đŸŒĄïž BokmĂ€ssefeber (Nyhetsbrev #389)

Stockholms bokhelg blev en folkfest - men upptÀckte gemene man evenemanget? Foto: Kristina Svensson.

đŸ€č Multitasking: Nyckeln till framgĂ„ngsrik multitasking Ă€r att inte göra det. Att göra flera saker samtidigt splittrar ditt fokus och alltsĂ„ Ă€r lösningen att fokusera pĂ„ en sak i taget. Det finns de enkla sakerna, som att stĂ€nga av mobilen, sociala medier, mejlen (om nu inte just det Ă€r arbetsuppgiften). Sedan finns de svĂ„ra, som att vĂ€lja rĂ€tt arbetsuppgift om du bara har en timme eller tvĂ„. Det Ă€r vad jag brottas med just nu. Men Boktugg kĂ€mpar pĂ„ med vĂ„ra smĂ„ resurser och det blir rĂ€tt mycket spĂ€nnande lĂ€sning. Och ibland dyker det upp Ă€ldre lĂ€svĂ€rda artiklar som fortfarande Ă€r lika relevanta. Allt Ă€r inte nyheter.
HÀromdagen pÄmindes jag exempelvis av Facebook om den hÀr artikeln frÄn 2017:
LĂ€sa i sĂ€ngen – livsfarligt, demoraliserande eller stimulerande?

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

âČ Snart release: Jag Ă€r inte bara journalist, jag Ă€r författare ocksĂ„. Nu gĂ„r lanseringen av min nya bok Frisparkad in i slutfasen. Det Ă€r alltid nyttigt att göra saker pĂ„ riktigt, se hur det fungerar och inte fungerar i praktiken. Dessutom en pĂ„minnelse om hur mycket jobb det Ă€r bakom kulisserna och alla smĂ„ moment som mĂ„ste göras för att en bok ska bli tillgĂ€nglig. Och inte minst hur mycket slit det Ă€r med att nĂ„ ut till lĂ€sarna. Jag ska försöka dokumentera det arbetet lite extra denna gĂ„ng och se om det kan bli en eller flera artiklar pĂ„ Boktugg. Bakom kulisserna. Faktum Ă€r att det redan resulterat i en nyhet som berör alla författare och troligen mĂ„nga lĂ€sare.


Gamla stans bokhandel under Stockholms bokhelg. Foto: Kristina Svensson.

BokmÀssornas comeback

Minns du pandemin? Jo, det dyker fortfarande upp folk som drabbas av covid i bekantskapskretsen och vi har en viss osÀkerhet kvar kring att ta i hand och kramas. Men de allra flesta har förtrÀngt tiden dÄ man skulle hÄlla avstÄnd.

Ibland kan man verkligen sakna det. NÀr folk stÄr och hÀnger över dig i kön till kassan eller i affÀren. Respekten Àr borta. Igen.

Men ur ett bokbranschperspektiv Àr det förstÄs underbart att det Àntligen gÄr att bjuda in folk till fysiska evenemang. Allt frÄn bokreleaser till bokmÀssor Àr plötsligt möjliga och gör nu comeback.

I veckan har BokmÀssan i Göteborg presenterat sitt program och en del nyheter som att Gothia Towers nu pÄ allvar ska utmana Park som platsen dÀr folk hÀnger efter att mÀssan stÀngt. Kommer det att lyckas eller Àr traditionens makt alltför stor?

Idag Àr det klÀmdag för mÄnga och dÄ har Linköping klÀmt in en bokfest. Förra helgen var det Stockholms bokhelg 2022 och Boktugg var pÄ plats. Och just nu pÄgÄr Nordsken 2022 i SkellefteÄ som visserligen inte Àr en bokmÀssa men som lockar en hel del författare och förlag inom fantastiken.

Faktum Ă€r att eventen avlöser varandra under maj och juni samtidigt som planerna inför hösten dras igĂ„ng. Fortfarande hĂ€nger dock en osĂ€kerhet över oss – kommer det en ny vĂ„g av covid 19-varianter efter sommaren? Och Ă€r allt precis som vanligt eller kommer vissa saker att faktiskt pĂ„verka och förĂ€ndra hur vi ser pĂ„ bokmĂ€ssorna?

BokmÀssan i Göteborg sÀger att bokningslÀget (pÄ montrar) Àr riktigt bra och förlag och författare lÀngtar tillbaka. Sannolikt Àven mÄnga besökare. Men samtidigt har mÄnga förlag rÀknat pÄ sin medverkan och konstaterat att bokförsÀljningen inte pÄverkades av den uteblivna mÀssan 2020 och den decimerade mÀssan 2021.

Samtidigt finns det en del mindre förlag som menar att de uteblivna mÀssorna (alltsÄ inte bara Göteborg utan lika mycket regionala, lokala och nischade mÀssor) pÄverkat deras försÀljning kraftigt negativt. Det finns alltsÄ inget tydligt svar för alla.

”BokmĂ€ssan i Göteborg Ă€r otroligt rolig. BĂ„de att fĂ„ umgĂ„s med förlagets medarbetare och författare och att trĂ€ffa kollegor frĂ„n andra förlag. Det Ă€r unikt. Men rent ekonomiskt Ă€r det ett svart hĂ„l, det blir bara dyrare och dyrare för varje Ă„r med resor, hotell, transporter, mat och att bygga och hyra montern. Förlagsekonomiskt Ă€r det vĂ€ldigt tveksamt om vi borde medverka pĂ„ den nivĂ„ vi gör”, sĂ€ger en förlagschef till Boktugg.

MÄnga av hotellen i Göteborg Àr redan fullbokade under BokmÀssan i september. SÄ lÄngt Àr det en ÄtergÄng till tiden före pandemin. Men vi ska ocksÄ minnas att det fanns en hel del kritik mot mÀssan 2019, inte minst kring kostnaderna för att stÀlla ut. BokmÀssan 2022 kommer att vara en smekmÄnad eftersom alla saknat Göteborg sÄ mycket. Men det gÀller ocksÄ att göra det sÄ bra att förlagen kommer tillbaka 2023.

Stockholms bokhelg valde Almedalsmodellen. Och nÀr jag hör en del av reaktionerna sÄ kÀnner jag vÀldigt vÀl igen dem frÄn Helsingborg och diskussionen kring Helsingborgsfestivalen för mÄnga Är sedan.

Vissa Ă„r valde man att koncentrera festivalomrĂ„det till en enda stadsdel. DĂ„ fick arrangörerna kritik för att de utelĂ€mnade en eller tvĂ„ andra centrala stadsdelar. Följande Ă„r utökades dĂ€rför festivalomrĂ„det varpĂ„ kritiken genast blev ”varför spred ni ut scenerna sĂ„ mycket, vem orkar gĂ„ fram och tillbaka flera kilometer?”. Tredje Ă„ret Ă„tergick man dĂ€rför till ett koncentrerat omrĂ„de och sĂ„ vidare. Ni förstĂ„r.

Decentraliserad eller centraliserad mÀssa har bÄde sina styrkor och svagheter. Men i bÄda fallen har de största förlagen en fördel av sina ekonomiska muskler. Det gÄr knappast att undvika ifall man inte gör som en del lokala bokmÀssor: det finns bara bokbord att hyra, inga pÄkostade monterbyggen eller egna scener eller videoskÀrmar upphÀngda i taket. Mer rÀttvist, men inte lika spektakulÀrt. Alla varianter har sin charm.

För nÄgra Är sedan spÄnade jag tillsammans med nÄgra andra om att arrangera en bakluckebokmÀssa. Bara ha en parkeringsplats eller stor Àng dit alla författare (eller förlag) fick köra sin bil och sÀlja böcker frÄn bakluckan. Förebilden naturligtvis bakluckeloppisar som Àr populÀra. Jag vet inte, kanske finns det anledning att plocka upp den idén.

Boktugg behöver kanske ett eget event?


📧 Massmejl. En författare, anstĂ€lld pĂ„ Migrationsverket, skickade ett mejl och tipsade alla sina kollegor om en ny bok hen skrivit inklusive lĂ€nk till boken pĂ„ förlagets hemsida. Men mejlet gick ut till över 4000 mottagare pĂ„ myndigheten. NĂ„gra dagar senare skickade författaren ett nytt mejl och bad om ursĂ€kt för det tidigare mejlet och menade att det var ett misstag orsakat av den mĂ€nskliga faktorn. En del av mottagarna valde att ”svara alla” vilket tvingade Migrationsverkets IT-avdelning att blockera mejlet för att inte överbelasta myndighetens servrar, enlig HD.
[Redaktörens anmÀrkning: Detta pÄminner mig genast om novellen En massmejlares bekÀnnelse.]

🧾 BarnboksmĂ€ssan i Bologna (Bologna Children’s Book Fair) har spikat datum för nĂ€sta Ă„rs evenemang. Det blir den 6–9 mars 2023.

🎃 Stephen King slĂ€ppte i onsdags den nya novellen Finn, en berĂ€ttelse pĂ„ 8000 ord om en kidnappning av en ung man, bĂ„de som ebok och ljudbok. Det anmĂ€rkningsvĂ€rda Ă€r att den kommer exklusivt pĂ„ prenumerationstjĂ€nsten Scribd, en konkurrent till Storytel. King Ă€r inte först att ge ut under imprintet Scribd Originals som tidigare gett ut författare som Margaret Atwood, Roxane Gay, Kaitlyn Greenidge, Lauren Groff och Chuck Palahniuk. De flesta Ă€r runt en timme som ljudbok.

⛱ Internationella Booker-priset gĂ„r till den indiska författaren Geetanjali Shree för hennes roman Tomb of sand. Hon delar prissumman pĂ„ 50 000 pund med översĂ€ttaren Daisy Rockwell.

đŸ–šïž Bra tryck. Kvartalsrapporten för Q1-2022 var trevlig lĂ€sning för Scandbooks aktieĂ€gare. NettoomsĂ€ttningen ökade till 97,7 (78,1) Mkr och resultatet (EBITDA) ökade till 13,9 (9,8) Mkr. Trots rĂ„dande tider med prishöjningar pĂ„ produktionsmaterial, transporter och energi har bolaget stĂ€rkt sitt resultat. Det Ă€r ”en effekt av ökade volymer men ocksĂ„ pĂ„ att vi ser resultatet av det idoga arbetet som genomförts i verksamheten för att förbĂ€ttra effektivitet och stĂ€rka relationen med vĂ„ra kunder”, enligt Scandbook.

đŸȘ‘ Svenska Barnboksakademin har fyllt sina vakanser. Illustratörerna Maria Fröhlich och Peter Bergting Ă€r nya ledamöter pĂ„ stol nr 12 och stol nr 16.

đŸȘ Ny bokhandel. Febril aktivitet rĂ„der i arbetet med Linköpings nya bokhandel. I augusti slĂ„s dörrarna upp till en bokhandel med brett sortiment, lokal anknytning och ett kafĂ©.

🎈 Bookmark förlag firar 10-Ă„rsjubileum och ser tillbaka pĂ„ ett rekordĂ„r dĂ„ omsĂ€ttningen ökade till 65 Mkr. Dags att sikta mot 100? Nej, VD Claes Ericson vill inte öka utgivningen och urholka omsorgen om författarna.

âœđŸœ Bookmark utlyser en skrivtĂ€vling för ungdomar mellan 16 och 19 Ă„r. Vinnaren fĂ„r 10 000 kronor och en VIP-vistelse pĂ„ BokmĂ€ssan i Göteborg.

🏆 Prisad igen. Samfundet De Nios Stora pris 2022 tilldelas författaren Kerstin Ekman ”för ett författarskap prĂ€glat av en levande skĂ€rpa, omistlig nĂ€rvaro och storslagen humanism”.

đŸŽâ€â˜ ïž Piratpris. Hans bokhylla Ă€r fylld av tidigare vinnare. Nu sĂ€llar Kalle Lind sig sjĂ€lv till skaran av Piratenpristagare – ett pris han rankar högre Ă€n Nobelpriset i litteratur.

📝 Ny agent. Politiken Literary Agency rekryterar Gustaf Bonde som litterĂ€r agent. Gustaf kommer nĂ€rmast frĂ„n en tjĂ€nst som Head of Nordic Book Rights Acquisitions pĂ„ SF Studios, innan dess var han litterĂ€r agent pĂ„ Bonnier Rights och förlagsredaktör.

📣 Ny marknadschef. Maria Suneson blir nordisk marknadschef pĂ„ Hoi Publishing och kommer att ansvara för att bygga, utveckla och leda marknadsavdelningarna i Sverige och Danmark.

đŸ„‡ GrĂ€ver guld. Boken Tills alla dör av Diamant Salihu var en av de granskningar som belönades med journalistpriset Guldspaden pĂ„ Guldspadegalan 2022. Och minst ett prisbelönt reportage kommer i bokform till hösten.

📚 Reportagebok. Ett samarbete mellan förlaget Volante och tidningen Expressen har resulterat i reportageboken Det nya landet.


Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Har du plockat fram grillen eller skördat Ă„rets första rabarber? PĂ„ tal om mat pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny. DĂ€r finns nĂ„got för alla plĂ„nböcker. Även för den som har en budget i nivĂ„ med en inbunden bok till fullpris.


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL