Är det farligt att läsa i sängen? Foto: Fotolia

Läsa i sängen – livsfarligt, demoraliserande eller stimulerande?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Under 1700-talet ansågs läsning i sängen som ett hot mot det sociala livet. Tyst, privat läsning kunde bara vara av ondo och föda farliga fantasier.

Dödsorsak: läsning i sängen. Detta konstaterade tidningen The Family Monitor efter att Lord Walsingham kolade vippen år 1831, skriver The Atlantic. Nåja, själva läsningen i sig kanske inte var det dödliga, men att under denna tid ta med sig en bok till sängen innebar tända ljus i närheten av lättantändliga sängkläder. Fara för eld, med andra ord. Istället för att läsa en god bok innan sovdags rekommenderade tidningen sina läsare att avsluta dagen ”genom att be, för att skydda sig från kroppslig fara och ondska”.


ANNONS


Läsning i sängen ansågs under 1700- och 1800-talet vara synonymt med moraliskt förfall, delvis på grund av faran med brinnande stearinljus. Men läsning i sängen var de facto inte lika livsfarligt som det antyddes: bara 34 av 29 069 dokumenterade bränder i London under åren 1833 till 1866 var orsakade av sängläsande. Så det är intressant att fördjupa sig i varför denna syssla gav upphov till så mycket rabalder.

I samband med tryckpressens framfart blev tyst, privat läsning – vilket tidigare varit förunnat de välbärgade och välutbildade – en folklig företeelse, till skillnad från högläsningen som varit rådande fram tills nu. Därtill betraktades sysslor som man gjorde ensam som farliga beteenden på grund av risken att hänge sig till ett onaturligt inre fantasiliv, som i sin tur kunde hota den kollektiva sociala tillvaron. Vad händer om man somnar full av inre bilder av fantastiska världar, frågade man sig. Antagligen kommer man dagtid lockas att krypa ner under täcket till de skönlitterära fantasivärldarna och försumma sina plikter i det sociala livet.

Moralpanik, resonerar The Atlantic, uppstår ofta under perioder då det sociala livet förändras. Idag, när läsning är så djupt rotat i vårt gemensamma medvetande som något stimulerande och hälsosamt, kan internet anses vara det hotande elementet. I motsägelse till vad man var rädd för under 1700- och 1800-talet är det idag den tysta, privata läsningen som hotas utifrån. Den ensamma och lugna stund vi får innan det är dags att sova med sällskap av en bok, oavsett vilket format denna kommer i,  riskerar idag ständigt att avbrytas av sociala interaktioner från skärmarna som omger oss. Idag är det sociala livet knappast hotat av läsning i sängen – snarare tvärtom.

Läs mer här: The Dangers of Reading in Bed

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.


Uppdateras under dagen …