Piratenpriset 2024 till Fredrik Lindström

Fredrik Lindström tilldelas Piratenpriset 2024. Foto: JOHAN NILSSON/TT.

Författaren, programledaren, komikern och språkexperten Fredrik Lindström får årets Piratenpris, meddelar Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet på en pressträff.

– Det här är hedersamt och väldigt, väldigt roligt, säger pristagaren.

Under sitt tacktal tar Lindström upp sina föräldrar och deras kärlek till Fritiof Nilsson och hans litteratur.

– Jag tänker på mina föräldrar som hade varit väldigt stolta, glada och förvånade, säger han.

Fritiof Nilsson Piraten (1895–1972) var advokat och författare. Han debuterade med ”Bombi Bitt och jag” 1932.

Lindströms föräldrar refererade ofta till karaktärer i hans böcker och även om det mesta gick Fredrik Lindström över huvudet så stannade en hel del anekdoter ur berättelserna kvar hos honom.

– De var så pass målande att de gjorde intryck på mig redan som grabb.

Lindström säger att Piraten är en av hans absoluta favoritförfattare.

– Jag har en hela hylla med bara Piraten-böcker hemma. Han är en av mina husgudar. Därför är det här stort för mig på flera olika sätt.

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 till kulturpersonligheter som har verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Bland pristagarna finns Lars Molin, Viveca Lärn, Kristina Lugn och Gösta Ekman.

Det delas ut årligen och består i år av 150 000 kronor. Priset tillkännagavs vid pumphuset i Vollsjö, som var Piratens födelseort.

Text: SARA HALDERT/TT, ANNA HANSSON/TT

Fakta: Fredrik Lindström

Född: 1963 i Eskilstuna.

Bor: I Stockholm.

Sysselsättning: Programledare – domare i ”På spåret”, underhållare, språkföreläsare och författare.

Har bland annat skrivit ”100 svenska dialekter” och ”Världens dåligaste språk”.

Arbetet med serier som ”Värsta språket”, ”Svenska dialektmysterier” och ”Världens modernaste land”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.