⚙️ AI-valet (Nyhetsbrev #471)

AI-vägvalet. Snart är det EU-val och folk börjar vakna. I januari visste bara 4 av 10 väljare att det var val i juni.

I bokbranschen närmar sig kanske ett AI-val. Några har redan valt sida och säger ”stopp, nu har tekniken passerat gränsen”. Andra jublar över vilka möjligheter det innebär när tekniken ännu en gång gör det billigare att producera och ge ut böcker.

Det är varken första eller sista gången vi ställs inför ett tekniksprång. Pennan ersattes av skrivmaskinen som ersattes av datorn. Blytyper ersattes av pappersmontage och fotosättning för att sedan ersättas av desktop publishing, tryckfärdiga pdf:er och digitaltryck.

För ljudböcker har LP-skivor ersatts av kassettband, av CD-skivor, av MP3-filer för nedladdning och numera i första hand streaming.

Nästa tekniksprång för ljudböcker heter AI-röster, som om några år kan läsa upp eboken direkt i mobilen.

AI, eller i nuläget generativ AI, innebär dock en revolution inom flera områden samtidigt när det gäller textbearbetning. ChatGPT har nyligen släppts i en ny version. Men alla tjänster släpps i nya versioner som blir allt bättre på att tolka och skapa texter, tolka och skapa bilder (även rörliga), tolka och skapa röster.

Det är både skrämmande och lockande. Även för mig som skribent är det skräckblandad förtjusning att se hur exempelvis ChatGPT idag skriver texter som kan mäta sig med de jag skrev mitt första år som journalist. Eller skapar illustrationer bättre än de bästa jag själv kan prestera.

Igår släppte vi nyheten om Aniara Press som använder AI för att både översätta böcker till sju språk och AI-röster för att producera ljudböcker. Flera författare (bland dem Björn Ranelid) är redan ombord på storsatsningen som lovar att hjälpa författares böcker ut i världen – samtidigt som det ger upphovspersonerna bättre betalt.

Reaktionerna på Facebook har varit de förväntade: AI kan aldrig översätta lika bra som en människa, AI kan aldrig läsa en ljudbok lika bra som en människa.

Det har varit sant och är det kanske fortfarande. Men nu går det snabbt. Nya verktyg gör att amatörer kan konkurrera med proffs, men också att proffs kan höja kvalitet och produktion. Precis som tidigare tekniksprång gjort. Aniara Press använder fortfarande människor som kvalitetsgranskare och bearbetning i sin process.

Nu längtar jag mest efter att AI ska hjälpa mig att fullborda automatiseringen av den tråkigaste delen av köksarbetet: att tömma och fylla diskmaskinen. Tänk en diskrobot som inte bara rengör utan även ställer in glas och tallrikar i skåpen och lägger besticken i rätt låda? Kanske vi inte ens kommer att behöva duka av efter oss i framtiden. Bara säga till roboten att göra det?

Eller är det där din gräns går? Plocka disk är något människor gör bäst?

Ett lästips inför helgen är intervjun med journalisten och författaren Frida Söderlund som i höst släpper två böcker som bygger på andras historier.

Ha en skön helg!

/Sölve & vännerna på Boktugg

PS – förlag och författare är välkomna in med sina Boksläpp.

PS 2 – En tryckt bok ger ett större klimatavtryck än en ebok eller ljudbok. Men fortfarande ganska litet. Vi gjorde en jämförelse och hittade en produkt du kan hoppa över och sedan med gott samvete köpa en pappersbok till fredagsmyset. Det blev en infografik:

Om du nu inte väljer ebok och chips. 🤗

Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksåFör att få veta mer, kontakta oss på sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag är vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT

✈️ Export. Henrik Fexeus, internationellt känd författare och mentalist fick ett genombrott som spänningsförfattare tillsammans med Camilla Läckberg. Hans nya bok Offerdjuret (Bookmark förlag) har Nordin Agency redan sålt till 16 språk världen över – trots att den inte släpps på svenska förrän 3 juni.
– Jag är lite i chock över hur väl mottagen Offerdjuret redan har blivit utomlands. Att så många förlag utanför Sverige tror på den här serien är väldigt smickrande. Jag är inte säker på att jag slutat rodna sen jag fick veta siffrorna, säger Henrik Fexeus i ett pressmeddelande.

🤝 Nytt kontrakt. Karolina Schützer har nått stora framgångar med debuten Under stjärnorna i Paris och uppföljaren Snöfall över Paris. Böckerna har legat högt på topplistorna, sålt i över 75 000 exemplar och nominerats till flera fina priser. Nu skriver LB Förlag avtal med Karolina Schützer på en ny pusseldeckarserie i Agatha Christie-stil – Mord för Filosofiska klubben och utspelar sig i hennes hemstad Uppsala. Första boken Dödens lustgård kommer i oktober 2024.

🌲 Klimatkamp. När Adlibris (inklusive Campusbokhandeln, Pocket Shop och Odla.nu) gjorde årets beräkning för klimatavtrycket 2023 blev resultatet 18 188 ton CO2e, vilket är en minskning med 13 procent jämfört med föregående år. Ännu ett steg i rätt riktning för att nå målen om ett halverat klimatavtryck till 2030. Sedan mätningarna började 2020 har det totala klimatavtrycket minskat med 30 procent.
Minskningen 2023 kommer från lägre utsläpp från transporter samt lägre utsläpp vid produktion av böcker.
– Vi har jobbat hårt med att förändra transporten för leveranser från USA där gods nu transporteras med långsammare frakt som genererar lägre utsläpp. Samtidigt har vi även minskat inköpen från USA, vilket i sin tur minskar behovet av frakten generellt, säger Linnéa Hård af Segerstad, hållbarhetsansvarig på Adlibris i ett pressmeddelande.

🎧 Strömhopp. BookBeat inleder ett samarbete med Finlands ledande telekombolag Elisa. Det innebär att användare av Elisa Kirja som är Elisas tjänst för digitala e- och ljudböcker från 17 juni 2024 kommer att flyttas över till BookBeat.
– Elisa Kirja har varit en pionjär på den finska bokmarknaden och lanserade sin tjänst för e-böcker redan 2010. Sex år före vi på BookBeat lanserade i Finland. Vi är imponerade av vad de gjort och kommer att göra allt vi kan för att användarna nu ska känna sig som hemma i BookBeats tjänst, säger Niclas Sandin VD på BookBeat i ett pressmeddelande.

🎧 Spotify. Bonnier Books UK är det senaste kommersiella förlaget att släppa sina ljudbokstitlar till Spotify Premium (där 15 timmar ljudbokslyssning ingår varje månad för betalande abonnenter). Titlar som kommer till plattformen inkluderar The Beekeeper of Aleppo av Christie Lefteri, Parenting Hell av Josh Widdicombe och Rob Beckett, samt Audacity av Katherine Ryan, skriver The Bookseller. Enligt statistik från Association of American Publishers (AAP) ökade försäljningen av ljudböcker med 15,3 % första kvartalet, något som Spotify bidragit starkt till.

🎧 Ljudboksdeal. Ljudboksplattformen Sounded.com (baserad på Isle of Man) kombinerar gratis ljudböcker med styckförsäljning a la carte. Gratisböckerna är främst public domain producerade med deras egna AI-tjänster AutoAudio och TrueVoice. Genom ett nytt avtal utökas nu katalogen med över 8000 titlar från ljudboksförlaget Dreamscape Media som utöver egna ljudböcker även producerar ljudböcker åt andra förlag och indieförfattare. Med det nya avtalet erbjuder Sounded nu 120 000 ljudbokstitlar i sina appar, skriver man i en pressrelease.

📚 Lästävla. Den 15 maj öppnade anmälan till Den stora läsutmaningen, tävlingen som uppmuntrar Sveriges fjärdeklassare att läsa mer –  oavsett förutsättningar. Flera kända programledare och författare coachar eleverna med målet att slå fjolårets läsrekord, där nära 45 000 av landets årskurs 4-elever tillsammans läste över en miljon timmar. I år bidrar extra många författare och illustratörer med inspiration och läspepp till eleverna. Duon Måns Gahrton och Johan Unenge (Eva & Adam, Superskillz), Elias Våhlund (Handbok för superhjältar) samt trion bakom PAX-serien; Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Tävlingsledare i år är Julia Wiberg, känd programledare från barnprogram som Djur med Julia, författare till flera populära barnböcker och hyllad poddare.

📚 Bibliotekariepris. Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2024 tilldelas Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask, Gymnasieskolan Spyken för ”deras inspirerande och glädjefyllda engagemang för läsning” samt Hanna Andersson, Sjöbo bibliotek för ”hennes målmedvetna inkludering av personer med funktionsnedsättning i bibliotekets verksamhet”. Beloppet är 50 000 kronor per pris (vid delat pris 25 000 kronor per person). Dessutom tilldelas till bibliotekariernas respektive arbetsplatser 30 000 kronor var.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Uppgradera din prenumeration så kan du läsa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgång till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller välj ett helt år för endast 999 kr. Är ni flera på företaget välj prenumeration med flera konton.

Bokbranschens ekosystem är beroende av olika stödsystem. Gemensamt för båda är att de byggts för färre titlar, färre författare och färre förlag. Nu stresstestas de och frågan är hur vi…


NYA BOKSLÄPP

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet. För tjugo år sedan ville Anne Agardh…

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.De regler som…

Det ingen får veta är Ieva Kisieliutes debutroman. Romanen handlar om ett gäng unga vuxna i Karlskrona under några intensiva månader hösten 2006. De har bildat ett band, uppfunnit en…

Fler aktuella boksläpp hittar du här >>


RUBRIKER

Ju kortare deadline desto bättre. Det tycker Frida Söderlund som i höst är aktuell med två böcker. Nathalie Klockars släpper en bok om sina upplevelser…

Yan Lianke har skrivit en bok om kvinnorna i sin släkt – men ytterst handlar den om alla kvinnor i Kina. – De har förminskats…

Flera författare hoppar av Rinkeby bokfestival i protest mot att statsminister Ulf Kristersson (M) ska delta, rapporterar Expressen. Vilka författare som har tackat nej på grund…

Dalslands poesipris, Torkelsrudpriset, tilldelas poeten Athena Farrokhzad. ”Få poeter i Sverige har de senaste decennierna haft en sådan mångsidig inverkan på poesins utveckling – både…

Rickard Lundberg har burit på idén i flera år. Först nu är tekniken mogen och Aniara Press kan hjälpa författare ut i världen. De är…

Det är ännu inte för sent för den som vill bli delägare i SF-Bokhandeln. Bokhandelns nyemission övertecknades på mindre än två veckor, men bolagets styrelse…

Bokutgivningen i Sverige minskade med 20 procent mellan 2013 och 2023. Samtidigt ges det ut fler skönlitterära verk än för tio år sedan – och…

Göran Greider tilldelas Samfundet De Nios stora pris på 400 000 kronor, för ”ett flödande författarskap mitt i samtiden med okuvlig tro på människans möjligheter”. Greider…

Tyska författaren Jenny Erpenbeck tilldelas det prestigefyllda internationella Bookerpriset för sin roman ”Kairos”. Erpenbeck har tidigare fått bland annat Thomas Mann-priset och English Pen Award….

På tisdagen inleds hovrättsförhandlingen mot författaren Håkan Nesser som står åtalad för tre fall av grovt skattebrott. Nesser friades i fjol i tingsrätten men domen…

Författaren, programledaren, komikern och språkexperten Fredrik Lindström får årets Piratenpris, meddelar Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet på en pressträff. – Det här är hedersamt och väldigt, väldigt…

Den ryska armén använder massvåldtäkt som vapen i Ukraina, hävdar författaren Sofi Oksanen. I sin nya bok visar hon hur Putin bygger sitt imperium på…

Lisa Ridzéns debutbok Tranorna flyger söderut har sålts till 30 länder och den jämtländske mannen blir världskänd. Vad gör det för arbetet med nästa bok…


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu på Book Outlet: Läsare av nyhetsbrevet får 5% extra på redan låga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu på Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu på Bookhero: Böcker till låga priser. *

Just nu på Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu på Akademibokhandeln: Handla vårt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-länkar där Boktugg får kick-back när du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


🤟 Tack för att du läste …

… ända hit. Du som är verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant så får du även tillgång till Analysbrevet. Där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du är nöjd med att läsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev så överväg att swisha en liten slant till oss då och då. Swishar du 100 kr eller mer så får du även prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör då så här:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka här för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berätta det så att vi får din epostadress. För varje hundralapp får du 25 dagar som Insider. Läs mer här.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp också. Alla bidrag hjälper oss att finansiera journalistiken.