150 böcker om hundar ges ut varje år

Författaren Kalle Dixelius är en av alla som skrivit böcker om hundar det senaste året. Hans bok "Jag vill ha en hund" gavs ut i april. Pressbild: STEFAN TELL/BONNIER CARLSEN.

Bokutgivningen i Sverige minskade med 20 procent mellan 2013 och 2023. Samtidigt ges det ut fler skönlitterära verk än för tio år sedan – och 150 böcker om året om hundar, visar statistik från Kungliga biblioteket (KB).

Det är KB:s trendspaning Utgivningspuls som gjort en djupdykning i den svenska bokutgivningen. Skönlitteraturen har ökat med 28 procent de senaste tio åren – från 5 200 till 6 668 böcker.

Flera kända trender bekräftas i rapporten, som att det stora tappet beror på en stor minskning av antalet fackböcker och översatt litteratur. Däremot har andelen böcker om föräldraskap fördubblats under den senaste tioårsperioden.

Dessutom noterar Utgivningspuls att intresset för människans bästa vän är stort. Inte mindre än 150 böcker om hundar ges i snitt ut per år.

Under 2023 kom bland annat böcker om matlagning till hundar, hundar i krig och en roman om en tax som bär Prada.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.