Kakwenza Rukirabashaija
Kakwenza Rukirabashaija inför en domstol den 1 februari där han krävde att hans pass återlämnas så att han kan söka vård utomlands. Foto: Hajarah Nalwadda/AP/TT.

Prisade författaren Kakwenza Rukirabashaija har flytt Uganda

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En prisad ugandisk författare som anklagats för att ha förolämpat president Yoweri Museveni har flytt landet av fruktan för sitt liv, meddelar hans advokat.

Kakwenza Rukirabashaija, 33, söker vård utomlands för skador han åsamkats medan han var gripen i Uganda, tillägger advokaten Eron Kiiza.

– Han fruktar förgiftning som ett resultat av sina skador och de okända substanser som han injicerades med, säger Kiiza.

Rukirabashaija greps strax efter jul och anklagades för ”kränkande kommunikation”, efter att på Twitter ha kommenterat president Museveni och dennes son. Fallet har väckt oro internationellt. Bland annat kräver EU en utredning av brott mot mänskliga rättigheter i Uganda.

Författaren, som har släppts mot borgen i väntan på rättegång, hävdar att han torterades i häktet och har visat upp skador på sin kropp.

Rukirabashaija har skrivit flera böcker och är välkänd för The Greedy Barbarian, en satirisk roman om ett fiktivt land som tar itu med teman som korruption och girighet. Han har korats som årets ”International Writer of Courage” av Pen/Pinterpriset.

Boktuggs fotnot: Rukirabashaija finns inte översatt till svenska och ingen av hans böcker säljs i dagsläget i de svenska nätbokhandlarna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.