Geetanjali Shree får internationella Booker-priset 2022

Författaren Geetanjali Shree tilldelas årets internationella Booker-pris för sin roman "Tomb of sand". Foto: David Cliff/AP-TT.

Den indiska författaren Geetanjali Shree tilldelas årets internationella Booker-pris för sin roman Tomb of sand. Hon delar prissumman på 50 000 pund med översättaren Daisy Rockwell, skriver SVT.

Tomb of sand handlar om en 80-årig kvinna som hamnar i en djup depression när hennes man dör, men som övervinner den och konfronterar sitt förflutna. Den är skriven på hindi och det är första gången en bok skriven på ett indiskt språk vinner det internationella Booker-priset.

Juryn beskriver boken som ”originell och lekfull” trots det allvarliga temat.

Det internationella Booker-priset är ett brittiskt litteraturpris som delas ut årligen för ett verk som är översatt till engelska.

Boktuggs fotnot: Geetanjali Shree finns ännu inte utgiven på svenska, förutom med en text i Ord & Bild 1-2 (2020): Indien & Europa. Frågan är om något förlag plockar upp den nu prisbelönta romanen?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL