosa FerreiraNassim Al Fakir (Barnbok och Ungdomsbok).

Namn: Finalister i Storytel Awards 2022. Vinnarna koras på galan som sänds på awards.storytel.com den 31 mars.

Här är alla finalister i Storytel Awards 2022:

Roman

 • Löpa Varg, Kerstin Ekman, uppläst av Lennart Jähkel, Bonnier Audio
 • Räkna hjärtslag, Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska Media
 • Ett lyckligare år, Jonas Gardell, uppläst av författaren, Norstedts

Spänning

 • Ghettobröder, Sammy Jeridi, uppläst av Jonas Malmsjö, Bokfabriken
 • Fädernas missgärningar, Åsa Larsson, uppläst av författaren, Bonnier Audio
 • 419 timmar, Dag Öhrlund, uppläst av Stefan Sauk, Lind & Co

Feelgood

 • Sista sommaren, Eleonore Holmgren, uppläst av Anna Maria Käll, Bazar Förlag
 • Den saknade systern, Lucinda Riley, uppläst av Gunilla Leining, Bazar Förlag
 • Je m’appelle Agneta, Emma Hamberg, uppläst av författaren, Piratförlaget

Fakta

 • Brev till mannen, Bianca Kronlöf, uppläst av författaren, Bonnier Audio
 • Hon hette Esmeralda, Melinda Jacobs och Minna Tunberger, uppläst av Philomène Grandin, Bokförlaget Forum
 • Hästpojken, Carl Hedin och Frida Bank, uppläst av Carl Hedin, Bokförlaget Forum

Barn

 • Handbok för superhjältar 6: Utan hopp, Agnes och Elias Våhlund, uppläst av Frida Hallgren, Rabén & Sjögren
 • Fy, vad äckligt!, Anna Hansson, uppläst av Måns Nilsson, Rabén & Sjögren
 • Skattjakten, IJustWantToBeCool (Emil Beer, Victor Beer, Joel Adolphson, uppläst av författarna, Storytel Kids

Ungdom

 • Alicia Månstjärna – Fängelsedirektören och det hemliga sällskapet, Nils-Petter Löf, uppläst av Maria Franceschi, Whip Media
 • Mokadji: Den gyllene stenens kraft, Mattias Olsson, uppläst av Tomas Norström, Bookea
 • Agnes Cecilia: En sällsam historia (lättläst), Maria Gripe, uppläst av Viktoria Flodström, Bokförlaget Hedvig

Om Storytel Awards

Storytel Awards är ett förlagsoberoende pris som korar årets bästa ljudböcker. De mest lyssnade och högst betygsatta böckerna utgivna under tävlingsperioden (1 januari – 31 december) från alla svenska förlag som finns i Storytel kan nomineras av förlagen, därefter röstar folket fram tre finalister och sedan gör jurygrupperna sitt arbete utan inflytande från Storytel och affilierade förlag. Tävlingen anordnas och bekostas av Storytel för att lyfta fram ljudboken i Sverige.

Den 31 mars 2022 presenteras årets vinnare vid galan Storytel Awards som sänds på awards.storytel.com och på Youtube. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL