Karin Boyes självbiografiska roman Kris blir teaterpjäs. Foto: Matilda Rahm.

Självbiografiska Karin Boye-romanen Kris blir teaterpjäs

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den självbiografiska romanen Kris av Karin Boye får urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 26 februari. I huvudrollen ser vi rapartisten Beri Gerwise och Frida Beckman.

– 1994 var jag 14 år och Sverige vann VM-brons i fotboll. Innan matchen läste förbundskaptenen en dikt av Karin Boye för att motivera spelarna. Den slutade: Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr. Det var så jag upptäckte Karin Boye. Hennes dikter och romaner kom sedan att bli viktiga följeslagare under tonårens omtumlande tid, säger Maja Salomonsson, regissör och dramatiker, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Det är Maja Salomonssons bearbetning av Karin Boyes Kris som har urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 26 februari.

Karin Boyes självbiografiska roman Kris utspelar sig i 1920-talets Sverige. Mellan två världskrig och i en tid när homosexualitet var förbjudet. När romanen först publicerades ansågs den vara oerhört kontroversiell av både kritiker och allmänheten.

– Jag hade ingen koppling alls till Karin Boye när jag fick förfrågan om att spela denna roll. När vi började repa och grävde ner oss i hennes verk så förstod jag att Karin och jag har mer gemensamt än jag har med någon som lever i samma tid som mig. Det är en otroligt stor ära att få gestalta henne som ung och öppna upp rummet för den unga publik som kanske också får sitt första möte med Karin Boye, genom Malin, säger Beri Gerwise, skådespelare och rapartist.

Drygt 80 år efter Boyes död (hon dog i april 1941) blir romanen ett scenkonstverk som binder ihop Boyes tidlösa universum med samtiden.

ANNONS

– Berättelsen utspelar sig till stor del i en inre, tidlös värld och handlar om en ung människas existentiella brottningsmatch med Gud, vuxenvärlden och inte minst med sig själv. Boyes modernistiska och fragmentariska estetik har banat vägen för föreställningens form. Vi bjuder in publiken i ett poetiskt universum, där dragkampen mellan att vilja leva och att vilja dö får fritt spelrum. Idag när vi lockas av enkla förklaringar och snabba lösningar på psykisk ohälsa är det mer aktuellt än någonsin att stå upp för krisens komplexitet, säger Maja Salomonsson.

Karin Boyes romaner är public domain sedan flera år tillbaka och har utgivits av flera olika förlag under de senaste åren, i olika format.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.