Den ryska armén använder massvåldtäkt som vapen i Ukraina, hävdar författaren Sofi Oksanen. I sin nya bok visar hon hur Putin bygger sitt imperium på sexuellt våld, desinformation och försvagade rättigheter för kvinnor.
Först efter fasorna i ukrainska Butja började världen inse att den ryska armén använder sexuellt våld som en strategi. Det säger Sofi Oksanen, som lyfte ämnet när Svenska Akademin hade en heldag om yttrandefrihet förra året. I boken I samma flod : Putins krig mot kvinnorna fördjupar hon analysen.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Även om Butja befann sig i strålkastarljuset fanns en oro kring att det sexuella våldet skulle bli marginaliserat igen, säger Oksanen.
I sin bok beskriver hon hur misogyni, homofobi och nationalism krokat arm i en högst medveten rysk strategi.
”Ett vapen”
Det är inte första gången Sofi Oksanen skildrar sexuellt våld. Romanen ”Utrensning” handlar om hur hennes gammelmoster våldtogs under förhör med sovjetiska soldater vid ockupationen av Estland – och sedan aldrig talade igen. Skam har ofta tystat offren efter arméns framfart.
– Jag skulle vilja se att det sexuella våldet som vapen alltid lyfts fram i diskussioner om krig. Det borde vara helt normaliserat, varje gång vi pratar om vapnen borde vi prata om det också, säger Sofi Oksanen.
Hon tycker att många västerländska länder är naiva inför Rysslands imperialistiska ambitioner, där våld mot kvinnor har blivit en framstående del av Putins ideologi. I Ryssland kallas kriminaliseringen av våld i hemmet ett ”utländskt påfund” och feminism stämplas som extremism. Sofi Oksanen beskriver också hur desinformationskampanjer drabbar kvinnor.
– Informationskriget är en del av Rysslands militära doktrin, säger hon och berättar att hon liksom andra kvinnor som skriver om Ryssland drabbats av förtal.
– Det borde vi också prata mer om för även det är ett vapen.
Hotade på nätet
I ryska forum på nätet skrivs det om de lösaktiga ukrainskorna och våldtäktsoffer blir förföljda och hotade på nätet. Men även ukrainska män drabbas av våldtäkter och sexuellt präglad tortyr.
Nu har fler offer börjat anmäla brotten, också männen. Det är nytt, enligt Oksanen. Hon berättar att offer till och med har fått skadestånd i Ukraina för ryska soldaters sexuella våld, med hjälp av den kända läkaren Denis Mukweges stiftelse.
– Det är första gången pengar delas ut till offer medan konflikten pågår. Mukwege har alltid sagt att erkännande av brotten är en av nyckelfrågorna för att offren ska kunna läka, säger Oksanen.
Hon får ofta frågan vad man kan göra åt situationen.
– Jag brukar säga: titta inte bort.
Text: ELIN SWEDENMARK/TT
Fakta: Sofi Oksanen
Född: 1977. Uppvuxen i Jyväskylä, med en finländsk far och en estnisk mor. Under barndomen reste hon till sin mormor på landsbygden i Estland.
Bor: I Helsingfors.
Böcker i urval: Debuterade 2007 med ”Stalins kossor”. Fick Nordiska rådets litteraturpris för ”Utrensningen” 2010. Som första författare tilldelades hon både Runebergspriset och Finlandiapriset.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.